Literatura infantil

Contes escrits i il·lustrats per infants

Com deixa clar el subtítol, “Contes escrits pels infants de l’Escola del Mar de Barcelona (1933-1936)”, és un conjunt de quaranta-quatre textos que nens i nenes van escriure i publicar entre 1933 i 1936, just abans que comencés la Guerra Civil

Coberta de 'Parlen els menuts'. Eix

Coberta de 'Parlen els menuts'. Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La col·lecció “Barcelona beceroles”, que dirigeix la llibretera, editora i crítica literària Oblit Baseiria (Barcelona, 1963), periòdicament ens ofereix petites joies recuperades d’edicions de llibres infantils introbables, com per exemple la d’El més petit de tots, de Lola Anglada (nova edició facsímil, 2021), així com nous volums per a infants, amb un gran protagonisme d’ells mateixos, com per exemple Parlen els menuts, que avui voldria comentar i recomanar-vos.

Parlen els menuts, com deixa clar el subtítol, “Contes escrits pels infants de l’Escola del Mar de Barcelona (1933-1936)”, és un conjunt de quaranta-quatre textos que nens i nenes, d’entre 8 i 14 anys de la dita escola, van escriure i publicar a la revista escolar Garbí entre 1933 i 1936, just abans que comencés la Guerra Civil, que tantes coses va canviar, entre les quals els models educatius, la llengua d’escolarització, l’apropament de l’escola a les classes més necessitades...

Els contes del recull són una mostra de la llibertat que imperava a l’Escola del Mar en tots els sentits, ja que els autors hi utilitzen gèneres variats (hi predomina el narratiu, però també hi trobem algunes auques i fins i tot una peça teatral breu); continguts d’allò més diversos (obres fantàstiques, realistes, de tradició popular, adaptacions o versions...); extensió variada, segons les capacitats i necessitats de cada alumne; autoria individual o compartida, de vegades amb algun company dibuixant (hi ha una dotzena de contes il·lustrats per infants, a més de les tres auques, naturalment); igualtat entre nens i nenes (hi trobem gairebé una trentena de nens, entre escriptors i il·lustradors, i una vintena llarga de nenes); llibertat religiosa, com mostren contes com el titulat “Conte de Nadal” d’Àngela Sánchez, de 10 anys, d’allò més original, si més no pel que fa a l’adoració de l’infant Jesús i dels regals que se li fan; i fins i tot hi trobem un conte escrit en castellà per José M. Saelices, de 10 anys, potser perquè era nouvingut.

El volum, però no s’acaba pas aquí, perquè els responsables, per commemorar el centenari de la creació de l’Escola del Mar (1921-1922) han fet que cada un dels contes porti un dibuix actual, fet per nens i nenes d’entre 5 i 9 anys de l’actual Escola del Mar, coordinats per la seva professora de plàstica, Àfrica Guerrero. Afegiu-hi una breu “Introducció”, a càrrec dels curadors, Jordi Brasó i Xavier Torrebadella, per entendre el context històric i social de l’Escola del Mar republicana, i els acurats disseny i edició del volum, i entendreu per què avui m’ha vingut de gust de parlar-vos d’un llibre tan singular.

Títol: Parlen els infants
Autors: Diversos
Il·lustradors: Diversos
Editorial: Edicions de la Universitat de Barcelona i Ajuntament de
Barcelona
Lloc i any d’edició: Barcelona, 2022
Curadors: Jordi Brasó i Xavier Torrebadella
Nombre de pàg.: 234

Pere Martí i Bertran (Professor i escriptor)

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local