Eix Carnaval 2023

Santa Margarida i els Monjos un any més aposta pel carnaval més familiar del Penedès

El municipi enguany també es decanta per l’eliminació del llenguatge sexista de les cançons de carnaval

Santa Margarida i els Monjos un any més aposta pel carnaval més familiar del Penedès. EIX

Santa Margarida i els Monjos un any més aposta pel carnaval més familiar del Penedès. EIX

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Santa Margarida i els Monjos un any més aposta pel carnaval més familiar del Penedès, oferint actes per a tota la família, des d’una Rua de Carnaval a espectacles infantils. És un carnaval referent tant a la comarca com a Catalunya, per ser pioner en l’eliminació de la música sexista.

El municipi inicia les festes de carnaval el dijous 16 de febrer a les 18 hores a la Rambla Penyafel, amb l’arribada del Rei Carnestoltes i la Gran Conffetinada dirigida als infants. “Aquest acte significa l’inici de la recuperació del carnaval tan esperat. El Monjos Cistersenc, la Margarida La Ida i el Carnestoltes seran els encarregats de portar la disbauxa al municipi i faran una Conffetinada pels nens i nenes, acompanyats dels grups de carnaval locals. A les 19 hores es farà una petita cercavila per lluir les disfresses a la nit”, explica la regidora de Cultura, Esther Marmaneu.
El Ball de Carnaval se celebrarà el dissabte 18 de febrer a les 22:30 hores a la societat la Margariodia a càrrec del duet “Moon Star”. L’entrada serà gratuïta a totes les disfresses de cos sencer. A més, s’atorgarà premis a les millors disfresses individuals, parelles i de grup (4 o més).

L’esdeveniment més multitudinari és la Rua de Carnaval “Som un carnaval lliure de sexisme”, el diumenge 19 de febrer a les 12 hores. Marmaneu diu que “és l’acte central i troncal, de caràcter familiar i infantil. Enguany hi haurà 18 carrosses i 7 comparses, tornem a números prepandèmics que ens indiquen que les persones tenen ganes de carnaval. De grups locals hi ha 8 i això és perquè tenim un municipi actiu culturalment i amb molta tradició carnavalera i que sempre tenim ganes de tirar endavant”.

Des del 2019 l’Ajuntament d’aquest municipi va decidir establir unes bases d’inscripció per la Rua de carnaval on es recomanava fer ús de música lliure de sexismes. A partir d’aquí es va definir el lema “Som un carnaval lliure de sexisme”. La regidora comparteix que els grups que participen en la Rua “tenen moltíssima feina per triar una cançó fora de sexismes, ja que estem envoltats de llenguatges sexistes”. “Amb aquesta iniciativa volem aconseguir sensibilitzar a totes les persones que surten al carnaval per ser conscients de la lletra de la cançó que estan ballant”. Més municipis de Catalunya s’han sumat.

La regidora destaca que “els grups que no compleixen aquestes bases, no se’ls hi prohibeix la seva música, el que no reben és la subvenció. Creiem que hem de ser coherents amb les tasques que fem, i no podem subvencionar amb diners públics missatges que estan en una línia oposada al que es treballa des del servei d’igualtat”.

El mateix 19 de febrer a les 18 hores a la Societat la Margaridoia hi haurà un Espectacle Infantil de carnaval anomenat “reBOOOMbori!” a càrrec de Roger Canals. “Un acte que sempre té molt d’èxit entre els infants”, assegura Marmaneu.

La setmana vinent, el dissabte 25 de febrer a les 17:30 hores al CCRR de la Ràpita, els més petits i petites podran gaudir d’un Espectacle Infantil de carnaval de la mà de Jaume Ibars. A les 23 hores hi haurà el Ball de Carnaval dels grups locals on podran lluir les seves disfresses i coreografies, organitzat pel Centre Cultural i Recreatiu Rapitenc .

Que Santa Margarida i els Monjos sigui el “carnaval més familiar de la comarca” es pot comprovar en tots els actes. “Considerem que és important involucrar a tota la família, però sobretot als infants, perquè en un futur aquests voldran formar part dels grups de carnaval locals i viure la cultura en primera persona”, valora Marmaneu.

La regidora de Cultura, Esther Marmaneu, remarca que “esperem que aquest carnaval es torni a gaudir com a moments prepandèmia i que ens oblidem d’aquests anys de silenci on la cultura va estar tan maltractada, ja que la cultura és necessària i cura l’anima".

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local