Poesia

Enric Casasses obrirà el proper dimarts el festival de poesia "La vila en vers" organitzat per La Cultural llibreria

El poeta vilafranquí Santi Borrell és el director d’aquest certamen que al llarg de sis sessions aplegarà, entre el 4 i el 14 d’octubre, onze veus representatives de la poesia catalana actual

Enric Casasses obrirà el proper dimarts el festival de poesia

Enric Casasses obrirà el proper dimarts el festival de poesia "La vila en vers" organitzat per La Cultural llibreria. EIX

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El poeta, assagista i traductor Enric Casasses (Barcelona, 1951), Premi d’Honor de les Lletres Catalanes 2020, obrirà dimarts, dia 4 d’octubre, a les 8 del vespre, a Vinseum, el festival de poesia La vila en vers, organitzat per La Cultural Llibreria i dirigit pel poeta Santi Borrell. El festival neix amb l’objectiu d’omplir un buit en la programació cultural vilafranquina, ja que, més enllà d’actuacions puntuals, l’oferta cultural vilafranquina no disposa, ara mateix, de cap certamen poètic. En aquest sentit, "La vila en vers", que s’emmiralla en la fèrtil trajectòria que en el seu moment va tenir la KinzenaPoetika, sorgeix en el marc de la celebració del desè aniversari de La Cultural i aspira a tenir continuïtat i a convertir-se en una obligada cita anual de les lletres vilafranquines i penedesenques.

Així doncs, entre el 4 i el 14 d’octubre, al llarg de sis vetllades que començaran sempre a les vuit del vespre, desfilaran una onzena d’autors i autores que d’alguna manera són una mostra, per edat, trajectòria i temàtica, del panorama actual de la poesia catalana. Val a dir que a "La vila en vers" no hi faltarà una nodrida presència penedesenca. Precisament, la segona vetllada del festival, prevista per al dijous, dia 6 d’octubre, reunirà al Celler de la Família Torres, al carrer del Comerç, Santi Borrell (Vilafranca del Penedès, 1972), que acaba de publicar Poemes, 1997-2010, un recull que també aplega un seguit de composicions inèdites, i Jordi Llavina (Gelida, 1968), autor d’una llarga i distingida trajectòria com a poeta en el palmarès del qual cal citar el premi Marià Manent 2019 pel poemari El magraner (2020), la darrera obra publicada. La professora Anna Ruiz presentarà la sessió.

Tres autores

La tercera vetllada, que tindrà lloc el divendres 7 d’octubre, al claustre de Sant Francesc, comptarà amb la presència de tres veus de dona. Concretament, hi intervindran Anna Gual (Vilafranca del Penedès, 1986), flamant premi Miquel de Palol de poesia d’enguany pel seu poemari Les ocultacions, que tot just acaba de ser publicat. Al costat de la poeta vilafranquina hi haurà Raquel Santanera (Manlleu, 1991), premi Miquel Martí Pol de poesia al 2020, i la poeta i professora universitària Maria Sevilla (Barcelona, 1990), autora del poemari Plastilina (2021). La tercera sessió de "La vila en vers" la presentarà la bloguera i activista cultural Anna Tomàs.

La Biblioteca Torras i Bages acollirà, el dimarts dia 11 d’octubre, la sessió protagonitzada per Anna Marzo (Caldes de Montbui, 1947) i Jaume Pont (Lleida, 1947), dues veus procedents de les terres de ponent, ja que, tot i haver nascut al Vallès Oriental, Marzo es va establir de ben jove a Lleida on ha desenvolupat tota la seva trajectòria com a autora, editora de la col·lecció de poesia La Suda de l’editorial Pagès, i activista cultural. El seu darrer treball és el poemari El rastre nival, publicat enguany. De la seva banda, Jaume Pont, poeta, crític i catedràtic universitari, és autor d’una llarga i premiada obra com a poeta i estudiós de la literatura. El seu títol més recent és Mirall de negranit, aparegut al 2020. Aquesta sessió serà presentada per l’escriptora vilanovina Teresa Costa-Gramunt.

L’art de traduir

La cinquena sessió, prevista per dijous, dia 13 d’octubre, a l’Escorxador, aplegarà, d’una banda, el poeta, escriptor i traductor Jaume C. Pons Alorda (Caimarí, 1984) i la poeta i traductora Núria Busquet (Cardedeu, 1974) en una vetllada que ells mateixos han titulat “De Walt Whitman a Louise Gluck” en referència als dos poetes nord-americans que els lectors catalans poden llegir gràcies als seus bons oficis com a traductors. Així, Pons Alorda va traduir Fulles d’herba, sens dubte l’obra més coneguda de Whitman, mentre que Busquet ha posat veu en català a la premi Nobel de Literatura 2020 Louise Glück, tot traduint el seu poemari Nit fidel i virtuosa. Això a banda, tots dos autors acaben de publicar enguany un nou poemari: Mil Súmmums (Pons Alorda) i Làpida (Busquet). La sessió serà presentada per la mestra Carme Ortoll.

La cloenda del festival de poesia "La vila en vers" tindrà lloc divendres, dia 14 d’octubre, al Saló de Plens del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, a càrrec de Francesc Parcerisas (Begues, 1944), poeta, crític literari, traductor i professor universitari, amb una llarguíssima i fèrtil trajectòria per la qual, l’any 2018, va ser distingit amb el premi Jaume Fuster, guardó que anualment atorga l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana per distingir la trajectòria artística d’un autor de casa nostra. Autor d’una quinzena de poemaris, Parcerisas va publicar el seu primer llibre de poemes al 1967 i el darrer fins ara, al 2014 intitulat Seixanta-un poemes. Això a banda, és autor d’una obra assagística que reflexiona sobre la traducció i la feina del traductor i d’una obra dietarista que inclou tres títols entre els quals hi ha La tardor em sobta, aparegut aquest mateix mes de setembre.

En l’organització del festival de poesia "La vila en vers" hi ha col·laborat l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès, el Consell Comarcal de l’Alt Penedès, la Biblioteca Torras i Bages, Vinseum, Família Torres, Penedès Televisió i Ràdio Vilafranca.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local