Carnaval 2023

Diumenge de Carnaval hi haurà control de seguretat a l’accés a la plaça de la Vila

Igualment, s'ha decidit no instal·lar graderies a la plaça de l'ajuntament

Un cartell publicitari del Carnaval de Vilanova instal·lat a Manresa. FAC

Un cartell publicitari del Carnaval de Vilanova instal·lat a Manresa. FAC

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Després de travessar un parell d'anys sota les limitacions de la Covid, la FAC (Federació d'Agrupacions del Carnaval) ha elaborat una anàlisi en profunditat de la situació de la carnavalada vilanovina amb el propòsit de preservar i conservar aquesta tradició i ha pres algunes decisions.

"La seguretat és primordial -declara Dídac Santos, president de la FAC-. Volem mantenir la imatge del carnaval i minimitzar els riscos en l'àmbit de la seguretat. Per això hem decidit posar un control als accessos de la plaça de la Vila, el Diumenge de Carnaval, per tal d'evitar que hi entrin ampolles i vidres, igual que es fa des de fa temps al camp del Barça i als altres grans estadis de futbol o a les concentracions multitudinàries, com ara els concerts de música. En aquest aspecte, fa temps que estem treballant conjuntament la junta de la FAC, la Policia Municipal i empreses especialitzades en seguretat".

Igualment, s'ha decidit no instal·lar graderies a la plaça de l'ajuntament.

Per altra banda, s'amplia l'horari del carnaval diürn i, en canvi, es limita l'horari dels actes nocturns fins a les 3 de la matinada, com a hora màxima. "Això ho fem per tal tenir una millor convivència amb els veïns" -afegeix Santos.

Altres novetats

En altres terrenys també hi ha novetats aquest any. Per primera vegada es farà una trobada de coros escolars satírics, per a nois i noies de 12 i 13 anys. S'introdueix una novetat a la Màscara d'Or, afegint-hi vídeos satírics en format digital i estrenant un nou sistema per fer la votació popular per escollir guanyadors, que no es vol notificar prèviament per mantenir la sorpresa final.

L'Arrivo tindrà dos balls, un pels joves i un altre pels no tan joves.

Al Mercat Central es farà el lliurament de llaçades a les banderes, un acte en què el mercat hi participa i el promociona.

El diumenge de les Comparses s'ha decidit treure les barquetes de la plaça de la Vila, i traslladar-les a la plaça de les Neus, que es convertirà en espai exclusivament infantil des de les 10 fins a les 12.

"Les Comparses tenen molts participants que no coneixen la història d'aquesta celebració ni tenen coneixement dels altres actes -afegeix el president de la FAC-. Per això vam muntar un taller per aprendre a ballar les danses. També actes sobre la història del Caramel i el Dolcet.

Números, pressupost i publicitat

"Preveiem -explica Santos- que aquest any al carnaval de Vilanova hi participaran, de manera directa, 61.300 persones en 11 dies, sense comptar els espectadors". Afegeix una comparança: "La Festa Major és molt més per a veure-la. El Carnaval, en canvi, és més participatiu".

"Abans, el 90% dels ingressos de la FAC venien de l'ajuntament i el 10%, de les botigues i patrocinadors -exposa Santos-. Aquest any, en canvi, s'ha augmentat el pressupost de 110.000 a 157.000 € perquè hem aconseguit 50.000 € d'esponsors i patrocinadors privats. D'aquesta manera tenim un marge per invertir en millores de seguretat i d'infraestructures, programació i publicitat.

En aquest punt, s'ha invertit a promocionar la celebració en les poblacions properes i en altres que no ho són tant. "Hem fet uns cartells enormes per publicitar el Carnaval de Vilanova". Els anuncis tenen un mateix disseny, però estan adaptats per a senyalitzar la distància des de cadascuna de les poblacions on s'instal·la la publicitat fins a Vilanova. Així, a més de reproduir la imatge comuna de promoció del carnaval, s'inclou un lema específic per a cada ubicació. El cartell de Manresa anuncia: "A 55 minuts". El d'Igualada, "A 45 minuts". El de Vilafranca, "A 15 minuts". I els de Sitges i Cunit, "A 10 minuts". Òbviament, els de Vilanova no tenen cap referència a la llunyania.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local