Jornades Europees de Patrimoni

La Masia d’en Cabanyes obre la porta a les famílies

El CIRMAC participa a les Jornades Europees de Patrimoni amb la proposta “Un dia en família als jardins de la Masia d’en Cabanyes”, que es durà a terme el diumenge 11 d’octubre

Redacció Vilanova i la Geltrú 01-10-2015 8:57 Lectures 1564
Gerard Figueras i Xavier Grau. CC Garraf

Gerard Figueras i Xavier Grau. CC Garraf

“Un dia en família als jardins de la Masia d’en Cabanyes” és el nom d’una de les propostes del Centre d’Interpretació del Romanticisme Manuel de Cabanyes (CIRMAC) per les Jornades Europees de Patrimoni que se celebraran els dies 9, 10, 11 i 12 d’octubre a tot Catalunya, amb una variada programació d’activitats que posen en valor el patrimoni cultural.

Durant tot el matí del diumenge 11 d’octubre, la Masia d’en Cabanyes s’omplirà d’activitats que aproparan el llegat de la família Cabanyes, la literatura, l’art, el col·leccionisme i la manera trencadora d’entendre la vida al segle XIX al públic infantil i les seves famílies.

Segons ha explicat en roda de premsa aquest matí Gerard Figueras, president del Consell Comarcal del Garraf, “aquesta és una oportunitat per gaudir en família a través del patrimoni que té la Masia i també per celebrar amb la ciutadania les Jornades Europees del Patrimoni, amb una vocació molt clara d’obertura de portes i de sumar, i ho fem la mà d'entitats de la comarca”.

Per la seva part, el conseller de cultura i patrimoni, Xavier Grau, ha comentat que “les activitats, tallers i actuacions estan directament vinculades a les temàtiques de la Masia, parlem del bosc, de l’entorn, del vi i del mobiliari, aprofitem el fill argumental de la Masia i el seu entorn, per programar activitats que tinguin un sentit”.

L’objectiu d’aquesta proposta és dinamitzar i consolidar aquest espai com a punt de trobada per a famílies i infants, un espai creador i suggerent. El Consell Comarcal del Garraf considera que la Masia d’en Cabanyes i el CIRMAC han de tenir necessariament una vocació social i d’arrelament a la ciutat i la comarca, on es transmetin i s’identifiquin els valors d’aquest patrimoni.

La programació d’activitats inclou tres blocs: La masia en família, amb activitats relacionades amb el museu, sense monitoratge, on els participants puguin visitar l’equipament al seu ritme; tallers per a nens i nenes, dissenyats amb la col·laboració de diverses persones i entitats de la comarca i espectacles a la sala de les voltes, para escoltar i gaudir, sense límit d’edats i participants.

Les famílies podran visitar lliurement el CIRMAC, participar a diversos jocs per descobrir i trobar curiositats de la Masia i la seva història, així com prendre part dels tallers de maquillatge, pintura romàntica i elaboració de punts de llibre o de les lectures compartides al jardí.

Els nens i nenes tindran diverses propostes de tallers per a escollir: “Les muses del museu” per descobrir l’univers d’en Manuel de Cabanyes a través del teatre, “El cistell del raïm” per aprendre a manipular el vímet, “La llibreta del poeta Cabanyes” i “Els ventalls de la Masia” per conèixer la història de l’època, a través de l’elaboració de d’aquests objectes, “L’orella tallada” taller de contes i titelles, i “Grava i estampa el teu jardí”, per a aprendre la tècnica del monotip, molt comuna al segle XIX.

Paral·lelament, la sala de les voltes acollirà la lectura dels contes “La verema, en Ciscu de Can Garnatxa i el raïm misteriós” i  “Un saxo al bosc” de la mà de les seves autores i també un taller de màgia amb l’Isidre, un dels membres de Garraf Tallers, l’herència dels grans.

Aquesta proposta està vinculada a altres accions que s’han realitzat des del Consell Comarcal del Garraf per a promoure la Masia d’en Cabanyes al públic familiar i així com al programa educatiu, que vol posar de relleu les seves possibilitats com a espai d’aprenentatge.

Per les Jornades Europees de Patrimoni també hi haurà Jornada de portes obertes amb visites autoguiades el 9 d’octubre i visites guiades gratuïtes a les 11h, 12h, 13h el dissabte 10 d’octubre.

Les famílies interessades a participar a les activitats, han de fer inscripció al web www.ccgarraf.cat, fins al dijous 8 d’octubre, a efectes de previsió d’aforament. Els tallers per a nens i nenes s’estructuren per edats i horaris, les inscripcions es faran el mateix matí abans del seu inici. 


GUIA IL·LUSTRADA DE L'HAVANA XICA

Sitges, només sol i calitges?

Bienve Moya

Vull advertir una vegada més que aquests articles quinzenals no són treballs de divulgació històrica sinó que tenen una deliberada vocació literària. Pretenen sobretot despertar la curiositat i excitar, si és possible, la imaginació sobre allò que va ser un dia, i el caliu què en queda de la foguera que havia estat

ENQUESTA WEB

Amb la mirada posada al 9 de maig, data en què decau l'estat d'alarma, el Govern preveu l'escenari que es pugui aixecar el toc de queda nocturn si les dades actuals es consoliden

El 9 de maig s'aixeca l'estat d'alarma. Creus que és necessari mantenir el toc de queda?


No