Literatura

Homenatge a un referent de la LIJ catalana

El 14 de febrer de 2020 ens va deixar Josep Maria Aloy (Manresa, 1949-2020), un dels referents de la crítica literària especialitzada en LIJ (Literatura Infantil i Juvenil) catalana

Coberta de 'L’home que regava els llibres, A Josep Maria Aloy, en homenatge'. Eix

Coberta de 'L’home que regava els llibres, A Josep Maria Aloy, en homenatge'. Eix

Dos anys després, i gràcies als esforços d’una comissió formada per Marc Aloy, Llorenç Capdevila, Jordi Estrada, Valentí Gubianas, Jaume Hug, Marta Luna, Pep Molist i Fina Tapias, podem gaudir d’un magnífic volum d’homenatge que, com diu Josep Vallverdú al pròleg “editors, poetes, narradors, bibliotecàries, crítics, lectores, una colla (...) li dediquen uns paràgrafs” (p. 12). El volum és d’allò més variat, però centrat en algunes de les passions d’en Josep Ma.: el llibre, la lectura i l’escriptura. Hi han participat 14 il·lustradors (Roser Capdevila, Fina Rifà, Mercè Galí, Cristina Zafra, Isaac Bosch...), la majoria dels quals fan sortir un llibre a l’obra que li dediquen, i 34 escriptors amb textos de creació molt variats (realistes, fantàstics, crítics, humorístics...), 25 dels quals són en prosa i 9 en vers. Es tracta de textos majoritàriament relacionats amb la lectura, els llibres, les biblioteques, l’escriptura..., algunes de les passions, com he dit, d’en Josep Maria, i són obra d’autors de generacions ben diverses, des de Joaquim Carbó, Pep Albanell, Enric Larreula, Gabriel Janer Manila o Teresa Duran, passant per Mercè Canela, Miquel Desclot, Andreu Sotorra, Carles Sala, Eulàlia Canal i un etcètera ben llarg. Alguns dels textos són homenatges directes i explícits a en Josep Maria; d’altres hi fan referències més subtils: a en Rovelló, el gos d’en Josep Vallverdú, que va ser tot un referent per al crític manresà i que va triar com a nom per a la seva magnífica biblioteca de LIJ, que els hereus han cedit a la ciutat de Manresa; o al Mascaró de proa, el seu blog, en el qual encara podem llegir tants articles i tantes ressenyes que en Josep Ma. hi va publicar durant anys.

Completen el volum, i l’arrodoneixen, un pròleg i un epíleg. El pròleg és de Josep Vallverdú i hi parla de la seva relació amb Josep Ma. Aloy, que va ser tan intensa, llarga i prolífica. Val a dir que l’escriptor ponentí a més li dedica un dibuix de la seva pròpia mà, en què veiem una rosa i el gosset Rovelló amb un peu que diu: “Humilment, el Rovelló ret homenatge al seu amic Josep Maria Aloy” (p. 83). L’epíleg és del manresà, i deixeble d’en Josep Ma., Joaquim Noguero, que fa una biografia del crític a través dels seus records escolars i dels contactes que hi va tenir ja d’adult: al suplement Idees de Regió 7, a la revista Escola Catalana, com a jurats de premis... En podria destacar molts fragments, però només ho faré amb aquestes paraules que sintetitzen molt i molt bé la vida i l’obra del mestre, crític i escriptor manresà homenatjat: “Els llibres són una clau. La que més va fer servir Josep Maria Aloy.” (p. 115).

Títol: L’home que regava els llibres. A Josep Maria Aloy, en homenatge
Autors: Diversos
Il·lustradors: Diversos
Editorial: L’Albí
Lloc i any d’edició: Berga, 2022
Nombre de pàg.: 117

Pere Martí i Bertran (Professor i escriptor)

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local