LiceXballet

Vilanova commemora el 25è aniversari de la mort de Joan Magrinyà amb una gala de dansa aquest dissabte

L'Associació LiceXballet i el Teatre Principal han organitzat un esdeveniment únic que aplegarà dalt l'escenari prop d'una vuitantena de ballarines i ballarins

Vilanova commemora el 25è aniversari de la mort de Joan Magrinyà amb una gala de dansa aquest dissabte. LiceXbaballet

Vilanova commemora el 25è aniversari de la mort de Joan Magrinyà amb una gala de dansa aquest dissabte. LiceXbaballet

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El Teatre Principal de Vilanova i la Geltrú acollirà dissabte, dins la programació estable www.escenavilanova.cat, la Gala de Dansa en homenatge al ballarí vilanoví Joan Magrinyà. Una figura artística, d'abast internacional, que durant anys va estar al capdavant del desaparegut Ballet del Gran Teatre del Liceu, introductor de la disciplina de Dansa a l'Institut del Teatre, i pare l'Escola Boleda.

La direcció artística de la Gala, en la qual prendran part setanta-cinc ballarines i ballarins, recau en l'Associació LiceXballet. Una associació que, des de la seva creació, treballa per la preservació del llegat històric del ballet liceista i alhora organitzant i promovent produccions de dansa, que realcin el llegat de Magrinyà, i com aquest va influir en les generacions posteriors de professionals de la dansa.

La Gala de Dansa estava previst fer-la l'any 2020, just quan es commemorava el 25è aniversari de la mort de Joan Magrinyà, però la situació sanitària per la pandèmia no ho va permetre. Ara, quan tot just fa 10 anys de la creació del LiceXballet s'ha considerat que era un bon moment per unir aquestes dues efemèrides.

Per la regidoria de Cultura, Mercè Mateo, és un honor per la ciutat haver comptat amb una figura com la del mestre Joan Magrinyà, així com el fet que existeixi una associació com LiceXballet encarregada de preservar el seu llegat. Per Mateo cal remarcar la tasca de la seva junta directiva, orquestrada per Carme Cavaller, així com i de la ballarina vilanovina Mercè Roca, una de les impulsores del projecte juntament amb Jordi Pujal, Tomàs Manyosa o Guillermina Coll, entre d'altres.

L'espectacle és un mosaic que contempla els diversos estils conreats pel ballarí vilanoví en el decurs de la seva carrera, en una curiosa combinació d'intèrprets professionals i talentosos alumnes del Conservatori Professional de Dansa de l'Institut del Teatre, tot seguint la petjada del mestre. En el decurs de la Gala es veuran diverses coreografies de dansa espanyola, escola bolera, pur ballet clàssic i dansa contemporània. Entre d'altres, es representarà la peça de ballet clàssic La Nit de Walpurgis de l'òpera Faust, amb coreografia de Joan Magrinyà, o 28.000 de la companyia de dansa contemporània IT Dansa, que s'estrena per al Teatre Principal. La Gala de Dansa és, segons Mercè Mateo “una gran oportunitat per gaudir de les disciplines més importants que va impulsar el Mestre Magrinyà, i que va crear tanta escola”

En aquest sentit, Carme Cavaller, presidenta de LiceXballet ha destacat la bona preparació, en tots els estils de dansa, de tots els alumnes un cop acabaven la seva etapa formativa amb el Mestre Joan Magrinyà. “Aquesta pluralitat estilística, juntament amb el fet de disposar de talent jove i amb ganes, és la base sobre la qual s'ha construït la Gala” Cavaller ha afegit que hi haurà un plus excepcional, ja que “dues de les persones que actuaran són descendents directes de deixebles de Magrinyà: Tura Gómez Coll i Clara Mora Cavaller. Pura transmissió directa entre generacions”.

L'any vinent es commemorarà el 120 aniversari del naixement de Joan Magrinyà. L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú li va dedicar el primer número de la col·lecció Retrats escrit per la periodista i filòloga Trinitat Gilbert

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local