Igualtat

Calen emojis d’homes abraçant-se

Les emoticones continuen fent servir estereotips de gènere

Redacció Barcelona 25-05-2016 12:22 Lectures 1943

L’enginyera informàtica, la doctora, la mestra o la dona que repara cotxes ja tenen emoticona. Són algunes de les tretze noves imatges que Google ha creat amb l’objectiu de fomentar la representació de la dona treballadora. Pot ser aquest un pas endavant perquè les dones siguin considerades iguals que els homes? Dues expertes en gènere i TIC de la UOC, Begonya Enguix i Ana María González, coincideixen a dir que no, perquè el que de debò cal és una «transformació cultural». Reconeixen, però, que és un gest que va pel bon camí, ja que «posa de manifest una demanda d’un grup de persones que veuen necessària aquesta transformació», apunta González.

Aquestes noves emoticones són «una eina per a fer visibles les diferents possibilitats professionals», diu Enguix, i reconeix que tampoc no «aspira a més». Afegeix que implica un «biaix important», atès que només s’adreça a dones que fan servir espais digitals.

La proposta de la investigadora Ana María González és que creïn emoticones d’homes abraçant-se per a «fomentar la seva empatia i intel·ligència emocional».

Enguix alerta que si es creessin les emoticones d’homes en espais o professions culturalment considerats poc masculins tampoc no serviria de gran cosa, perquè «segurament es llegirien com a gais», cosa que reforçaria encara més els estereotips.

Què cal fer per a combatre la desigualtat de gènere?

Segons les expertes, cal aportar diversitat per a reflectir una societat complexa i formada per una varietat de grups ètnics, edats, orientacions sexuals, gèneres... La publicitat ja s’està movent en aquesta línia. González ho exemplifica amb l’anunci de les galetes Príncipe, en què el seu protagonista «té alguns trets que associem amb la feminitat».

Actualment ja trobem emoticones de sis colors que reflecteixen orígens ètnics. «Per què no fan emojis amb diverses identitats?», reclama la investigadora. González constata que els emojis neutres «neguen la realitat».

Les dones fan servir més emoticones

Totes dues expertes coincideixen a dir que el motiu principal pel qual les dones usen més emoticones és perquè se les percep com «més emocionals i més expressives» que els homes, mentre que es considera que ells són «més instrumentals i racionals». «Es reprodueixen així esquemes de rols que han fet molt de mal i que no ajuden gens a fomentar la igualtat», conclou Enguix.

Imatge de l'anunci de les galetes Príncipe. EIX

Castells

Temporada castellera: Tarragona no és el final

Sixte Moral

Al llarg d'aquesta temporada que ja estem acabant ja s'intuïa que la Vella de Valls havia assolit un moment dolç, extraordinari que ha coincidit amb una certa "crisi" dels verds vilafranquins que havien estat en els darrers anys els dominadors absoluts de les construccions castelleres

ENQUESTA WEB

La comarca del Garraf està registrant en els darrers dies un repunt dels casos de coronavirus entre la població i la Generalitat ha suspès els ingressos, les visites i les sortides de les residències de gent gran de Sitges

Creus que la població s'ha relaxat i no compleix amb les mesures de prevenció de contagis?


No