6è de primària

L'escola Antònia Simó d'Almacelles visita el Far de Vilanova, 80 anys després

El viatge ha volgut recrear el que fa 80 anys van fer els escolars d'Almacelles per gaudir del mar tot just abans de l'esclat de la Guerra Civil

Redacció Vilanova i la Geltrú 10-10-2016 12:52 Lectures 1989
L'escola Antònia Simó d'Almacelles visita el Far de Vilanova, 80 anys després. Ajuntament de Vilanova

L'escola Antònia Simó d'Almacelles visita el Far de Vilanova, 80 anys després. Ajuntament de Vilanova

L'Espai Far va rebre divendres una visita escolar especial. Es tracta dels alumnes de 6è de primària de l'escola Antònia Simó, d'Almacelles. El viatge ha volgut recrear el que fa 80 anys van fer els escolars d'Almacelles per gaudir del mar per primera vegada a la nostra ciutat, i per visitar el Museu Cau Ferrat de Sitges.

La regidora de Cultura, Teresa Llorens, va rebre el grup i els va donar la benvinguda explicant-los que "Vilanova i la Geltrú té una important història marinera, però també hi ha una part de la ciutat vinculada a les sínies i a l'horta".
Llorens els va explicar que l'Espai Far ha volgut recuperar la història marinera de la ciutat, i que ho ha pogut fer gràcies a la tasca de l'Associació Museu del Mar i de Francesc Roig Toqués. Els nens i nenes van quedar ben parats de la història de la famosa Carpa Juanita.

Els alumnes d'Almacelles van venir acompanyats del seu alcalde, Josep Ibarz, que va parlar en nom del poble, satisfet de poder reproduir l'emotiva història que va portar un grup d'escolars d'aquest poble lleidatà a la nostra platja.

Era el 15 de juliol de 1936, just abans de l'esclat de la guerra civil. La visita formava part de la metodologia i pedagogia de l'Escola Catalana de la República, que pretenia apropar escolars de terra endins o de la Catalunya més rural i amb menys recursos cap als principals pols culturals del país, que majoritàriament se situaven a l'entorn de Barcelona.

Abans de creuar el Pont Vell de Lleida, per on transcorria la carretera general, un destacament de la Guàrdia Civil els va fer aturar i els va indicar que no podien continuar amb el viatge. A Catalunya es respirava un fort ambient prebèl·lic, faltaven només dos dies perquè esclatés la Guerra Civil. Després de convèncer als guàrdies civils per poder continuar amb l'excursió, el que més recorden els 3 alumnes que encara són vius són els records relacionats amb el mar, especialment la visió que van tenir aquells escolars de veure aquella gran taca blava a l'horitzó des de dalt del Coll de Lilla, i les hores que van passar jugant a la platja de Vilanova i la Geltrú.

Castells

Temporada castellera: Tarragona no és el final

Sixte Moral

Al llarg d'aquesta temporada que ja estem acabant ja s'intuïa que la Vella de Valls havia assolit un moment dolç, extraordinari que ha coincidit amb una certa "crisi" dels verds vilafranquins que havien estat en els darrers anys els dominadors absoluts de les construccions castelleres

ENQUESTA WEB

La pandèmia ens obliga a estar tancats a casa, que és la millor manera de frenar els contagis. Després de dues setmanes de confinament, ens agrada pensar en allò que farem quan això s'acabi.

Què és el primer que faràs quan s'aixequi el confinament?

Anar a veure la família
Quedar amb els amics
Sortir a fer esport
Anar a la perruqueria
Organitzar una festa
Passejar per la natura
Crec que em costarà tornar a la rutina
Altres