ADÉU A UN HISTÒRIC

Els Bordegassos, de dol per la mort de Jaume Castelló

Casteller des dels inicis de la colla, ha format part de múltiples juntes tècniques i administratives

També ha estat una figura clau en el treball per la seguretat al món casteller

Marc Ortiz de Urbina Vilanova i la Geltrú 02-01-2013 15:42 Lectures 6106
Jaume Castelló, atenent una entrevista el passat juliol / Yoko Ono

Jaume Castelló, atenent una entrevista el passat juliol / Yoko Ono

Els Bordegassos de Vilanova han perdut un dels seus integrants que concentrava més saviesa castellera. Jaume Castelló Ricomà va morir el passat 1 de gener al matí a l'edat de 54 anys després de més de dos anys batallant contra un càncer. Castelló, que ha estat l'home de confiança d'Èdgar Granados i el seu equip durant aquestes darreres temporades, era a la colla des dels seus inicis i ha format part de múltiples equips tècnics i juntes administratives al llarg de la història de l'entitat. A més, també ha passat a la història com un dels precursors del Grup de Foment de la Ciència i la Salut en el Món Casteller.

L'energia amb què afrontava els castells, i la vida en general, va fer que fins els darrers moments es mantingués al costat de la seva colla, tant als assajos com a totes les sortides que la salut li permetia. Sense anar més lluny, l'abril del 2012 va ser l'organitzador i coordinador de la Jornada de Prevenció de Lesions en el Món Casteller, que va tenir lloc a Vilanova com a acte inaugural del 40 aniversari de la colla.

Jaume Castelló ha estat un referent per a tots els tècnics que la colla ha tingut al llarg de les darreres dècades. De jove havia pujat als troncs però, sobretot, la seva figura serà recordada com un dels tècnics per excel·lència de l'entitat. Va se cap tècnic a l'època que als Bordegassos aquest càrrec desenvolupava la tasca que actualment assumeix el cap de colla, però també va ser en nombroses ocasions cap de canalla, vicepresident, responsable mèdic, enllaç amb la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya i molts d'altres, com dirigir el castell ja sigui des del terra o donant instruccions a la canalla des del balcó. També era l'últim a verificar la bona col·locació del casc de la canalla i donar el vist i plau perquè pugessin.

Treballador incansable, Jaume Castelló ha estat un exemple de compromís amb la colla, a les verdes i a les madures. Molts cops a la primera línia, però molt sovint també fent feina fosca de la que no tothom percep. Ell era d'aquells a qui el lluïment personal importava més aviat poc. En tenia prou veient que la colla anava pel bon camí i que ell hi aportava tot el que podia, que era molt.

Dimecres al matí, coincidint amb el dia de vetlla al tanatori de Vilanova, els Bordegassos hi hanassistit massivament per dedicar-li dos pilars de quatre simultanis i, tot seguit, un pilar de cinc com a mostra de dol. Finalment, la cerimònia de comiat tindrà lloc dijous 3 de gener a les 12 del migdia, al mateix lloc.


Castells

Temporada castellera: Tarragona no és el final

Sixte Moral

Al llarg d'aquesta temporada que ja estem acabant ja s'intuïa que la Vella de Valls havia assolit un moment dolç, extraordinari que ha coincidit amb una certa "crisi" dels verds vilafranquins que havien estat en els darrers anys els dominadors absoluts de les construccions castelleres

ENQUESTA WEB

Una sentència dóna suport a una escola bressol que va denegar la matrícula a un nen no vacunat. El jutjat Contenciós Administratiu de Barcelona ha conclòs que els pares del menor obliden els drets dels altres, i pretenen imposar una opció minoritària -la de no vacunar-, per sobre del dret a la salut de la resta d'infants i les seves famílies

Què et sembla que una escola bressol pugui denegar la matrícula a un nen no vacunat?


Malament