Capital de la Cultura Catalana

Vilafranca estrenarà la Fira de les Festes Majors amb l’ambició de celebrar-la cada dos anys

La fira tindrà representació d'esdeveniments tan significatius com la Patum de Berga, les Santes de Mataró, els Carnavals de Vilanova i Sitges i les Falles valencianes

Raimon Gusi, Pere Regull i Laura Moreno. Roger Vives

Raimon Gusi, Pere Regull i Laura Moreno. Roger Vives

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L'Ajuntament de Vilafranca ha presentat aquest matí la Fira de les Festes Majors, certamen que se celebrarà per primera vegada entre el 29 d'octubre i l'1 de novembre i que s'inclou dins els actes de la capitalitat cultural catalana. L’acte ha tingut lloc en un emplaçament tan emblemàtic com és la Casa de la Festa Major.

La fira, que té un pressupost de 80.000 euros, tindrà representació d’una trentena d’esdeveniments, alguns tan significatius com la Patum de Berga, les Santes de Mataró, els Carnavals de Vilanova i Sitges, les Falles valencianes o les Festes de Sant Joan de Ciutadella, però no se centrarà només en els Països Catalans, sinó que s’ha anat més enllà i hi haurà presència de l’Aste Nagusia de Bilbao i de les festes del Pilar de Saragossa.

Laura Moreno, coordinadora de l'esdeveniment, ha explicat que "l'àmbit científic és el que té més gruix i pes en aquesta primera edició", alhora que ha assegurat que "permetrà un debat profund entre els organitzadors de les diferents festes que formen part de la nostra cultura”, tot assegurant amb rotunditat que “és un debat que fins ara faltava i serà una mostra de les diferents festes majors més enllà del que suposen les grans orquestres i concerts".

Més enllà de la zona firal, on hi haurà una vintena d'estands, la coordinadora ha destacat que "cada nit hi haurà concerts" que formen part del total de 23 actes artístics programats.

Per a Moreno, l'objectiu "és crear xarxa i lligams a tot el territori català entre les diferents festes, ja siguin tradicionals o de nova creació".
Per part del consistori vilafranquí, tant l'alcalde Pere Regull com el regidor de Cultura Raimon Gusi han començat el seu parlament traient pit del “referent” que és la Festa Major de Vilafranca en el panorama català.

Amb tot, Regull ha recordat "la importància de saber conjugar tradicions i popularitat, amb l’excel•lència, cosa complicada”, tot puntualitzant que “ha de ser de qualitat pels que la viuen des de dins, com els balls, com pels que la miren". L'alcalde s'ha mostrat "orgullós d'acollir" el certamen, i ha matisat que "les festes majors no tenen un model homogeni, si bé a Vilafranca hem rebut visites procedents de municipis similars o més grans que han vingut a aprendre el que féiem".

En aquest sentit, Regull creu que la fira "també ens ha de servir a nosaltres per aprendre d'altres models, amb la personalitat i popularitat que hi ha cada lloc”.

Gusi, per la seva part, ha assegurat que "si el certamen compleix els objectius mínims de ben segur que es repetirà, tot i que la nostra intenció és que agafi caràcter bienal".

El regidor de Cultura s’ha mostrat satisfet “per la presència de les festes grans” i també ha subratllat la celebració de “la Fira del Coet” com a acte del certamen i que servirà per posar de relleu tota la temàtica sobre pirotècnica, un dels elements ben presents a totes aquestes festivitats.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local