Fins el proper 18 de març

La fotografia envaeix Igualada en la sisena edició del FineArt

Els treballs del desaparegut Joan Colom, Manuel Vilariño o Xavi Bou, alguns dels reclams del festival

Pla general d'una de les fotografies de gran format que correspon a l'exposició 'Ellas', que es pot veure al Museu de la Pell d'Igualada. ACN

Pla general d'una de les fotografies de gran format que correspon a l'exposició 'Ellas', que es pot veure al Museu de la Pell d'Igualada. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La sisena edició del FineArt Igualada ha arrencat aquest divendres amb una quarantena d'exposicions de 45 fotògrafs diferents i una desena d'escoles de fotografia i imatge. Les imatges es troben escampades per 23 espais singulars de la ciutat. Fins el proper 18 de març, el públic podrà veure les fotografies de professionals com el desaparegut Joan Colom, amb una mostra sobre infants del Raval; Manuel Vilariño, que va ser Premi Nacional de Fotografia el 2007 o Xavi Bou, amb una exposició sobre el trajecte dels ocells. El director del festival, Ramon Muntané, ha explicat a l'ACN que l'edició d'enguany del festival ofereix un equilibri important pel que fa a temàtiques. Tot i això, el fotoperiodisme hi és força present amb mitja dotzena d'exposicions que tracten qüestions molt actuals com l'esclavitud sexual a Nigèria o el contraban diari a les fronteres de Ceuta i Melilla amb el Marroc. Com és habitual, el festival també vol posar de relleu els treballs de fotògrafs igualadins, com és el cas del glaciòleg Jordi Camins, que presenta una obra divulgativa sobre les glaceres a l'Antàrtida.

El FineArt compta enguany amb un total de 45 fotògrafs provinents de Catalunya, la resta de l'Estat, però també internacionals, de països com Mèxic, França o Holanda. Si bé el pes del fotoperiodisme en l'edició de l'any passat era molt important dins la mostra igualadina -sobretot per la qüestió de les persones refugiades-, enguany hi ha sis exposicions de fotoperiodistes. La resta de treballs responen a àmbits i temàtiques molt diferents com per exemple natura, paisatge, arquitectura o temàtiques de caire més social com el càncer de mama o la homosexualitat.

Quant a autors, el FineArt 2018 compta amb professionals d'àmbit internacional com el francès Gilbert Garcin, el mexicà José Luis Espinosa i l'holandès Koen Sudgeest. També hi ha presència de professionals de l'estat espanyol com el premi nacional de fotografia 2007 Manuel Vilariño, la gaditana Paula R. Feito o el valencià José Beut. Pel que fa als fotògrafs catalans s'hi pot veure l'obra de Joan Colom, Rafael Vilarrubias, Sandra Balsells i Núria Faig, entre d'altres.

Com és tradició, el festival també dedica un espai important als fotògrafs igualadins. Un d'ells és Jordi Camins, que presenta l'exposició divulgativa 'Antàrtida, Gel més enllà de la fi del món'. Amb aquesta mostra d'una cinquantena de fotografies, l'autor explica què està passant a l'Antàrtida amb el gel i apunta l'esdevenir de les glaceres i la relació que estableixen amb el canvi climàtic. Camins ha explicat a l'ACN que les imatges que es poden veure són fruit del seu treball com a glaciòleg en una de les expedicions al continent com a investigador i estudiós.

Per ell, "el punt d'estètica es busca quan tens la feina feta". Primer, el "testimoni" d'allò que està passant i, "a partir d'aquí, tot i que hi ha l'inconvenient de les baixes temperatures i les condicions adverses, tot queda compensat per un indret meravellós, que es plasma en una fotografia fantàstica". El treball de Camins també vol contribuir a la presa de consciència sobre el canvi climàtic. Segons ha explicat, "la gent està conscienciada sobre el canvi climàtic, però no s'imagina la magnitud amb què està afectant sobre el gel de gran part del planeta".

Allau d'imatges i llibertat d'expressió

El director del FineArt, Ramon Muntané, ha reivindicat el tipus d'imatges que es poden veure al festival d'una manera "més tranquil·la i pausada". "Avui dia hi ha moltes imatges que corren per Instagram, que volten pels mòbils, però no s'acostuma a fer imatges boniques que facin pensar, d'aquelles que fan tornar a enrere i tornar a mirar", ha reflexionat. El FineArt, en canvi, és una plataforma "única" que permet que el visitant s'aturi i s'interessi per una imatge. "Segur que tothom sortirà amb una imatge i un fotògraf" que el farà reflexionar, ha apuntat. En total, el FineArt ofereix al visitant més de 1.300 imatges.

Enmig del clima recent de retirada d'obres d'exposicions, com la peça sobre els presos polítics a ARCO de Madrid, o la pena de presó imposada a un raper per les seves cançons, Muntané ha volgut defensar la llibertat d'expressió. "Aquí no coartem cap tipus de llibertat", ha destacat. "A FineArt es presenta tot, no ens mou cap afinitat política, religiosa, ni de cap tipus", ha reblat.

Contents amb el format del festival

A banda de les quaranta exposicions, el FineArt compta amb diverses activitats paral·leles vinculades a la fotografia com visites guiades, taules rodones, xerrades o tallers per a petits i grans.

El festival va rebre en la seva darrera edició gairebé 30.000 visitants, una xifra rècord de participació del certamen. Muntané s'ha mostrat satisfet amb el format que té actualment el festival i la "dispersió" dels treballs dels artistes pels diferents escenaris de la ciutat. "Seria més fàcil concentrar-ho tot en un únic punt, però d'aquesta manera també es permet al públic gaudir del patrimoni ric igualadí", ha destacat el director.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local