Dia de les Dones

L’Institut Català de les Dones impulsa una campanya per demanar una major presència femenina als mitjans

La directora executiva de l’ICD, Núria Ramon, reclama que la paritat als mitjans sigui “una prioritat política i social

ACN Barcelona 07-03-2018 17:44 Lectures 1794
Els tres volums de la 'Història del periodisme de Catalunya'. ACN

Els tres volums de la 'Història del periodisme de Catalunya'. ACN

La directora executiva de l’Institut Català de les Dones (ICD), Núria Ramon, explica en una entrevista amb l’ACN que la campanya promoguda enguany amb motiu del 8 de març es fixa en la presència femenina als mitjans de comunicació. D’una banda, la campanya — que duu per nom #veusquenoveus — reivindica una major presència de les dones en tertúlies, espais informatius i continguts en general, amb l’objectiu d’assolir una paritat de gènere real. D’altra banda, Ramon també subratlla la importància que les dones representades en aquests espais “no siguin estereotips, sinó que siguin diverses”. Ramon diu que cal “treballar perquè les dones tinguin una major presència i que, a més, s’hi visibilitzin tot tipus de dones.”

La setmana vinent, Ramon i altres representants de l’ICD viatjaran a la seu de les Nacions Unides a Nova York per assistir a la reunió anual de la Comissió de la Condició Jurídica i Social de la Dona. Un dels temes a revisar enguany és, precisament, la participació de la dona als mitjans de comunicació. És per això que l’ICD ha decidit centrar la campanya en aquest aspecte. Ramon, però, explica que també han volgut fixar-s’hi perquè “darrerament s’ha vingut parlant molt de la manca de visibilitat i presència de les dones als mitjans catalans”.

Les dones suposen un 27,3% del temps de paraula als informatius dels principals mitjans audiovisuals catalans, segons el Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC). Aquesta és una de les dades recollides per l’ICD que més clarament reflecteix la disparitat entre homes i dones als mitjans. “Hem de treballar perquè això s’acosti cada vegada més al 50%”, demana la directora, i afegeix que aquesta ha de ser “una prioritat política i social”.

Ramon assegura que l’ICD “se suma a les reivindicacions de la vaga, tant en l’àmbit laboral com en altres àmbits”. Afegeix que “donem suport a les diverses aturades que es produiran al llarg del dia de demà”.

“Encara hi ha molta discriminació per raons de gènere al lloc de treball i un repartiment desigual de les tasques domèstiques i de la cura de persones”, explica Ramon. La maternitat, diu, segueix estant penalitzada a la vida professional. Malgrat que hi ha moltes dones amb estudis superiors, i també en empreses ocupant posicions executives, pel que fa “la presència de les dones als llocs de direcció és reduïda”. Ramon assegura que “hi ha molta feina a fer” i que “combatre la bretxa salarial ha de ser una de les prioritats com a govern i societat en general”.

Castells

Temporada castellera: Tarragona no és el final

Sixte Moral

Al llarg d'aquesta temporada que ja estem acabant ja s'intuïa que la Vella de Valls havia assolit un moment dolç, extraordinari que ha coincidit amb una certa "crisi" dels verds vilafranquins que havien estat en els darrers anys els dominadors absoluts de les construccions castelleres

ENQUESTA WEB

La comarca del Garraf està registrant en els darrers dies un repunt dels casos de coronavirus entre la població i la Generalitat ha suspès els ingressos, les visites i les sortides de les residències de gent gran de Sitges

Creus que la població s'ha relaxat i no compleix amb les mesures de prevenció de contagis?


No