Projecte Intergeneracional

Investiguen la memòria ciutadana sobre la Masia Cabanyes i els seus inquilins

S’inicia un projecte intergeneracional per recuperar i apropar la història de la Masia

Redacció Vilanova i la Geltrú 29-04-2015 17:14 Lectures 3027
CC Garraf. Es presenta el projecte “Investigació, recull i difusió de la Memòria de la Masia d’en Cabanyes i les persones que hi van viure”

CC Garraf. Es presenta el projecte “Investigació, recull i difusió de la Memòria de la Masia d’en Cabanyes i les persones que hi van viure”

Ahir es va presentar a la premsa el projecte “Investigació, recull i difusió de la Memòria de la Masia d’en Cabanyes i les persones que hi van viure”, que compta amb la participació del Grup de Dones amb Memòria de Vilanova i la Geltrú, l’Aula d’Extensió Universitària de la Gent Gran del Garraf, l’alumnat del batxillerat humanístic de l’Institut de secundària F.X. Lluch i Rafecas i Canal Blau TV.

Aquesta proposta vincula la Masia d’en Cabanyes i el Centre d’Interpretació del Romanticisme Manuel de Cabanyes (CIRMAC) amb la memòria i el record que pugui tenir la ciutadania sobre la Masia i les persones qui hi van viure recentment. Al llarg dels darrers anys el Consell Comarcal del Garraf ha treballat en la conservació i investigació del llegat Cabanyes, així com en la seva difusió per socialitzar el coneixement obtingut. Per altra banda, el CIRMAC, com a equipament museístic, vol estar al costat de la comunitat més propera i compartir aquells projectes que s’hi desenvolupin.

“El que pretenem fer, va explicar Núria Mestre, consellera comarcal de memòria històrica, és buscar en aquesta memòria de les persones grans, quines són les vivències, quins són els records i quines són aquestes coses que els lliguen amb aquesta Masia d’en Cabanyes tan emblemàtica. Ens interessa molt la memòria de fonts primeres, perquè normalment són persones grans i el nostre interès és buscar aquests primers testimonis”.

Judith Barbacil, coordinadora del Grup de Dones amb Memòria i mestra de l’Institut de Secundària Lluch i Rafecas, va comentar que “mitjançant aquest projecte es pretén posar de relleu la Masia d’en Cabanyes, trobar petites històries que ajudin a ampliar-ne el coneixement. A la Masia, patrimoni cultura i història són uns fils que s’han de teixir d’alguna manera i que aquest teixit surti dinàmic, engrescador, amè i motivador. En aquest sentit, la col·laboració dels joves farà més propera la Masia també per a aquest col·lectiu”.

La col·laboració d’una vintena d’alumnes de primer de batxillerat humanístic del Lluch i Rafecas, raurà en realitzar entrevistes a les persones grans de la comarca que puguin tenir records de la Masia, així com realitzar la recollida d’informació. Barbacil va recordar que a través d’aquest projecte “els i les alumnes de batxillerat treballaran tres àmbits: la llengua, la literatura i la història”.

Lucas Aguirre, alumne d’aquest institut, va comentar que “nosaltres creiem que som els hereus de tot aquest patrimoni i la memòria de la gent gran, i ens hem d’encarregar de portar-lo a la nostra generació, a les venideres i al màxim de gent possible”.

Canal Blau TV, que també participa activament al projecte, realitzarà un reportatge amb les entrevistes treballades amb els alumnes, imatges de la Masia en l’actualitat i material d’arxiu. 

Mitjançant aquesta presentació als mitjans, el Consell Comarcal del Garraf també vol fer una crida a totes les persones grans de la comarca que fins ara no coneixien el projecte i que se sentin identificats amb alguna part de la història de la Masia, tot convidant-los a participar i a col·laborar en el recull d’aquestes memòries. Les persones interessades poden posar-se en contacte amb l’àrea de patrimoni i cultura. 


GUIA IL·LUSTRADA DE L'HAVANA XICA

Sitges, només sol i calitges?

Bienve Moya

Vull advertir una vegada més que aquests articles quinzenals no són treballs de divulgació històrica sinó que tenen una deliberada vocació literària. Pretenen sobretot despertar la curiositat i excitar, si és possible, la imaginació sobre allò que va ser un dia, i el caliu què en queda de la foguera que havia estat

ENQUESTA WEB

Amb la mirada posada al 9 de maig, data en què decau l'estat d'alarma, el Govern preveu l'escenari que es pugui aixecar el toc de queda nocturn si les dades actuals es consoliden

El 9 de maig s'aixeca l'estat d'alarma. Creus que és necessari mantenir el toc de queda?


No