Missa del Gall

El vilafranquí Pere Lluís Biosca dirigeix per primera vegada el Cant de la Sibil.la a la Catedral de Barcelona

El Cor de Cambra Francesc Valls interpreta per setè any consecutiu el Cant de la Sibil·la a la Catedral de Barcelona

El Cor de Cambra Francesc Valls, interpreta per setè any consecutiu el Cant de la Sibil·la a la Catedral de Barcelona. Cor de Cambra F. Valls

El Cor de Cambra Francesc Valls, interpreta per setè any consecutiu el Cant de la Sibil·la a la Catedral de Barcelona. Cor de Cambra F. Valls

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El Cor de Cambra Francesc Valls presenta, per setè any consecutiu, la nit de Nadal, just abans de la Missa del Gall, la recuperació històrica del Cant de la Sibil·la a la Catedral de Barcelona. Aquest any, com a novetat, serà dirigida per primera vegada pel director vilafranquí, Pere Lluís Biosca.

El Cant de la Sibil·la és un drama sacre que es va deixar de representar a la Seu barcelonina l’any 1575. La Sibil·la és un personatge femení vestit a l'antiga amb riques vestidures i que amb una espasa a la ma, anuncia l’Apocalipsi.

L’ampli fons documental conservat a la Catedral ens ha permès, d’acord amb l’ideari de recuperació musical del Cor de Cambra Francesc Valls, recrear i oferir als ciutadans de Barcelona, després de més de 400 anys, el cant sibil·lí amb la mateixa melodia i en els mateixos espais en què es va desenvolupar al s. XVI. El Cor de Cambra Francesc Valls, gràcies a les investigacions del Dr. J. Baucells, arxiver de la Seu barcelonina, ha pogut recuperar aquest drama sacre en els mateixos espais i en una forma molt propera a com es representava al segle XVI.

La Catedral conserva un dels fons documentals més importants d’Europa, la qual cosa ha permès utilitzar la tonada pròpia i única de la Sibil·la de la Catedral, diferent de la que és tradicional a Mallorca i a altres indrets, i així recrear, molt acuradament, la cerimònia renaixentista barcelonina.

Com es tradició, el Cor encarrega a un autor de prestigi una revisió contemporània del Cant de la Sibil·la. Aquest any se li ha encarregat al compositor belga Johan Dujick. En les darreres edicions s’havia encarregat a Jordi Cervelló, Josep Vila, Vic Nees, Narcís Bonet i Xavier Pagès-Corella.

Pere Lluís Biosca, director

Considerat com un dels directors catalans dedicat a la música vocal amb més projecció, Pere Lluís Biosca manté una intensa tasca com a director titular de diverses formacions i com a pedagog de la direcció coral. Nascut a Vilafranca del Penedès el 1977, es formà a Barcelona amb Mireia Barrera, Josep Vila i Pierre Cao, i a Hèlsinki amb Matti Hyökki.

El seu interès per la música antiga el portà a crear La Xantria, un grup vocal dedicat a la recuperació i interpretació del repertori català anterior al segle XIX amb qui ha realitzat dos enregistraments per a Musièpoca sobre la música inèdita de Josep Mir i Llussà i Tomàs Milans i Godayol. Cal destacar que el disc dedicat a la música de Josep Mir i Llussà amb La Xantria i Vespres d’Arnadí va rebre el premi Museé d’Or al millor enregistrament europeu de l’estiu de l’any 2011, entre d’altres.

Com a director, també ha participat al Gran Teatre del Liceu preparant les parts corals de diverses produccions com, per exemple, Hagman hagman de L. Balada.

Actualment, és director titular des de la seva fundació del Cor de Cambra ARSinNOVA, amb qui ha rebut nombrosos premis - Premi Nacional de Cant Coral (Gijón, 2013) -, del Cor de Noies del Palau de la Música Catalana, del Cor de Cambra Francesc Valls de la Catedral de Barcelona i del Cor d’Homes d’Igualada.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local