50 anys de la mort del mestre

La UB commemora el nomenament de Pau Casals com a doctor honoris causa frustrat pel franquisme

La universitat corregeix el deute històric amb el músic 80 anys després

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El 18 de gener de 1939, una setmana abans de la caiguda de Barcelona en mans de l’exèrcit franquista, el darrer claustre de la Universitat Autònoma de Barcelona -nom amb què es coneixia l'actual Universitat de Barcelona (UB) durant el període republicà- va aprovar la concessió del títol de doctor honoris causa a Pau Casals. No se sap si el músic va rebre el títol personalment a la universitat o si se li va enviar al domicili, però el que és segur és que la situació d’excepcionalitat no va permetre organitzar-ne l'acte de lliurament. Aquest dimarts, 84 anys després de d'atorgar-li la distinció, la UB corregeix un deute històric commemorant-ne el nomenament amb un acte que coincideix amb el cinquantè aniversari de la seva mort.

La proposta de donar-li el doctor honoris causa va ser del Patronat de la Universitat, amb el rector Pere Bosch i Gimpera al capdavant, i a petició d’un nombrós grup de professors de diverses facultats. La majoria van marxar a l’exili, amb Casals i Bosch al capdavant, en els dies successius, fet que va impedir celebrar la distinció de la manera que ho feia habitualment la universitat.

Més de vuit dècades després, la UB salda el deute amb una cerimònia que ha començat amb la lectura de l’expedient de l’acta de nomenament, en què s'han abordat les dimensions humanística i artística de Casals. D'una banda, Jaume Carbonell, professor del Departament d’Història de l’Art de la Facultat de Geografia i Història, n'ha glossat la dimensió humanística, i el compositor i director d’orquestra Antoni Ros Marbà ha parlat de la vessant artística. 

Com a homenatge i reconeixement, la Universitat de Barcelona també ha lliurat un diploma commemoratiu a la Fundació Pau Casals. En l’acte, el violoncel·lista Biel Garriga, que ha tocat amb un cello de 1921 propietat de Pau Casals, i la pianista Yoko Suzuki ha interpretat peces musicals relacionades amb l’obra de Casals.

Pau Casals, català universal

Pau Casals (El Vendrell, 1876 - San Juan, Puerto Rico, 1973), violoncel·lista, director d’orquestra, compositor, humanista i ferm lluitador per la llibertat i la democràcia, ha sigut un dels músics més influents del segle XX. El seu llegat el converteix en un dels noms més universals de la música i la pau.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local