Adéu a un artista

Mor Josep Maria Subirachs, autor del monument a Francesc Macià de Vilanova i de Can Robert a Sitges

El conseller de Cultura recorda Josep Maria Subirachs com a un home clau en la trajectòria de l'art català del segle XX

Redacció Vilanova i la Geltrú 08-04-2014 18:17 Lectures 2826
EIX. Josep Maria Subirachs

EIX. Josep Maria Subirachs

Avui ha mort a Barcelona l’escultor, dibuixant i gravador Josep Maria Subirachs (Barcelona, 1927- 2014), autor, entre d'altres obres, del monument a Francesc Macià de Vilanova i la Geltrú i l'escultura del parc de Can Robert de Sitges. El conseller de Cultura de la Generalitat ha recordat avui la figura de Subirachs com a “un dels més grans escultors i dels més internacionals que ha donat el nostre país, reconegut aquí i arreu. És un home clau en la trajectòria de l’art català del segle XX; clau en el trànsit entre el noucentisme i l’abstracció, trenca amb els models de l’escultura catalana i l’endinsa en un procés de canvi vinculat als corrents més avantguardistes d’Europa. És qui fa de pont entre les tradicions de la primera part de segle XX, amb el noucentisme com a element de referència, i les avantguardes de segona part del segle XX”.

El conseller Mascarell ha destacat que Subirachs “és un artista molt identificat amb la ciutat i la ciutadania. La gent identifica les seves escultures. Ell partia d’aquell element tan seu, propi d’una persona que venia de sectors populars de la vida social, que consistia a considerar que l’escultura havia de ser per a tots i que la seva presència s’havia de reconèixer a la pell de les ciutats. La seva escultura és àmpliament reconeguda per tothom. És un dels creadors catalans que més escultures públiques i privades ha realitzat en las darreres dècades”.

Subirachs va rebre la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya l’any 1982. L’any 2003, el Departament de Cultura va produir i presentar una exposició al Palau Moja titulada “Subirachs. Volumns textures, símbols. Obres de 1953 a 2003”, una mostra que, comissariada per Judit Subirachs, va aplegar 63 obres de les etapes més representatives de l’artista.


Castells

Temporada castellera: Tarragona no és el final

Sixte Moral

Al llarg d'aquesta temporada que ja estem acabant ja s'intuïa que la Vella de Valls havia assolit un moment dolç, extraordinari que ha coincidit amb una certa "crisi" dels verds vilafranquins que havien estat en els darrers anys els dominadors absoluts de les construccions castelleres

ENQUESTA WEB

Davant de l'augment del risc de rebrot i dels positius, el Govern admet que treballen en noves restriccions que podrien passar per un confinament de cap de setmana o un confinament domiciliari durant 15 dies

Creus que és necessari un nou confinament domiciliari per controlar la pandèmia?


No