Festa Major 2015

Vilanova recupera l'ofrena de raïm a la verge per Festa Major

Els pabordes han presentat la programació i el cartell, obra de Jordi Caba i Roger Calvet

Redacció Vilanova i la Geltrú 13-07-2015 10:20 Lectures 4226
Presentació de la Festa Major de Vilanova i la Geltrú 2015. Ajuntament de Vilanova

Presentació de la Festa Major de Vilanova i la Geltrú 2015. Ajuntament de Vilanova

En un auditori Eduard Toldrà ple de gom a gom, diumenge es va fer l'acte de presentació de la Festa Major 2015. Un acte conduït amb molt d'humor per una suposada cap de protocol dels Pabordes, que va variar el guió previst de l'acte perquè els pabordes no apareixien.

Així, l'alcaldessa Neus Lloveras va obrir l'acte recordant que la gràcia de la Festa Major és que és de tots, i va considerar un encert el fet d'haver impulsat la figura dels Pabordes com a organitzadors de la Festa.

Un cop van aparèixer, els pabordes i pabordesses d'aquest 2015 (Oriol Alemany, Janira Baeza, Àngela Belmonte, Isabel Gutiérrez, César Muñoz, Emília Llambrich i Toni Villaró), van anar presentant els elements més destacats de la Festa Major 2015.

Entre les novetats del programa, destaca que el seguici cerimonial de la senyera sortirà des del monument a Francesc Macià. Divendres 24 a les 6 de la tarda el seguici enfilarà per la rambla de la Pau i la rambla Principal fins a la plaça de Sant Antoni, on es farà la hissada de la senyera al campanar.

Aquest any es recupera l'ofrena de raïm a la verge. El 4 d'agost, abans de la cercavila de vigília, es farà l'ofrena de la pagesia a la Mare de Déu de les Neus, un acte obert a tothom qui vulgui portar la seva ofrena en forma de raïm a l'església de Sant Antoni.

El programa de concerts musicals d'aquesta Festa Major és molt complet i per a tots els públics, des de l'Orquestra Maravella fins el Va Parir Tour, passant per un concert de reggae per a nens.

També es va presentar el marxandatge d'aquest any, del qual destaca la figureta de plom, que és la lluna en un cove de la Cercavila de l'Imaginari, i la figureta de goma, que és el drac de la Geltrú. També es van presentar domassos, ventalls, samarretes, bosses o articles de joieria.

Una altra novetat que es va donar a conèixer diumenge va ser el conte de Festa Major, titulat 'Un conte de Festa Major', obra de Susanna Peix i Montse Balada amb il·lustracions de Glòria Fort. Un conte que es presentarà en una hora del conte especial divendres 31 a les 6 de la tarda a la plaça de les Neus.

Pel que fa a l'exhibició castellera, serà l'1 d'agost a les 6 de la tarda amb els Castellers de Vilafranca, la Colla Jove dels Xiquets de Tarragona, i els Bordegassos de Vilanova.

El convit a la festa el farà Mercè Foradada, nascuda a Barcelona, però que va passar la infantesa i tots els estius a Vilanova i la Geltrú, on viu des de fa 18 anys. Mestra i llicenciada en Filologia Catalana, ha exercit de professora de llengua i literatura catalanes a diverses escoles i instituts. Durant la legislatura 2003-2007 va ser regidora de Cultura a l'Ajuntament de VNG. Com a escriptora ha publicat diversos llibres de text, novel·les i reculls de contes, molts d'ells premiats.

Finalment, l'acte de presentació va servir per descobrir l'esperat cartell, obra dels dos dissenyadors vilanovins Jordi Caba i Roger Calvet. Es tracta d'un cartell fet a mà que reprodueix els elements i escenaris més destacats de la Festa, com ara la plaça de la Vila i la plaça de les Neus. La foto del cartell original és de Sergi Rigol.

Aquest any, els Pabordes han organitzat una exposició al TOC anomenada "Hem fet Festa Major", amb fotografies de la festa de tots els temps. Durant els mateixes dates, del 13 al 31 de juliol, el TOC també acollirà la mostra del cartell de Festa Major, una exposició de la peça original del cartell, retallat i enganxat per Jordi Caba i Roger Calvet.


Castells

Temporada castellera: Tarragona no és el final

Sixte Moral

Al llarg d'aquesta temporada que ja estem acabant ja s'intuïa que la Vella de Valls havia assolit un moment dolç, extraordinari que ha coincidit amb una certa "crisi" dels verds vilafranquins que havien estat en els darrers anys els dominadors absoluts de les construccions castelleres

ENQUESTA WEB

La comarca del Garraf està registrant en els darrers dies un repunt dels casos de coronavirus entre la població i la Generalitat ha suspès els ingressos, les visites i les sortides de les residències de gent gran de Sitges

Creus que la població s'ha relaxat i no compleix amb les mesures de prevenció de contagis?


No