Schola Gregoriana de Vilafranca

El cant gregorià, protagonista de Vilafranca Capital de la Cultura Catalana

Es farà una conferència, una audició i la VI Trobada General bianual dels Grups de Cant Gregorià

Redacció Vilafranca del Penedès 23-09-2015 17:45 Lectures 8012
Cant gregorià. EIX

Cant gregorià. EIX

La capitalitat cultural portarà el cant gregorià a Vilafranca, amb una conferència, una audició i amb la VI Trobada General bianual dels Grups de Cant Gregorià. Aquestes activitats les organitzen l’Schola Gregoriana de Vilafranca i la Federació Catalana d’Entitats Corals (FCEC)
El proper dijous, 1 d’octubre, a les 20,30h, a la sala Mn. Vinyeta de Santa Maria, es durà a terme la conferència “El cant gregorià a través dels cantorals i antifonaris antics de Vilafranca del Penedès”, a càrrec de Ramon Vilar i Herms, llicenciat en Filosofia per la Universitat Autònoma de Barcelona, ha estat professor de direcció coral i de didàctica de la cançó en diferents postgraus. Actualment és director de la Coral Preludi (d’Amics de la Unesco de Barcelona), del Cor Blanquerna de la Universitat Ramon Llull i de la Schola Gregoriana de Catalunya.

Una altra cita amb el cant gregorià serà el proper diumenge 4 d’octubre, a les 18h, a la basílica de Santa Maria, on es podrà gaudir d’una audició de cant gregorià, interpretacions polifòniques i orgue. Aquesta audició serà l’acte central de la VI trobada general dels grups de cant gregorià de Catalunya i comptarà amb l’Agrupació Polifònica de Vilafranca i les intervencions a l’orgue a càrrec de Joan Casals i Jonatan Carbó.

El cant gregorià és música vocal monòdica, a una sola veu, a capella, que té ritme lliure, que és cantada sobre textos en llatí, que és propi de litúrgia cristiana, i que s'origina a l'alta edat mitjana. Una tradició centenària atribueix al papa sant Gregori I, dit el Gran (Roma, 540-604), d’haver organitzat definitivament el tresor de melodies litúrgiques antigues confiades a l’Església romana. 


Castells

Temporada castellera: Tarragona no és el final

Sixte Moral

Al llarg d'aquesta temporada que ja estem acabant ja s'intuïa que la Vella de Valls havia assolit un moment dolç, extraordinari que ha coincidit amb una certa "crisi" dels verds vilafranquins que havien estat en els darrers anys els dominadors absoluts de les construccions castelleres

ENQUESTA WEB

Davant de l'augment del risc de rebrot i dels positius, el Govern admet que treballen en noves restriccions que podrien passar per un confinament de cap de setmana o un confinament domiciliari durant 15 dies

Creus que és necessari un nou confinament domiciliari per controlar la pandèmia?


No