Música Popular i tradicional

Toti Soler obrirà la 36a edició del FIMPT, el 14 d'octubre

Quico el Cèlio, el noi i el mut de Ferreries i la banda de música Mestre Montserrat seran els encarregats de cloure el festival

Presentació de la 36à edició del FIMPT amb Jordi Paulí i Teresa Llorens. Míriam de Lamo

Presentació de la 36à edició del FIMPT amb Jordi Paulí i Teresa Llorens. Míriam de Lamo

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Toti Soler Trio oferirà el primer concert del Festival de Música Popular Tradicional de Vilanova d'enguany, el proper 14 d'octubre al Teatre Principal de Vilanova. El nou director artístic del certamen, Jordi Paulí, i la regidora de Cultura, Teresa Llorens, han presentat la programació del festival aquest dimecres al matí, al Castell de la Geltrú. Amb el lema “Compromís amb la qualitat”, el FIMPT oferirà actuacions de grups catalans però també comptarà amb pinzellades de música europea i ritmes africans entre el 14 i el 16 d'octubre. Així, la 36a edició del certamen preveu les actuacions de Sabor de gràcia, Une anche passe, l'Orquestra africana de Barcelona, la Cobla catalana dels sons essencials i Questioni meridional folk (Piero Pesce). Altres dels concerts aniran a càrrec de la Balkan Paradise Orchestra, Lo lop e la lebre, Quico el Cèlio, el noi i el mut de Ferreries i la Banda de música Mestre Montserrat.

“Tindrem les mateixes propostes musicals de l'any passat però les comprimirem en tres dies”, ha destacat Jordi Paulí en referència a la reducció d'una jornada del festival d'enguany, que enlloc de començar un dijous s'iniciarà un divendres. “Dóna la sensació que no queda tan dispers”, ha afegit Paulí. El festival fa una aposta clara per la música del país. “Per un costat hem viscut la crisi però a la vegada hem tingut la gran sort de tenir artistes del nostre país que van molt a fora, sense oblidar la “I” del FIMPT, que és internacional i estem obligats a portar artistes de fora”, ha assegurat el director artístic.

Només una actuació de pagament

El Toti Soler trio donarà el tret de sortida del festival amb l'única actuació de pagament, divendres 14 d'octubre a les 20 hores al Teatre Principal. La formació presentarà el seu darrer treball, El temps que s'atura, a banda d'interpretar una selecció dels millors temes dels seus 50 anys dedicats a la guitarra i a la interpretació. Així mateix, Soler versionarà la cançó Passeig del Carme de Pere Tàpies per obrir el festival, una peça que ja s'ha convertit en un clàssic a l'hora d'obrir el festival. Les entrades per al concert es posaran a la venda avui a través d'internet (www.vilanova.cat/fimpt). La segona actuació de la nit de divendres anirà a càrrec dels Sabor de Gràcia, que oferiran el seu espectacle Gitanos catalans: 20 anys de Sabor de Gràcia, en el que combina l'essència rumbera més clàssica amb altres estils com l'ska o les músiques procedents dels Balcans. Aquest concert, com la resta de la programació, tindrà lloc a la plaça de la Vila.

Música de l'Àfrica i dels Balcans

El vermut de dissabte al migdia comptarà amb l'Orquestra africana de Barcelona, nascuda l'any 2013. La banda presentarà l'espectacle Abdou Aziz & Joe Psalmist Sextet, creat al voltant de dos cantants procedents de Senegal i Nigèria respectivament. La programació continuarà dissabte a les 20 hores amb la Cobla catalana dels sons essencials, una formació liderada per Marcel Casellas en el que els instruments de la cobla conviuen amb percussions ètniques i veu. Just després actuarà la Balkan paradise orchestra, una formació femenina integrada per vuit instrumentistes de vent-metall, vent-fusta i percussió dels Balcans. A les 22 hores, també a la plaça de la Vila, serà el torn d'Une anche passe, un grup de Montpellier creat el 1990 a voltant del clarinetista Laurent Audemard i amb una llarga trajectòria als escenaris internacionals. La seva música barreja els sons occitans i mediterranis a través dels instruments tradicionals, tubes i saxòfons.

Música tradicional occitana

Diumenge al matí el FIMPT tornarà a oferir el Firasac amb la participació de Lo lop e la lebre, amb un repertori de música de ball procedent de la tradició musical occitana. A les sis de la tarda actuarà el grup Questioni meridionali folk amb l'italià Piero Pesce al capdavant, una formació que explora les diferents tradicions musicals de la Mediterrània. La tarantel·la, un ball popular del sud d'Itàlia, serà una de les protagonistes del concert.

Quico el Cèlio, el noi i el mut de Ferreries i la banda de música Mestre Montserrat seran els encarregats de cloure el festival, diumenge a les 20 hores amb un concert “amb tots els requisits per ser familiar”, segons Jordi Paulí.

El director artístic ha apuntat que el FIMPT d'enguany s'acabarà de completar amb altres propostes musicals de petit format que encara s'estan acabant de perfilar. D'altra banda, la regidora de Cultura ha afirmat que la programació del festival “és segurament fruit d'una difícil situació econòmica”, si bé l'Ajuntament “té la ferma voluntat de recuperar part de la inversió econòmica que s'ha anat perdent”. El pressupost d'enguany és de 50.000 euros.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local