Sostre de vidre

Les dones guanyen presència en les colles castelleres, però només un 25% ocupen càrrecs tècnics

Les colles de 9 i de 10 pisos no tenen caps de colla dones

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El 2022 només el 25,5% dels caps de colla de les formacions castelleres de Catalunya eren dones i les que ocupaven el càrrec de presidenta, el 32,5%. Durant els últims anys el món casteller ha guanyat caps de colla dones, però aquestes encara són la minoria i, fins i tot, absents en les colles de 9 i 10 pisos. Són dades de l'Informe de paritat dels equips tècnics i directius de les colles castelleres 2022 elaborat per la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya. De les 25 dones cap de colla, només 11 ho són en solitari i 14 comparteixen el càrrec: dues d'elles són co-caps i 12 ho són al costat d'un home. El càrrec amb més presència de dones és el de cap de canalla (76,7%) i el que menys, el de cap de pinyes (15,8%).

L'informe revela que no hi ha hagut una gran entrada de dones al món casteller respecte 2017 (es passa del 40% al 42%). L'any 2022, les cinc colles amb més presència de dones entre els seus membres, així com les cinc del 2017, són de l'anomenada zona no tradicional. Pel que fa a les colles amb menys presència de dones, totes cinc corresponen a la zona tradicional: la proporció més baixa registrada és de 78,3% homes per 21,7% de dones.

Presidentes i caps de colla

Si bé el percentatge de dones caps de colla ha augmentat del 20% al 25,5% del 2017 al 2022, el de dones presidentes ha caigut del 36 al 32,5%. Pel que fa a la fotografia actual de dones presidentes, oscil·len entre el 33 i el 50% de dones en les colles en formació, de 6, de 7 i de 10, mentre que no passen del 10% a les colles de 8 i de 9.

A l'equip directiu, el càrrec amb més presència de dones és el de secretària, i el que menys, el de comunicació. Un altre factor a tenir en compte és l'antiguitat de la colla. La presència de dones presidentes és menor en les colles nascudes abans del 2000 (4%) que en les posteriors (22%).

Comissions d’equitat

D'altra banda, de les 77 colles que han facilitat informació sobre si tenen comissió d'equitat, de gènere, o semblant, 39 no en tenen. La presència de comissió d'igualtat creix amb el nivell casteller de les colles: les colles en formació, de sis i de set registren al voltant d’un 30%, mentre que a les de 8 ja és del 64,3%; a les de 9 del 75%, i a les de 10, totes compten amb aquest instrument.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local