ADÉU A UN HISTÒRIC

Els Bordegassos, de dol per la mort de Jaume Castelló

Casteller des dels inicis de la colla, ha format part de múltiples juntes tècniques i administratives

També ha estat una figura clau en el treball per la seguretat al món casteller

Marc Ortiz de Urbina Vilanova i la Geltrú 02-01-2013 15:42 Lectures 6018
Jaume Castelló, atenent una entrevista el passat juliol / Yoko Ono

Jaume Castelló, atenent una entrevista el passat juliol / Yoko Ono

Els Bordegassos de Vilanova han perdut un dels seus integrants que concentrava més saviesa castellera. Jaume Castelló Ricomà va morir el passat 1 de gener al matí a l'edat de 54 anys després de més de dos anys batallant contra un càncer. Castelló, que ha estat l'home de confiança d'Èdgar Granados i el seu equip durant aquestes darreres temporades, era a la colla des dels seus inicis i ha format part de múltiples equips tècnics i juntes administratives al llarg de la història de l'entitat. A més, també ha passat a la història com un dels precursors del Grup de Foment de la Ciència i la Salut en el Món Casteller.

L'energia amb què afrontava els castells, i la vida en general, va fer que fins els darrers moments es mantingués al costat de la seva colla, tant als assajos com a totes les sortides que la salut li permetia. Sense anar més lluny, l'abril del 2012 va ser l'organitzador i coordinador de la Jornada de Prevenció de Lesions en el Món Casteller, que va tenir lloc a Vilanova com a acte inaugural del 40 aniversari de la colla.

Jaume Castelló ha estat un referent per a tots els tècnics que la colla ha tingut al llarg de les darreres dècades. De jove havia pujat als troncs però, sobretot, la seva figura serà recordada com un dels tècnics per excel·lència de l'entitat. Va se cap tècnic a l'època que als Bordegassos aquest càrrec desenvolupava la tasca que actualment assumeix el cap de colla, però també va ser en nombroses ocasions cap de canalla, vicepresident, responsable mèdic, enllaç amb la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya i molts d'altres, com dirigir el castell ja sigui des del terra o donant instruccions a la canalla des del balcó. També era l'últim a verificar la bona col·locació del casc de la canalla i donar el vist i plau perquè pugessin.

Treballador incansable, Jaume Castelló ha estat un exemple de compromís amb la colla, a les verdes i a les madures. Molts cops a la primera línia, però molt sovint també fent feina fosca de la que no tothom percep. Ell era d'aquells a qui el lluïment personal importava més aviat poc. En tenia prou veient que la colla anava pel bon camí i que ell hi aportava tot el que podia, que era molt.

Dimecres al matí, coincidint amb el dia de vetlla al tanatori de Vilanova, els Bordegassos hi hanassistit massivament per dedicar-li dos pilars de quatre simultanis i, tot seguit, un pilar de cinc com a mostra de dol. Finalment, la cerimònia de comiat tindrà lloc dijous 3 de gener a les 12 del migdia, al mateix lloc.


"Fer l'indiano" o com fer una recreació històrica acrítica i comercial

Fran Moreno i Irene Estevez

Seria molt interessant, de cara a edicions futures, que unes jornades com aquestes incorporessin un bon cicle de conferències, però entre mojitos, vermuts i música cubana creiem que s'ha perdut aquesta gran oportunitat en aquesta edició

ENQUESTA WEB

Per continuar reduint la taxa de tabaquisme a Catalunya, que el 2017 va arribar al mínim històric del 24%, Salut Pública busca noves accions que es puguin realitzar tant en la via pública com en l'àmbit privat

Et sembla bé que es vulgui prohibir fumar dins del cotxe?


No