Robin dels bancs

Els espectadors del 25è DocsBarcelona reconeixen 'Robin Bank' amb el Docs del Públic

El documental d'Anna Giralt explica la història del vilanoví Enric Duran, conegut com el Robin dels bancs

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El documental canadenc 'Fire of Love', de Sara Dosa, s'ha endut el premi a la millor pel·lícula de la 25a edició del DocsBarcelona, lliurat aquest dissabte al vespre al Pati de les Dones del CCCB. El jurat ha escollit la història d'amor d'una parella d'exploradors que es juga la vida per filmar els volcans en una proximitat mai vista com a mereixedors del premi, dotat amb 5.000 euros. A banda, s'ha atorgat una menció especial a 'Myanmar Diaries', un crit de denúncia col·lectiva contra les atrocitats del general Min Aung Hlaing a al país. D'altra banda, els espectadors han reconegut el documental 'Robin Bank', d'Anna Giralt, amb el Docs del Públic.

En aquesta edició el DocsBarcelona ha celebrat el seu 25è aniversari en una cerimònia conduïda per Roger de Gràcia i Agnès Busquets. Aquest 2022 s'ha acollit 29 llargmetratges, 12 curtmetratges i 4 títols a Docs&Teens, de 26 països de tot el món. L'edició posarà el punt final el diumenge amb la projecció de 'Fire of Love' i 'Robin Bank'.

El director del certamen, Joan González, ha avançat que esperen que en el moment de tancar portes el Docs haurà arribat als 45.000 espectadors. També ha celebrat que el festival "ha anat recuperant la normalitat" i ha subratllat que el 60% de la programació i dels projectes d’Indústria han tingut una dona com a directora o productora.

Els premiats

El protagonista de l'edició de l'aniversari ha estat el documental 'Fire of Love', reconegut com la millor pel·lícula. El jurat n'ha destacat “la forma en què treballen elegantment amb el material d'arxiu per construir la història del seu amor, treball i passió, i com els protagonistes passen de ser científics interessats en els volcans a apassionar-se l'un per l'altre, i a dotar-se de les seves noves eines científiques per evitar futures morts per catàstrofes naturals”.

D'altra banda, el Docs Latitud ha premiat la producció catalana 'El vent que ens mou', de Pere Puigbert, un cant a la vida quotidiana de l’Empordà i una experiència sensorial a la terra del vent. El Premi reconeix la millor pel·lícula de la secció dedicada a la producció de la Península Ibérica i l'Amèrica Llatina. El jurat ha destacat “la seva mirada aguda que, juntament amb un delicat tractament del so, aconsegueix commoure en el més íntim".

El Docs Amnistia Internacional ha estat per a 'The Territory', debut en la direcció d’Alex Pritz, una immersió a la selva amazònica i un retrat de la impunitat, l’abús de poder i la destrucció del planeta. El jurat ha reconegut "la denúncia ferma i sense fissures de les violacions de drets humans dels pobles indígenes al Brasil i dels efectes devastadors de governs com el brasiler en la pèrdua de drets". Al seu parer, el documental "defensa el paper de l'activisme com a única alternativa viable dels abusos als drets humans".

'Rebellion', de ºmaia Kenworthy i Elena Sánchez Bellot ha estat el guardonat amb el Premi Nou Talent, destinat als directors debutants de la Secció Oficial Panorama. De l'obra se n'ha lloat la forma en què les directores segueixen un grup d'activistes contra el canvi climàtic per mostrar que "molt possiblement actuar radicalment és l'única manera d'evitar la imminent destrucció del planeta".

Per la seva banda, la producció catalana 'Erasmus in Gaza', de Chiara Avesani i Matteo Delbò, s'ha endut el Premi del Jurat Jove Docs Barcelona-Reteena, atorgat per joves d'entre 16 i 21 anys, per ser “un film que acosta, amb empatia i a través de personatges reals, a un conflicte oblidat pels mitjans de comunicació, presentant diferències culturals sense prejudicis". 'Paola', de Claudia Solano, Marta Martín, Daniela Rey i Pere Neila, ha guanyat el DOC-U, mentre que 'En el llindar', de Coraci Ruiz, ha estat reconegut amb el DOCS&Teens atorgat pels alumnes d'ESO i Batxillerat del DocsBarcelona. Finalment, el Premi Docs del Mes, atorgat pel públic assistent a les projeccions de la xarxa de 70 sales del DocsBarcelona del Mes l’any 2021, ha anat a parar a 'Com jo vulgui'.

Els vuit guardons d’Indústria DocsBarcelona 2022 han premiat sis projectes: 'Carapirú', d’Isabel Durán i Aner Etxebarria; 'Four winters in Edificio Cuba', d’Aleksandra Maciuszek; 'Homeland security', de Virginia Díaz i Victor Luengo; 'Semper Fidelis', de Denis Delestrac i Rune Andersen; 'So called sisterhood', de Hanna Nobis i Esther van Messel i 'My brother Ali', de Paula Palacios i Christoph Jorg.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local