Còmic

Un nou còmic històric medieval

El darrer número, ara com ara, de la col·lecció torna a tenir el Penedès com a escenari i les lluites pel poder a la frontera amb l’al-Àndalus com a referent històric

Coberta de 'Feudals. Castellet no s’enfonsa' d'Oriol Garcia Quera. Eix

Coberta de 'Feudals. Castellet no s’enfonsa' d'Oriol Garcia Quera. Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Oriol Garcia Quera (Barcelona, 1967) és un dels dibuixants de còmic històric de més prestigi i de més llarga trajectòria del país. Entre moltes obres seves publicades, destaca la col·lecció “Traç del Temps”, amb uns quants títols ambientats al Penedès com Terra de frontera. Olèrdola 1058, Carlins 1938. Guerra i fam o Bruixes1617. L’any del diluvi... El darrer número, ara com ara, de la col·lecció torna a tenir el Penedès com a escenari i les lluites pel poder a la frontera amb l’al-Àndalus com a referent històric. El volum, com la resta de la col·lecció, està estructurat en dues parts fonamentals: una d’informativa, inicial i final, sobre el període (segle XII, fonamentalment en aquest cas) i sobre els indrets en què l’acció transcorre (el castell de Castellet i voltants, que “des de la seva posició controla el pas del riu Foix i l’antiga Via Augusta, encara utilitzada com a via de comunicació” a l’època –p. 6–); i una altra, la central i fonamental per poder qualificar l’obra de còmic, de fictícia, ja que s’hi narra una història basada en fets reals, però novel·lada. En aquest cas s’hi exposa un episodi de la vida del jove Jordà de Sant Martí, hereu del castell, que un dia que surt de cacera amb els seus fidels Aribert i Bertran, s’ha d’enfrontar a un doble perill: un de local, el que representa en Ponç, senyor de Santa Oliva i feudatari del monestir de Sant Cugat, enfrontat amb els Sant Martí per unes terres des de fa molts anys; i un de, diguem-ne, nacional, ja que, justament aquell dia, una ràtzia almoràvit, la de 1107, que va devastar Olèrdola i va arribar fins al castell de Gelida, assetja Castellet. Aquesta part de ficció ja havia estat publicada l’any 2014 a la revista Cavall Fort, de manera fraccionada, com ens informa l’autor (p. 62). Una història aparentment molt senzilla, però que, gràcies als dots narratius i artístics de l’Oriol, ens permet un viatge en el temps fascinant: els judicis de Déu; la consagració de l’església de Sant Pere per part del bisbe de Barcelona, en Ramon Guillem; les arts de falconeria; les ràtzies a la frontera, que s’anava expandint cap al sud; la importància i el valor de les relíquies; la reconstrucció minuciosa d’un castell de frontera i la seva vida quotidiana; etc. Tot ben imbricat en una història d’amistat i de fidelitat, de lluites pel poder i per la supervivència, que fa que llegim el còmic com si es tractés d’una novel·la curta, amb presentació, nus i desenllaç.

Afegiu-hi la bellesa, el detallisme i la varietat de les il·lustracions, així com l’acurada edició, fins al més mínim detall (fixeu-vos, per exemple, en el mapa de les guardes, tan clar per entendre l’evolució de la frontera sud entre l’any 900 i el 1100, revisat per un dels especialistes en cartografia històrica més reconeguts del país com és Víctor Hurtado) i entendreu per què, un cop més, hem de recomanar una obra de l’Oriol Garcia Quera.

Títol: Feudals. Castellet no s’enfonsa
Autor: Oriol Garcia Quera
Editorial: Rafael Dalmau, Editor
Col·lecció: “Traç del temps”, 6
Lloc i any d’edició: Barcelona, 2022
Nombre de pàg.: 64

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local