Vegueria del Penedès

GLÒRIA

Cubelles estima que en una setmana es restablirà la normalitat després del temporal Glòria


Redacció Cubelles

24-01-2020 9:38

Una reunió entre polítics i tècnics ha valorat els efectes de la tempesta i, un cop quantificat econòmicament els desperfectes, demanarà ajuts a organismes supramunicipals

Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!

El Govern municipal ha valorat avui els efectes del Temporal Glòria al nostre municipi. En una reunió entre membres del Govern i els tècnics municipals s’ha establert un programa per recuperar la normalitat en els carrers i espais públics de Cubelles en la major brevetat possible. Si la meteorologia no impedeix, la previsió és recuperar la plena normalitat com a molt tard d’aquí a una setmana, iniciant-se les tasques aquesta mateixa tarda.

Raül Mudarra, portaveu del Govern, ha comparegut als mitjans de comunicació per “agrair la tasca que han fet tots els departaments municipals i altres col·lectius, com el Grup de Riscos”, durant els tres dies que ha durat el temporal Glòria.

Valoració econòmica

Els Serveis tècnics municipals estan fent una valoració econòmica del que representarà tornar a la normalitat. Els principals costos es quantifiquen en tasques de neteja, especialment a la façana Marítima, la retirada dels arbres caiguts, la tala dels que estan en perill de caure, la reparació d’elements que han patit desperfectes i la reposició de mobiliari urbà, contenidors i senyals.

“Fins que no netegem una mica no veurem quin és el grau d’afectació i no podrem donar una xifra”, ha explicat Mudarra. Amb aquesta valoració, el Consistori s’adreçarà a tots els organismes supramunicipals que sigui necessari per demanar ajuts econòmics per minimitzar la despesa. “Ahir ens vam assabentar que la Diputació de Barcelona obre un programa d’ajuts per fer front a aquests costos, a la que ens hi adherirem sense renunciar a contactar amb la Generalitat”, comenta el portaveu.

Respecte a les accions a futur per minimitzar els efectes del temporal, el Govern municipal també contactarà amb la Demarcació de Costes, depenent del Ministeri per a la Transició Ecològica, per veure “quines mesures complementàries a la reforma del passeig Marítim, que està previst executar el 2021, es poden implementar a curt termini per minimitzar els efectes dels temporals”. Mudarra ha explicat que seran “els tècnics dels organismes competents qui hauran de determinar quines són aquestes accions, si bé des del nostre parer, i amb l’experiència de la zona de la Mota de Sant Pere, creiem que podria passar per la reforma i ampliació dels espigons”. De fet, en les zones on els espigons protegeixen més la platja, els efectes sobre el passeig Marítim han estat menors.

Una cinquantena d’arbres caiguts

Afortunadament, el pas del Glòria per Cubelles no ha suposat cap dany personal. En quants als materials, la caiguda d’arbres i pals d’enllumenat ha tingut afectació de diversa consideració en vehicles i immobles.

Des de la regidoria de Medi Ambient s’ha quantificat en “uns 50 arbres els que han caigut, dels quals 18 ho han fet dins dels jardins de Can Travé”. Aquest element principal del patrimoni local està, precisament, immers en unes obres de condicionament dels mateixos amb la finalitat d’obrir-los a la ciutadania el proper estiu. La caiguda de l’arbrat ha provocat que les obres de substitució del sistema de reg i l’enllumenat, que es porten a terme dins del projecte comarcal Garraf: Camins, patrimoni i natura, s’hagin hagut de suspendre uns dies per prevenció. 

Pel que fa als arbres caiguts a la via pública, els que tenen afectació a la circulació s’han retirat, o estan en vies de fer-ho, i la resta s’aniran retirant en els propers dies. També hi ha incidències pendents de ser resoltes per diversos operadors, especialment de subministrament elèctric a La Solana (Fecsa-Endesa) i de cobertura telefònica (Vodafone i Movistar, principalment) per la caiguda de pals. En l’àmbit de l’enllumenat públic, la prioritat és ara restablir el servei a la façana Marítima, en la qual l’acumulació d’aigua ha provocat una avaria greu en un quadre elèctric.

Informe per a les asseguradores

Les persones particulars o els comerços que hagin patit desperfectes com a producte de les ràfegues de vent i o l’aigua, disposen de consells de com tramitar les reclamacions davant les asseguradores al web municipal.

Igualment, per a consultes personalitzades, el portaveu Raül Mudarra ha explicat que s’ha “habilitat l’Oficina Municipal d’Informació al Consumidor (OMIC) que les atendrà”. Per adreçar-se cal demanar cita prèvia.

En cas de requerir un informe per a les asseguradores, tant per aquest com per a qualsevol altre episodi, el servei d’assessorament meteorològic de l’Ajuntament de Cubelles ofereix la possibilitat de sol·licitar-lo gratuïtament a través d’un formulari existent a la web i que es facilita en un termini aproximat de 10-15 dies.

Arxivat a

Mostrar etiquetes Ocultar etiquetes

Més informació

Temes del dia

Més llegits els últims 7 dies

Eix Diari utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem.