Pintor il·lustre

Dues exposicions centraran l'homenatge pel 140è aniversari del naixement d'Alexandre Cabanyes

El comissari dels actes, Oriol Pi de Cabanyes, destaca seva llarga trajectòria artística i vital del pintor, que el va portar a ser membre de l'Organisme Autònom Víctor Balaguer i a enriquir el patrimoni del Museu Balaguer

Redacció Vilanova i la Geltrú 27-09-2017 10:23 Lectures 2273

L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú i el Consell Comarcal del Garraf han proposat diversos actes per commemorar el 140è aniversari del naixement del pintor vilanoví Alexandre de Cabanyes, amb la voluntat d'homenatjar els pintors locals, en tant que representants del nostre passat històric i social.

Així, es faran exposicions temporals en diferents seus de la ciutat, principalment al Museu Víctor Balaguer i a la Masia d'en Cabanyes, acompanyades de la publicació d'un catàleg.

Els actes de commemoració sorgeixen de la cooperació i treball compartit entre l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú i el Consell Comarcal del Garraf (l'Organisme Autònom de la Biblioteca-Museu Balaguer i el Centre d'interpretació del Romanticisme Manuel de Cabanyes).

Com recordava la regidora de Cultura, Teresa Llorens, "es tracta d'un personatge amb el qual teníem un deute, i ara volem reconèixer la seva trajectòria recordant, reconeixent i difonent la seva biografia artística i personal".

Llorens ho recordava en l'acte de signatura del conveni amb les empreses Venca, Càmping Vilanova Park, destil·leries MG i Caves Jaume Serra (García Carrión), per la col·laboració amb els actes, agraint-los "que són moltes les empreses que entenen la cultura com un motor econòmic, que genera riquesa i potencia el turisme cultural i familiar". Una col·laboració que se suma al suport que les institucions públiques donen a l'homenatge a Alexandre de Cabanyes per posicionar la ciutat de Vilanova i la Geltrú com a espai cultural de referència i com a destí de turisme cultural.

Per la seva banda, la presidenta del Consell Comarcal, Glòria García, destacava "la implicació de les empreses de la ciutat amb la cultura. Amb l'homenatge a Alexandre de Cabanyes concretem una col·laboració público-privada que ens ha servit per reconèixer el potencial empresarial de la comarca i la seva sensibilitat i compromís amb la ciutat, concretament amb la cultura".

Un aspecte que també van destacar els empresaris signants del conveni, que van parlar de l'arrelament de les empreses al territori mitjançant la cultura.

Així, després d'una una primera fase d'investigació, recerca i documentació, durant els propers mesos es programaran diverses activitats per retre homenatge i reconèixer la figura d'Alexandre de Cabanyes. El comissari dels actes, Oriol Pi de Cabanyes, va explicar que l'artista va morir l'any 1972 a la Masia d'en Cabanyes, amb 95 anys. La seva llarga trajectòria artística i vital el va portar a ser membre de l'Organisme Autònom Víctor Balaguer i a enriquir el patrimoni del Museu Balaguer. Actualment la Sala Cafè Foment exposa pintures d'aquest artista, juntament amb les de Joaquim Mir, Enric Cristòfor Ricart i Martí Torrents.

Les seves característiques marines i altres temes es podran veure a l'exposició "La captura de l'instant", que es podrà visitar al Museu Balaguer a partir de mitjans de desembre. Una mostra que comptarà amb obra provinent de col·leccions particulars, del MNAC, del Museu de Montserrat o de la Col·lecció Thyssen-Bornemisza.

I al mes de març s'inaugurarà a la Masia d'en Cabanyes la segona exposició, "L'entorn perpetuat", que posa en valor la seva faceta de retratista, mostrant el seu entorn familiar i d'amistats, i també el paisatge.

A més de les exposicions, s'editarà un catàleg de les mostres elaborat per especialistes. En aquest treball hi han col·laborat Oriol Pi de Cabanyes, escriptor i net d'Alexandre de Cabanyes; Ester Alsina, de la Universitat de Barcelona; Francesc Xavier Puig Rovira, historiador; i Francesc Fontbona, especialista en art del segle XIX, a més de l'assessor Xavier Capdet.

Mentrestant, fins al 16 d'octubre, es pot visitar a la biblioteca Joan Oliva l'exposició itinerant "Alexandre de Cabanyes, fotògraf. La mirada d'un artista. 1877-1972", una selecció de fotografies de temàtica marinera, paisatges, i del seu entorn familiar, llegades per la família a l'Arxiu Comarcal del Garraf. Divendres 6 d'octubre a les 20 h s'hi farà la projecció de la pel·lícula documental de 1967 "Homenaje a Alejandro de Cabanyes", de Jordi Mas, Sebastià Serra i Josep Farré, amb una posterior xerrada a càrrec de Sebastià Serra, amb presentació de Rafel Mestres, director de l'arxiu Comarcal del Garraf. 

Castells

Temporada castellera: Tarragona no és el final

Sixte Moral

Al llarg d'aquesta temporada que ja estem acabant ja s'intuïa que la Vella de Valls havia assolit un moment dolç, extraordinari que ha coincidit amb una certa "crisi" dels verds vilafranquins que havien estat en els darrers anys els dominadors absoluts de les construccions castelleres

ENQUESTA WEB

Davant de l'augment del risc de rebrot i dels positius, el Govern admet que treballen en noves restriccions que podrien passar per un confinament de cap de setmana o un confinament domiciliari durant 15 dies

Creus que és necessari un nou confinament domiciliari per controlar la pandèmia?


No