Festa Major 2015

La Petita Història de la Festa Major de Sitges arriba el 23 de juliol

El poeta, Joan Duran, i la il·lustradora, Pilarín Bayés, són els autors del conte que edita l’Ajuntament de Sitges

Redacció Sitges 15-07-2015 11:25 Lectures 1780

L’Ajuntament de Sitges presenta el conte Petita Història de la Festa Major de Sitges. El poeta Joan Duran i la il·lustradora Pilarín Bayés són els autors del conte que s’adreça a un públic familiar i que s’inclou en la col·lecció Petites Històries de l’Editorial Mediterrània. El nou volum es presentarà el 23 de juliol, a les 19.30 hores, al Palau Maricel.

La Petita Història de la Festa Major de Sitges, a través d'una trama literària de ficció, desgrana els principals avatars històrics d’una celebració que es remunta a l’edat mitjana i que es dedica als compatrons, Sant Bartomeu i Santa Tecla. Amb un llenguatge entre la narració i la poesia, el llibre parla sobre els primers documents que demostren l’existència de la Festa Major, que daten de 1353, i què diuen les referències més antigues, en aquest cas de 1595, que donen notícia de la celebració de l’Ofici en honor als compatrons.

Al llarg de les setze pàgines del conte, il·lustrades amb referències gràfiques al·lusives a la Festa i als seus escenaris vivencials i històrics, es relata quines són les primeres referències que es coneixen sobre la presència de balls populars, a la primera meitat del segle XIX. Petita Història de la Festa Major té una vessant pedagògica i explica els dos pilars que sostenen la celebració principal dels sitgetans: els actes de caire religiós, com els repics de campanes, el solemne Ofici o la processó de Sant Bartomeu i de Santa Tecla, i el actes de vessant folklòrica i popular, com les cercaviles, el Castell de Foc o les revetlles.

L'univers literari que embolcalla la trama històrica del llibre el protagonitza una veu narradora que, en primera persona, introdueix el lector en tot un seguit de vivències íntimes que se succeeixen fins desembocar en un gir argumental del tot inesperat.

L’acte de presentació del llibre comptarà amb la presència dels seus autors, de l’Alcalde de Sitges, Miquel Forns, la regidora de Cultura, Tradicions i Festes, Rosa Tubau, i el folklorista i gestor cultural, Jordi Bertran.

Per cloure l'acte de presentació del conte, Joan Duran desvetllarà diversos fragments del text acompanyat de Blai Fontanals, que interpretarà amb gralla algunes de les melodies i sonoritats més representatives i emotives de la Festa Major.


Castells

Temporada castellera: Tarragona no és el final

Sixte Moral

Al llarg d'aquesta temporada que ja estem acabant ja s'intuïa que la Vella de Valls havia assolit un moment dolç, extraordinari que ha coincidit amb una certa "crisi" dels verds vilafranquins que havien estat en els darrers anys els dominadors absoluts de les construccions castelleres

ENQUESTA WEB

El Penedès i Garraf en ple arriba a la segona fase del desconfinament. A les portes de l'estiu i amb un futur incert, segurament ja heu començat a fer plans per a les vostres vacances

Heu començat a fer plans per aquest estiu?


No