Troballa arqueològica

Descoberta una nova resta de neandertal a Sitges

Es tracta d’una de les 4 restes neandertals que es coneixen a Catalunya

La dent incisiva de la cova del Gegant, que fins ara no havia estat identificada com a humana, procedeix en concret de les excavacions realitzades els anys 1974-1975

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Un equip científic interdisciplinari format pels arqueòlegs Montserrat Sanz, Joan Daura i Josep M. Fullola, de la Universitat de Barcelona; Laura Rodríguez i Rebeca García-González, de la Universitat de Burgos; Rolf Quam, de la Universitat de Nova York, i Juan Luis Arsuaga, de la Universitat Complutense de Madrid, ha identificat una dent incisiva de neandertal procedent del jaciment arqueològic de la cova del Gegant, a Sitges. Es tracta d’una de les 4 restes neandertals que es coneixen a Catalunya: la mandíbula de Banyoles; la dent de la cova de Mollet, a Girona; la mandíbula de la cova del Gegant, i la dent trobada en aquest mateix jaciment que ara ha estat identificada (les dues dipositades en la Col•lecció Villalta, del Museu de Ciències Naturals de Barcelona).

La dent incisiva de la cova del Gegant, que fins ara no havia estat identificada com a humana, procedeix en concret de les excavacions realitzades els anys 1974-1975, que van ser coordinades per J. F. de Villalta. La identificació d’aquesta nova resta humana ha estat possible gràcies a la revisió de la col•lecció de la cova del Gegant al Museu de Ciències Naturals de Barcelona que han dut a terme els arqueòlegs de la UB. Malgrat que la col•lecció arqueològica va ser estudiada en el seu moment i se’n van publicar diferents estudis, aquesta dent humana va passar desapercebuda.

L’any 2005, el mateix equip d’arqueòlegs i antropòlegs va identificar una mandíbula de neandertal dipositada a l’Arxiu Històric de Sitges, la qual està exposada actualment al Museu d’Arqueologia de Catalunya. La mandíbula provenia de les excavacions que havia fet mossèn Santiago Casanova l’any 1954 i té una antiguitat de 53.000 anys. La nova resta localitzada a la cova del Gegant, de la mateixa antiguitat, és una dent incisiva inferior que es correspon a un individu que quan va morir tenia entre 8 i 10 anys; per tant, es tracta d’un espècimen diferent del de la mandíbula identificada l’any 2005, que devia tenir més de 15 anys en el moment de la seva mort.

Sobre l’accés a la Cova

La regidoria de Via Pública de l’Ajuntament de Sitges està duent a terme una actuació per protegir l’accés a la Cova del Gegant i millorar la seguretat de les tasques arqueològiques i la importància dels elements que es troben a l’interior.
La cova del Gegant se situa en el turó que més sobresurt de la punta de les Coves. Actualment el seu accés s’acostuma a realitzar a través d’un avenc de 14 m de profunditat situat just sobre la galeria principal de la cova. Antigament es podia accedir a la cova per les dues entrades que donaven a la platja dels còdols però com a conseqüència dels canvis dels corrents marins al litoral del Garraf aquesta platja ha desaparegut i les dues boques han quedat inaccessibles per l’aigua.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local