Periodisme

El 30 minuts del proper diumenge té segell penedesenc

'Catalunya Nord: el català, a judici' que s’emetrà a TV3 està codirigit pel planenc Pep Antoni Roig i el vilafranquí Jordi Escofet i fa una anàlisi de l’estat actual del català a la França

El 30 minuts del proper diumenge té segell penedesenc. EIX

El 30 minuts del proper diumenge té segell penedesenc. EIX

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El 30 minuts de TV3 tanca temporada el proper diumenge amb Catalunya Nord: el català, a judici, un documental codirigit pel planenc i director creatiu de Frame CreativeMedia, Pep Antoni Roig, i el vilafranquí i realitzador de Punt TV, Jordi Escofet. En el reportatge també hi ha treballat el realitzador Roberto Lázaro. L’audiovisual recull diverses veus de la Catalunya nord que exposen el seu punt de vista sobre la situació del català en aquell territori, fent una radiografia sobre quanta gent el parla, on i per què i sobre el paper de l’estat francès: des de polítics a filòlegs passant per historiadors, periodistes, advocats, mestres o activistes culturals nord-catalans. Dos són el batlle d’Elna, Nicolas Garcia, i el cap de l’oposició al mateix ajuntament, el general Gilles Glin. Amb dues visions absolutament antagòniques de la realitat historico-cultural del país, el reportatge pretén mostrar aquesta diversitat d’opinions sobre el pes i el paper de la llengua catalana al territori nord-català, amb tots els matisos possibles.

El reportatge documental és una coproducció de Frame CreativeMedia, que anteriorment ja havia fet treballs relacionats amb l’àmbit lingüístic com Diagnòstic crític: radiografia del català a la justícia, i la productora vilafranquina PuntTV, que ha treballat en projectes audiovisuals que s’han pogut veure per canals i plataformes internacionals com Netflix, Euronews, Eurosport o Fox. En aquesta ocasió, el punt de partida del documental és el passat 18 d'abril, quan el Tribunal Administratiu de Montpeller va asseure al banc dels acusats els alcaldes i representants institucionals de cinc ajuntaments de Catalunya Nord per haver inclòs l'ús del català als plens municipals. Després de segles de repressió, prohibicions i decrets, tant a França com a Espanya, la llengua catalana es veia jutjada una vegada més dins les quatre parets d'un jutjat.

Més enllà d'analitzar el judici a Montpeller, però, Catalunya Nord: el català, a judici planteja també un altre tipus de judici: a partir de fets, testimonis i vivències, jutjar quin és l'estat actual de la llengua catalana a Catalunya Nord, posant el focus sobretot en els joves nord-catalans i la progressiva recuperació de la llengua entre els menors de quaranta anys. La majoria d'ells, nets dels avis nascuts als anys trenta i quaranta, la generació que va deixar de parlar català als seus fills.

Tot i que el documental es podrà veure el diumenge 16 de juliol a partir de les 22.05h al 30 minuts de TV3, aquest dimarts s’ha fet la preestrena al cinema René Vautier d’Elna.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local