MUSEU 2.0

Les obres pictòriques del Víctor Balaguer, a la Viquipèdia

Els quadres exposats al Museu ja estan penjats a Internet gràcies a la col·laboració de l'Associació Amical Viquipèdia

Redacció Vilanova i la Geltrú 27-11-2013 17:22 Lectures 1696
EIX. Ramon Martí Alsina, Barcelona, 1894. 'Tempestad en el Mar'

EIX. Ramon Martí Alsina, Barcelona, 1894. 'Tempestad en el Mar'

Amb la intenció de donar visibilitat al fons artístic del museu Víctor Balaguer s'ha posat en marxa el segon projecte amb Amical Viquipèdia per anar incorporant gradualment les col·leccions artístiques i etnogràfiques a Internet. L'objectiu d'aquesta iniciativa és posar a l'abast de tothom aquests fons ja que es tracta de col·leccions públiques del país.

La Viquipèdia és una gran enciclopèdia digital, en expansió constant, feta de manera participativa, que permet obrir finestres des del món local a la xarxa global. http://ca.wikipedia.org/wiki/Portada

Per poder materialitzar aquesta implementació de dades, el Museu compta durant els propers mesos amb 3 viquipedistes residents: Elisenda Almirall, graduada en Humanitats (UAB) i Màster en Estudis Comparatius d'Art, Literatura i Pensament (UPF), Montse Medina, graduada en Història (URV), actualment cursant el Màster en Gestió del Patrimoni Cultural (UB) i Marina Padilla, Cursant 4rt del Grau de Història de l'art (UB).

L'objectiu general del projecte és obrir l'extens i complex contingut d'aquesta institució així com fer accessible les seves valuoses col·leccions des de qualsevol cercador.

Les tasques que es desenvoluparan en aquest projecte seran la càrrega d'imatges a Wikimedia Commons i la creació i ampliació de continguts a Viquipèdia.

Pel que fa a les imatges de les obres, la tasca començarà per la pintura i escultura exposada al Museu. Després es farà l'etiquetatge de totes les incorporacions, la introducció de la resta de col·leccions exposades a les sales (Egipte, Filipines, Precolombines, oriental, ceràmica, vidre i arqueologia) i les col·leccions desades a les reserves (pintura, escultura, i la resta de tipologies).

En les entrades a la Viquipèdia l'objectiu prioritari és crear i/o ampliar entrades dels pintors amb obra a la col·lecció prioritzant artistes d'origen vilanoví. A més, també s'estan creant i ampliant entrades de les obres destacades, com per exemple la mòmia Nesi o els samurais de la col·lecció oriental. Una altra tasca a dur a terme és el buidatge dels butlletins de la Biblioteca per a referenciar articles.

A hores d'ara, ja es pot consultar a través de la Viquipèdia el fons de pintura exposada a les sales del Museu. Del projecte s'han exclòs les col·leccions d'art contemporani per preservar els drets d'autor segons la normativa vigent.

Davant d'aquest projecte, al Víctor Balaguer convida a la xarxa de gent activa de la Viquipèdia a col·laborar de manera oberta per tal d'enriquir més aquest propòsit. L'enllaç a través del qual el trobareu tot el projecte desenvolupat és: http://ca.wikipedia.org/wiki/Viquiprojecte:BMVB 


Castells

Temporada castellera: Tarragona no és el final

Sixte Moral

Al llarg d'aquesta temporada que ja estem acabant ja s'intuïa que la Vella de Valls havia assolit un moment dolç, extraordinari que ha coincidit amb una certa "crisi" dels verds vilafranquins que havien estat en els darrers anys els dominadors absoluts de les construccions castelleres

ENQUESTA WEB

Una sentència dóna suport a una escola bressol que va denegar la matrícula a un nen no vacunat. El jutjat Contenciós Administratiu de Barcelona ha conclòs que els pares del menor obliden els drets dels altres, i pretenen imposar una opció minoritària -la de no vacunar-, per sobre del dret a la salut de la resta d'infants i les seves famílies

Què et sembla que una escola bressol pugui denegar la matrícula a un nen no vacunat?


Malament