Còmic

Oriol Garcia Quera presenta dissabte a Olèrdola “Cartago Vetus. La ciutat perduda”

Amb l’impuls de l’Ajuntament d’Olèrdola, és la cinquena novel·la gràfica dedicada a la història del municipi que realitza aquest prestigiós autor

Oriol Garcia Quera presenta dissabte a Olèrdola “Cartago Vetus. La ciutat perduda”. Ajuntament d'Olèrdola

Oriol Garcia Quera presenta dissabte a Olèrdola “Cartago Vetus. La ciutat perduda”. Ajuntament d'Olèrdola

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Retre un homenatge als arqueòlegs. Així resumeix Oriol Garcia Quera el propòsit de “Cartago Vetus. La ciutat perduda”, la cinquena novel·la gràfica dedicada a la història del municipi d’Olèrdola que realitza aquest prestigiós autor. Editada amb l’impuls de l’Ajuntament d’Olèrdola per l’editorial Dalmau, l’obra es presenta aquest dimecres a Barcelona, a les 7 de la tarda, a la seu de l’Institut Estudis Catalans. I dissabte, a les 12 del migdia, a la seu d’Olèrdola del  Museu d’Arqueologia de Catalunya, en un acte que comptarà amb les intervencions del propi  Oriol Garcia Quera, i  de Núria Molist, arqueòloga i responsable de la seu d’Olèrdola del Museu d’Arqueologia de Catalunya. En acabar la presentació se servirà una copa de cava i es lliuraran gratuïtament exemplars del llibre a tots els assistents, amb la possibilitat de rebre la dedicatòria de l’autor.

Referència de rigor i qualitat

Oriol Garcia Quera és un dels il·lustradors catalans més reconeguts i tota una referència de rigor i de qualitat com autor de novel·la gràfica històrica. Amb el propòsit de popularitzar la història del país, ha realitzat obres dedicades al 1714, al Corpus de Sang o a Pompeu Fabra, i ha aportat el seu treball per a l’exposició permanent del Museu d’Història de Catalunya. És col·laborador de la revista Sàpiens i des de l’any 2015 ha elaborat els còmics dedicats a Olèrdola “Terra de frontera. Olèrdola 1058”, “Cessetans. Entre Roma i Cartago”, “Carlins 1838. Guerra i fam”, “Bruixes 1617. L’any del diluvi” i ara “Cartago Vetus. La ciutat perduda” dins de la col·lecció “Traç del Temps” de l’editorial Dalmau.

Recrear recerques arqueològiques

A “Cartago Vetus” Garcia Quera recrea les recerques fetes a Olèrdola l’any 1776 per Jaume Pasqual, un dels precursors de l’arqueologia a Catalunya; el viatge al jaciment de César August Torras i Eudald Canibell, el 1877; i la decisiva estada de Maties Pallarés, de l’Institut d’Estudis Catalans, el 1921.

Tal i com resumeix el propi Garcia Quera, després de 4 títols aquest cinquè dedicat a Olèrdola “és un homenatge als arqueòlegs”, amb el jaciment i el turó del castell com a paisatges protagonistes.

Un cop elaborats volums dedicats a les èpoques antiga, medieval i moderna, i al segle XIX, a “Cartago Vetus. La ciutat perduda” Garcia Quera introdueix en la narració  dos salts en el temps que permeten resseguir com va evolucionar els primers moments de la recerca arqueològica a Olèrdola.

Com en els anteriors llibres de la col·lecció,  a “Cartago Vetus” hi ha àgils apartats d’introduccions històriques que permeten al lector apropar-se des del rigor al context que mostra la narració. Un d’aquests apartats també inclou referències al multitudinari Aplec que el jaciment va acollir el juny de 1921.

La directora editorial de la col·lecció, Anna Grau, indicava que aquests llibres es donen a conèixer als instituts i permeten difondre la història del municipi, tot posant l’accent en què el jaciment d’Olèrdola és un dels llocs destacats del país on més clarament es pot conèixer amb continuïtat l’evolució de la història de Catalunya. Grau subratllava l’aposta que l’Ajuntament d’Olèrdola fa per la cultura.

La tècnica de cultura de l’Ajuntament d’Olèrdola, Miriam Mulinari, assenyalava la gran qualitat dels treballs de Garcia Quera. També feia notar el paper didàctic dels apartats dedicats a situar l’època en cada narració.

Mulinari apuntava que des de l’Ajuntament ara es plantegen crear un material pedagògic que faciliti als docents poder treballar aquests còmics amb l’alumnat de secundària.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local