Museu en obres

Vilanova demana a la Generalitat incloure el bicentenari de Víctor Balaguer en les commemoracions nacionals de 2024

La biblioteca-museu reobrirà portes a l'abril, i vol recuperar el projecte de rehabilitació de la casa de Santa Teresa

Vilanova demana a la Generalitat incloure el bicentenari de Víctor Balaguer en les commemoracions nacionals de 2024. Ajuntament de Vilanova

Vilanova demana a la Generalitat incloure el bicentenari de Víctor Balaguer en les commemoracions nacionals de 2024. Ajuntament de Vilanova

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L'any 2024 es compliran dos-cents anys del naixement de Víctor Balaguer. Vilanova i la Geltrú ha demanat a la Generalitat de Catalunya que inclogui aquesta celebració en les commemoracions nacionals de l'any vinent. La ciutat vol homenatjar el fundador de la biblioteca Museu Víctor Balaguer, amb un programa d'activitats i reactivant dos projectes, per un costat la rehabilitació de la Casa de Santa Teresa i per l'altra la nova obertura del recinte de Museu pel carrer del forn del Vidre.

La remodelació plantejada de la casa de Santa Teresa té per objectiu esdevenir el centre d'acollida de les persones que visitin la institució i també explicar el personatge de Víctor Balaguer.

El regidor de Patrimoni, Jordi Medina, aposta per la constitució d'una comissió de la commemoració del bicentenari que prepari aquesta efemèride. "Volem posar en valor el personatge de Víctor Balaguer a escala nacional per la seva vàlua i perquè el seu projecte era crear el museu nacional de Catalunya a Vilanova i la Geltrú seguint els estendards de museus nacionals europeus del segle XIX" diu Medina. La creació d'aquesta comissió "donarà a la commemoració diferents mirades i perspectives per dotar-nos d'un calendari d'activitats plural" afirma el regidor de Patrimoni Cultural.

La Biblioteca Museu Víctor Balaguer es troba en aquests moments en la fase final de les obres de millora de la climatització, que han obligat a tancar l'edifici al públic i a retirar totes les peces exposades. El museu preveu reobrir portes a finals de mes d'abril, incorporant nova senyalització informativa i cartelleria, així com un circuit de visita millorat.

Víctor Balaguer i Cirera va ser un poeta, assagista, crític literari i polític català, nascut l'any 1824 a Barcelona. L'any 1884 va crear la Biblioteca Museu a Vilanova i la Geltrú, on va dipositar el seu llegat com agraïment per haver estat elegit diputat a Corts per la població. La institució conserva la seva biblioteca de 22.000 llibres i la seva col·lecció d'art, i amb el pas del temps s'ha anat enriquint amb donacions i dipòsits. L'any 2019 el Víctor Balaguer va ser declarat Museu d'Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local