Carnaval 2018

La lentitud de l'Arrivo de Vilanova, objectiu a millorar el 2019

L'Ajuntament i la FAC fan un balanç positiu d'un carnaval amb èxit de participació i menys delictes

Míriam de Lamo Vilanova i la Geltrú 15-02-2018 20:18 Lectures 3172
L'Ajuntament i la FAC fan un balanç positiu d'un carnaval amb èxit de participació i menys delictes. Míriam de Lamo

L'Ajuntament i la FAC fan un balanç positiu d'un carnaval amb èxit de participació i menys delictes. Míriam de Lamo

La lentitud de l'Arrivo de Vilanova, amb unes distàncies excessives entre carrossa i carrossa que van provocar que bona part del públic marxés a mig recorregut, és un dels objectius a millorar l'any vinent segons la Federació d'Associacions pel Carnaval. L'entitat que agrupa les entitats carnavaleres i l'Ajuntament van fer ahir dimecres un balanç positiu de la festa, que es va cloure amb una reducció d'un 24% dels delictes i una ocupació hotelera que dissabte va arribar al 99%. Alguns dels canvis introduïts enguany, com l'ampliació del nombre de les guerres de caramels a la plaça de la Vila o l'assignació d'horaris als Coros durant les actuacions al Teatre Principal, han tingut una bona resposta i la intenció és consolidar-los l'any vinent, segons la FAC.

El fet que la majoria de les 36 carrosses de l'Arrivo s'aturessin al punt de repostatge de combustible del carrer Llibertat amb el carrer Forn del Vidre va provocar inicialment un embut i, després, grans distàncies entre entitats. La FAC va habilitar un segon punt per omplir el dipòsit de benzina a la plaça de les Neus que no es va fer servir tant. Algunes carrosses no van haver d'aturar-se a respostar, si bé la gran majoria van haver de fer-ho, en part, segons la FAC, per l'alt consum de combustible que suposa estar amb la música en marxa i el motor engegat a l'espera que s'iniciés la cercavila. Les aturades van provocar que, en alguns moments, la rambla estigués pràcticament buida, sense cap carrossa a la vista. “El recorregut va quedar molt lent”, va reconèixer la presidenta de la FAC, Anna Candela, durant la roda de premsa de valoració del carnaval. La feina de la federació de cara a l'any vinent serà “parlar amb les entitats per veure com aconseguir que no es quedin sense benzina” i esbrinar “per què algunes se'n van quedar sense i altres no”, segons el també membre de la FAC Andreu Pino. En aquest sentit, Pino va recordar que, a diferència d'anys anteriors, la federació va insistir que no es podia repostar combustible fora dels punts autoritzats, i que se sancionaria en cas contrari.

Novetats encertades

Segons l'Ajuntament, el diumenge de les Comparses es van llençar 97 tones de caramels, i només a la plaça de la Vila se'n van recollir 14. L'acte va comptar amb la participació de 136 banderes vinculades a 66 entitats. La FAC valora molt positivament l'ampliació de dos guerres més a la plaça de la Vila, amb un total de set batalles que van complir horaris. “La gent podia voltar, hi havia prou espai”, va destacar Pino. “De cara a l'any vinent a veure si podem aconseguir que hi hagi un moviment de guerres, fent més incís en que la gent es mogui amunt i avall”, va afegir el membre de la junta de la FAC. Quant a la decisió d'una vintena d'entitats de no pujar al balcó de l'Ajuntament en solidaritat amb l'empresonament de líders polítics i d'entitats i la violència policial de l'1-O, la federació considera que “no va desvirtuar” la festa. “L'únic que se'ls havia demanat és que no es convertís en un problema, hi ha moltes entitats que no són polítiques”, va explicar Andreu Pino, per a qui l'acte de protesta “va ser molt tranquil”.

L'assignament de torns als Coros per actuar al Principal també ha estat un encert, segons la FAC, tenint en compte que no es van produir pauses innecessàries. El mal temps, però, va impossibilitar la voluntat de fer més acte de presència dels Coros al carrer. De fet, dilluns de carnaval va ser “el dia crític” en paraules de Candela, tenint en compte que no es va poder celebrar el Ball del paperet arran la pluja. “Vam apurar fins a l'últim moment però el vam haver de suspendre. Amb el carnaval que tenim és impossible ubicar-ho en un altre dia o un altre espai”, va apuntar la presidenta de la federació. Segons Candela, el muntatge necessari per llançar els paperets i els aspectes de seguretat no permeten buscar un “pla B”, tal i com demanaven alguns ciutadans i ciutadanes a través de les xarxes socials.


L'alcaldessa, Neus Lloveras, va fer una “valoració molt positiva” del carnaval d'enguany. Lloveras va destacar que dissabte l'ocupació hotelera de la ciutat va ser del 99%, i la resta de dies, del 65%, a més del fet que els restauradors hagin omplert pràcticament tots els dies els seus establiments. Segons l'alcaldessa, cada cop hi ha més visitants d'origen francès, i de l'àrea metropolitana de Barcelona. Pel que fa a la neteja, el fet que s'augmentessin els recursos i que dilluns plogués durant la tarda i la nit van permetre “netejar en menys temps”.

Menys intervencions policials

Les dades pel que fa a intervencions policials també són més positives respecte l'any passat: van ser necessaris un 16,6% menys de serveis per part de la policia local, i els furts i els fets delictius d'aquest carnaval d'han reduït un 24% respecte el de 2017. En total, la Policia Local va practicar quatre detencions: per lesions a un menor; per intent d'agressió amb arma blanca; per ordre judicial de recerca, i, finalment, per conducció temerària, alcoholèmia, i manca de permís de conduir. Quant als temes relacionats amb el trànsit, s'ha produït una baixada de l'accidentalitat del 19,58% respecte a l'any 2017. Mitjançant els controls preventius, la policia local va detectar deu conductors que conduïen sota els efectes de l'alcohol, dels quals vuit van ser denunciats administrativament i dos, per la via penal. Des de l'Ajuntament també s'assegura que han minvat les queixes veïnals per molèsties o sorolls, així com els incendis de contenidors i els desperfectes al mobiliari urbà. Des de la Creu Roja s'ha informat que el nombre d'assistències i trasllats a centres hospitalaris ha estat similar a l'any anterior, amb una trentena d'assistències i quatre trasllats. La major part de les assistències es van realitzar el diumenge per cops i/o caigudes durant les Comparses, i durant l'Arrivo, amb un cas d'intoxicació etílica d'un menor.

La regidora de Cultura, Teresa Llorens, va destacar “l'èxit de públic i de participació” d'enguany. Llorens va agrair “l'augment de la participació de les escoles i entitats” a l'hora d'engalanar els carrers, i va assegurar que, en l'àmbit de la comunicació, el carnaval ha estat notícia a mitjans nacionals. Per a la regidora, l'objectiu és “poder obrir el carnaval no només a la ciutat sinó obtenir un reconeixement nacional i internacional”.

Castells

Temporada castellera: Tarragona no és el final

Sixte Moral

Al llarg d'aquesta temporada que ja estem acabant ja s'intuïa que la Vella de Valls havia assolit un moment dolç, extraordinari que ha coincidit amb una certa "crisi" dels verds vilafranquins que havien estat en els darrers anys els dominadors absoluts de les construccions castelleres

ENQUESTA WEB

La comarca del Garraf està registrant en els darrers dies un repunt dels casos de coronavirus entre la població i la Generalitat ha suspès els ingressos, les visites i les sortides de les residències de gent gran de Sitges

Creus que la població s'ha relaxat i no compleix amb les mesures de prevenció de contagis?


No