52 obres

Els museus del Penedès s’uneixen per elaborar una ruta conjunta de Ramon Casas

L’itinerari visualitza i posa en valor les obres de l’artista català en sis museus del territori

Redacció El Vendrell 03-07-2016 10:22 Lectures 3948
Els museus del Penedès s’uneixen per elaborar una ruta conjunta de Ramon Casas. EIX

Els museus del Penedès s’uneixen per elaborar una ruta conjunta de Ramon Casas. EIX

El llegat de Ramon Casas al Penedès es fa més visible, gràcies a la iniciativa conjunta de sis museus de les tres comarques d’elaborar un itinerari conjunt, que permet vincular les diferents col·leccions amb motiu del 150è aniversari del naixement de l’artista. En la campanya intervenen la Biblioteca Museu Víctor Balaguer (Vilanova i la Geltrú), el Museu del Cau Ferrat (Sitges), el Museu de les Cultures del Vi de Catalunya - Vinseum (Vilafranca del Penedès), el Museu Deu (El Vendrell), el Museu de Maricel (Sitges) i el Museu Vil·la Pau Casals (El Vendrell). També s’hi ha sumat l’Ajuntament de Torredembarra, municipi que conserva una forta presència de la família Casas.

La Ruta Ramon Casas als museus del Penedès és una iniciativa rellevant, principalment, per dos motius: d’una banda, perquè permet unificar un itinerari entorn 52 obres de l’artista exposada en sis museus. I d’una altra, perquè suposa una línia de treball conjunt dels sis museus d’art de les tres comarques del Penedès entorn a un projecte d’abast nacional però amb accentuada presència territorial.

L’itinerari consisteix en l’elaboració d’un circuit únic, degudament assenyalat, a partir de les obres que exposen en les seves col·leccions els sis museus participants en la iniciativa. En total, es tracta de 52 peces, dividides de la següent manera: Cau Ferrat, 22; Vil·la Pau Casals, 19; Víctor Balaguer, 5; Maricel, 4; Deu, 1; i Vinseum, 1. En la majoria de casos es tracta d’olis, però en altres són dibuixos. També hi ha ceràmiques i cartells.

Les obres exposades formen part dels fons dels respectius museus i estan integrades en diferents col·leccions. La iniciativa d’articular una ruta conjunta en els sis museus ha estat paral·lela a altres que alguns del centres han programat en els seus respectius calendaris. El Museu Vil·la Pau Casals del Vendrell, per exemple, ha inaugurat aquest cap de setmana l’exposició Ramon Casas a les col·leccions Pau Casals, mentre que el Cau Ferrat i el Museu de Maricel de Sitges efectuarà tots els dimecres de juliol, agost i setembre visites guiades entre les obres d’aquest artista a les seves sales.

Paral·lelament, la iniciativa incorpora l’Ajuntament de Torredembarra, que acumula un llegat significatiu de Ramon Casas i la seva família, gràcies la vinculació directa que van tenir amb el municipi.

La campanya suposa l’escenificació d’una línia de treball conjunta dels museus d’art del Penedès per vincular-se a un dels esdeveniments culturals de l’any a Catalunya. La iniciativa respon, en aquest sentit, a les propostes sorgides en la taula Museus i patrimoni per a l’elaboració del Llibre Blanc de la Cultura al Penedès, impulsat per l’Institut d’Estudis Penedesencs.

Aquesta primera fórmula de treball conjunt permet interconnectar les diferents col·leccions d’art dels museus penedesencs. Precisament, els museus del Penedès celebraran dissabte 8 de juliol la Nit dels Museus: en què tots els centres obriran les potes per a visites nocturnes.

T'ha interessat aquest contingut?

Subscriu-te al butlletí d'Eix Diari i rebràs la informació més destacada al teu correu electrònic

Mitjançant l'enviament del meu email confirmo que he llegit i accepto la política de privacitat.


Literatura

El motel del voyeur

Frederic Llopart

El protagonista sens dubte del llibre de Talese és Gerald Foos que durant molts anys va espiar les intimitats dels clients del seu motel

ENQUESTA WEB

El Congrés dels Diputats ha frenat l'intent del PP i Cs d'endurir la presó permanent revisable. Els dos grups havien presentat dues esmenes a la totalitat a una proposició de llei del PNB que demanava reformar el Codi Penal i eliminar la presó permanent revisable, introduïda pel PP quan tenia majoria absoluta

Estàs a favor de la presó permanent revisable?


No