Festa Major 2022

El 50è aniversari dels Bordegassos de Vilanova, protagonista el Convit de la Festa Major de Vilanova

Bienve Moya, Josep Maria “Mima” Ràfols i Sixte Moral han estat els encarregats de fer el Convit de la Festa

El 50è aniversari dels Bordegassos de Vilanova, protagonista el Convit de la Festa Major de Vilanova. Ajuntament de Vilanova

El 50è aniversari dels Bordegassos de Vilanova, protagonista el Convit de la Festa Major de Vilanova. Ajuntament de Vilanova

GALERIA D'IMATGES

En el 50è aniversari dels Bordegassos de Vilanova i la Geltrú, Bienve Moya, Josep Maria “Mima” Ràfols i Sixte Moral han estat els encarregats de fer el Convit de la Festa Major 2022. El motiu és que són els tres joves que l’any 1972 van engrescar els amics per crear una colla castellera. En l’acte, han parlat del naixement, de la història i les anècdotes de la colla i han convidat a vilanovins i vilanovines a viure i celebrar la Festa.

La Festa Major de Vilanova i la Geltrú ha recuperat la normalitat després de dos anys marcats per la pandèmia. El Convit s’ha celebrat al Teatre Principal aquest dijous al matí. Abans de l’acte, s’ha fet el popular ball de l’Àliga davant de les portes del Teatre. Seguidament, acompanyats de la música dels Ministrers de la Vila Nova, els convidadors, l’alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Olga Arnau i la regidora de Cultura, Mercè Mateo han pujat a l’escenari on el Bienve Moya, Josep Maria “Mima” Ràfols i Sixte Moral han fet el Convit de la Festa Major.

Bienve Moya ha afirmat que en el 1972 “la dictadura pesava damunt nostre, però érem joves, rondàvem la vintena i teníem una perspectiva de futur llarga. Teníem ganes de fer creu i ratlla amb tot el que succeïa de manera oficial. D’aquí va sorgir la idea de fundar els Bordegassos, després de formular mil conjectures, envoltats de llibres a la llibreria Adarró. Els Bordegassos van ser el nexe d’unió de molta gent i la Festa va ser l’instrument per explicar que hi havia una altra manera d’entendre la ciutat, el país i el món”.

Josep Maria “Mima” Ràfols ha recordat que “els Bordegassos va anar consolidant-se com a estructura associativa, enmig d’un món manipulat pel poder d’aquell moment i van crear una identitat pròpia que els permetés subsistir envoltats de tanta grisor ambiental. Els Bordegassos eren allà on calgués. Actuàvem com un ens col·lectiu i rupturista i això ja pressuposava un determinat tarannà. La colla ha transformat aquell “vilanovisme” xaró i que tot ho justificava en un vilanovisme obert, tolerant, ampli i solidari, actiu i progressista”.

Sixte Moral ha dit que “els Bordegassos han portat el nom de la Vilanova festiva arreu i ho han fet amb dignitat i fent bandera que la Festa és consubstancial a les societats adultes i lliures. I Vilanova i la Geltrú n’és el paradigma. La trajectòria de la colla, com tota la dels col·lectius humans, ha tingut moments per a tot: per al defalliment i per al desànim, mostres d’esgotament i moments per a la glòria i la felicitat amb uns castells excelsos. Però el que finalment queda és el valor de la constància i de la continuïtat, el de fer la travessa del desert amb paciència i amb voluntat de perdurar, els valors del civisme, del compromís amb la ciutat, de la funció integradora, de viure amb convenciment la diversitat i, naturalment, de fer els castells cada cop més alts i segurs”.

L’alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Olga Arnau, ha mostrat satisfacció per poder celebrar la Festa amb normalitat, després de dos anys amb restriccions a causa de la pandèmia i ha agraït el treball dels pabordes, de les pabordesses i totes les persones que s’han involucrat per portar a terme la celebració. “Com cada any, amb un ampli programa d’actes, demostrem que tenim moltes ganes de celebrar i viure la nostra Festa. Vull agrair als pabordes i pabordesses, que han treballat per poder celebrar la Festa, a totes les persones que l’han fet possible i al Bienve Moya, Josep Maria “Mima” Ràfols i Sixte Moral, veritables institucions, que avui són aquí en representació als Bordegassos, un pilar molt important en la transformació cívica i cultural de la nostra ciutat”. Arnau, ha assegurat que possiblement és el Convit més complet que s’ha sentit a la Festa Major, ja que hi ha tots els elements que identifiquen a la ciutat i el que millor connecta amb l’origen de la Festa.

La regidora de Cultura, Mercè Mateo, ha manifestat alegria per la recuperació de diferents actes que no s’han pogut celebrar anys posteriors per la pandèmia i ha agraït la gran feina que han fet els pabordes i les pabordesses i al Bienve Moya, Josep Maria “Mima” Ràfols i Sixte Moral referents del “compromís social, polític i cultural”.

Després del Convit, acompanyats pel ball de l’Àliga, s’han traslladat a l’Ajuntament on a les 12 hores s’ha fet el llançament dels 12 morterets. Tot seguit, els tres convidadors han signat el Llibre d’Honor de l’Ajuntament, des d’on han pogut veure la Cercavila Lliure.

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!