Navegants a la Xarxa

El 67% dels usuaris d'Internet llegeixen diàriament la premsa digital

La lectura de notícies d’actualitat i la visualització de vídeos són les dues principals activitats dels usuaris d’internet, segons la macroenquesta de l’Associació per a la Investigació de Mitjans de Comunicació

28 milions d’espanyols utilitzen Internet cada dia i principalment ho fan per visitar els mitjans de comunicació en línia per mòbil

Redacció/ AMIC Vilanova i la Geltrú 20-03-2017 12:04 Lectures 970
Navegants a la Xarxa. EIX

Navegants a la Xarxa. EIX

El mòbil supera per primer cop a l’ordinador com a principal dispositiu d’accés a Internet, segons l’edició 19a de l’enquesta “Navegants a la Xarxa” que publica des de fa 20 anys l’Associació per a la Investigació de Mitjans de Comunicació (AIMC). En l’actual edició, Navegants a la Xarxa ha recopilat més de 14.800 respostes vàlides, enfront de les 10.000 de la primera enquesta realitzada el 1996. El sondeig s’ha dut a terme entre els internautes més actius que han respost de manera voluntària a l’enquesta a través de gairebé 200 llocs webs de tot l’Estat espanyol.

El 94,6% dels enquestats es connecta a Internet a través del mòbil, respecte del 64% de fa cinc anys, seguit de l’ordinador portàtil (73,6%) i l’ordinador de sobretaula (67,5%). A continuació se situen la tauleta (56,9%) que, per primera vegada des de la seva implantació, pateix un retrocés (-2,1 punts en un any), i la televisió (29,6%), que ha duplicat el seu ús en tres anys.

Entre els que accedeixen a Internet a través del televisor, un 40% ho fan servir tots o quasi tots els dies (+14 punts respecte a la mateixa xifra registrada el 2013). L’activitat fonamental realitzada a través d’aquest aparell és el visionat de continguts audiovisuals (82,5%), seguida de navegar per la web (25,6%), tot i que amb cada vegada menys penetració (-14 punts en tres anys).

També s’accedeix a Internet a través de la videoconsola de sobretaula (14,2%), el SmartWatch (6,2%), que pràcticament dobla la seva penetració en tan sols un any, i la videoconsola portàtil (4,3%).


Llegir notícies i veure vídeos, principal activitat

La lectura de notícies d’actualitat i la visualització de vídeos són les dues principals activitats dels usuaris d’internet, segons aquesta macroenquesta. Més en concret, el 67% dels usuaris assegura que en el dia anterior a participar en l’enquesta van llegir un diari digital informatiu. En el cas del tradicional, baixa al 27%. De fet, el 30% respon que fa més d’un mes o mai ha consultat un diari imprès. Fins i tot, només el 3% respon que li seria molt difícil viure sense diaris en paper.

De tots els lectors de mitjans de comunicació, gairebé la meitat dels participants (45%) només llegeixen l’edició digital d’una publicació, mentre que el 8% consumeixen únicament la impresa. És un 33% els que consulten les dues edicions

Sigui com sigui, el cert és que un total de 28 milions de persones a Espanya utilitzen Internet cada dia i principalment ho fan per visitar els mitjans de comunicació en línia. No obstant això, aquest capital enorme -com se sap- no ha estat aprofitat per les empreses de comunicació, que tot just obtenen 225 milions d’euros en ingressos anuals en l’ecosistema línia, fet que suposa gairebé el 27% de la facturació total de la premsa.

Xifra referida a la publicitat, ja que el pagament de subscripcions és pràcticament residual, tenint en compte que només el 1,3% dels participants en l’informe d’AIMC declaren pagar per llegir les notícies, mentre que el 3% assenyala que combina les fórmules de pagament i gratuïtes.

En el Top 10 d’activitats se situen també consultar carrer, la previsió del temps, escoltar música en línia, consultar cartelleres d’espectacles, veure pel·lícules o sèries sense descarregar, veure emissions de cadenes de Televisió en la seva web o App, buscar informacions sobre salut i gestions amb l’Administració.

Gran seguiment de les Xarxes Socials

El 80% dels usuaris entra cada dia a Xarxes Socials. D’ells, 9 de cada 10 fa servir Facebook. El segueixen Twitter i Instagram que és la que més puja.2 de cada tres usuaris de xarxes socials segueix a un Mitjà de Comunicació i les Xarxes són també la manera preferida de comentar els programes de televisió, seguides de missatgeria instantània (WhatsApp) i de la web dels propis programes.

En general, 1 de cada 4 usuaris d’Internet veu la tele o escolta la ràdio cada dia per Internet, i gairebé la meitat, almenys un cop per setmana.

T'ha interessat aquest contingut?

Subscriu-te al butlletí d'Eix Diari i rebràs la informació més destacada al teu correu electrònic

Mitjançant l'enviament del meu email confirmo que he llegit i accepto la política de privacitat.

Literatura

El motel del voyeur

Frederic Llopart

El protagonista sens dubte del llibre de Talese és Gerald Foos que durant molts anys va espiar les intimitats dels clients del seu motel

ENQUESTA WEB

El Parlament ha iniciat el tràmit per portar a la Mesa del Congrés dels Diputats la despenalització de l'eutanàsia i l'ajuda al suïcidi.

Ets partidari de la despenalització de l'eutanàsia?


No