Més enllà d'un llibre

Converses de rebotiga al Vinseum de Vilafranca

Abans d’iniciar un recorregut pel territori català, el llibre “Converses de rebotiga: pessics de vida” tanca el seu programa de treball a Vilafranca

EIX. Converses de rebotiga al Vinseum de Vilafranca

EIX. Converses de rebotiga al Vinseum de Vilafranca

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El llibre “Converses de rebotiga: pessics de vida” – que ha plasmat en un document escrit l’herència verbal de vàries generacions de 125 famílies propietàries de negocis, botigues i tallers de la ciutat de Vilafranca del Penedès – culmina el seu bagatge per la ciutat que la vist néixer amb una xerrada literària a la Biblioteca Torras i Bages; una ruta històrica i cultural ideada per Josep Mª Feliu en el marc del Festival EVA, i la seva posada a la venda al Vinseum. Ara mateix, l’eina que es va engegar encara no fa dos mesos per reflectir el bagatge del projecte, més enllà del llibre en sí, el bloc http://conversesderebotiga.blogspot.com.es/ té gairebé 3.500 visites i una seixantena d’entrades.

El darrer mes i mig – des de la seva presentació en societat – el treball ideat, desenvolupat i editat pel fotògraf Mingo Girona i la periodista i escoltadora Montse Bueno ha estat presentat en petit comitè a les diferents autoritats, institucions i entitats de la ciutat de Vilafranca del Penedès que podien estar directa o indirectament vinculades al projecte. L’objectiu a partir d’ara serà, d’una banda, viatjar per Catalunya amb el llibre sota el braç i, de l’altra, desenvolupar una sèrie de projectes que han sorgit a partir de la seva existència i que sortiran a la llum els propers mesos. L’estada a Vilafranca culmina amb dos actes que intenten buscar la complicitat entre el col•lectiu de professionals que apareixen al llibre i la ciutadania en general.
 
En primer lloc, el pròxim dijous, dia 29 de maig, a partir de les 19:30h, a les instal•lacions de la Biblioteca Torras i Bages, es portarà a terme la xerrada “Anècdotes i emocions desencadenades pel llibre “Converses de rebotiga: pessics de vida””, a partir de la qual els autors desgranaran aquells valors emocionals – en forma de motius - que fan perdurar el comerç de proximitat a través de testimonis reals però, és clar, amb el màxim respecte vers la intimitat i mantenint l’anonimat dels protagonistes. Pel que fa a aquesta institució, des d’un bon principi, el llibre ha estat vinculat al projecte de participació ciutadana denominat “Fem memòria...” - impulsat conjuntament per la Biblioteca de Catalunya (BC), el Servei de Biblioteques (SB) i la Subdirecció General d’Arxius i Museus (SGAM) de la Generalitat de Catalunya i Àrea de Biblioteques, Informació i Documentació del Consorci de Serveis Universitaris de Catalunya (CSUC) – i que pretén recollir, conservar i donar a conèixer una mostra de la memòria familiar de Catalunya.

En segon lloc, el diumenge següent, dia 1 de juny, a partir de les 11:30h, en el marc del Festival En Veu Alta, l’expert historiador Josep Mª Feliu oferirà la ruta que ha articulat a partir del llibre i que “es planteja com una visita a tres establiments de productes ben diferents: cava, sabateria i pastisseria. Els seus propietaris ens explicaran la seva història i la del producte, i en un dels casos la visita serà doble, ja que la família ha tocat diversos negocis, i ens en faran 5 cèntims. A la vegada, la ruta ens enllaça amb la tradició botiguera i de mercats de Vilafranca, ja en època medieval. Al final sorpresa delicatessen”. El punt de trobada és el c. del Casal 9-11, el preu és de 5 euros i les inscripcions es poden fer a http://visites@descobrirpenedes.com . Al final del trajecte, qui ho desitgi, podrà adquirir un exemplar del llibre de la mà dels seus autors, que també volen gaudir de l’experiència.

En tercer lloc, s’ha arribat a un acord amb el Museu de les Cultures del Vi de Catalunya (Vinseum) per comercialitzar el llibre a través de la seva botiga. Així doncs, els actuals punts de venda són el Vinseum, les llibreries de la vila i l’establiment “Granel” (ubicat al c. dels Ferrers, 22). A més, els autors - seguint la seva voluntat per viure experiències a partir del llibre – el distribueixen personalment a través dels e.mails buenomontse@gmail.com (Montse) i mingogirona@gmail.com (Mingo), i mitjançant els punts de venda puntuals i a l’aire lliure que es van anunciant al bloc.
 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local