Pensament crític

El primer VilaPensa supera totes les previsions de participació amb més de 2.400 assistents

Xavier Serra: 'Totes les meves idees són provisionals. Però que consti que no ho dic amb orgull'

El primer VilaPensa supera totes les previsions de participació amb més de 2.400 assistents. VilaPensa

El primer VilaPensa supera totes les previsions de participació amb més de 2.400 assistents. VilaPensa

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

“La participació donarà sentit al VilaPensa”, explicava el coordinador, Jordi Sabat, a la presentació del festival; i després d’una setmana d’actes, l’afluència de public ha superat totes les expectatives. La inauguració, amb Fina Birulés i Jaume Gramona, i les conferències de Josep M. Esquirol, Jordi Llavina i Antoni Puigverd, van fer petit l’auditori del Vinseum i del teatre del Casal. També a la cloenda del festival, el monjo Lluc Torcal, antic abat del monestir de Poblet, i la professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona, Nicole Martínez-Melis, experta en meditació i budisme, van convidar a “pensar la mort” a més de 150 persones. Lifespoiler, al Teatre Bolet, va penjar el cartell “d’entrades exhaurides” dies abans de l’obra.

Nit de filosofia a la capella de Sant Joan

Un capítol especial mereix la sessió de Filosofia per a pingüins, dissabte a la nit, amb un Joan González-Guardiola apropant la vigència del pensament de Sòcrates, ben ambientat i de forma interactiva, a l’emblemàtica capella de Sant Joan. Un públic entregat va seguir la conferència, i fins i tot va participar a la votació que havia de portar Sòcrates a la mort. També hi va haver una lectura de poemes, i la nit va acabar amb un espectacular concert de flamenc, ple de passió, amb la bailaora Aina Núñez. Sens dubte un dels moments més especials del primer VilaPensa. A la capella de Sant Joan també s’hi ha exposat una trentena de fotografies filosòfiques recollides per Instagram, en un concurs que ha comptat amb més de 200 participants, sobretot joves estudiants de secundària. L’exposició ha registrat també una alta afluència de visitants. Dissabte a la tarda, la mateixa capella va ser l’espai idoni per explorar el silenci, una sessió per millorar l’atenció i apropar-se a la realitat, a càrrec de Teresa Guardans. La capella va tornar a quedar petita.

Contingut de nivell, ben acollit pel públic

La jornada que dissabte L’Agrícol, el Casal Popular de Vilafranca i la Fundació Randa va dedicar a l’activista Lluís M. Xirinacs, amb la projecció del documental “Xirinacs contra corrent”, va portar la reflexió del sociòleg, activista, i diputat de la CUP al Parlament, Carles Riera, en conversa amb l’escriptor Xavier Serra. Serra també va abordar el pensament de Joan Fuster, en una conferència en què va quedar clar com n’era de pertinent el tema del primer VilaPensa, l’escepticisme. Serra va llegir un fragment d’”Escepticisme”, de Fuster, que va quedar resumit amb una de les seves cites: “Totes les meves idees són provisionals. Però que consti que no ho dic amb orgull”.

Balanç positiu amb un 90% d’ocupació d’espais

L’organització fa una valoració molt positiva del primer festival de pensament del Penedès, que ha comptat amb 23 actes de molt nivell, ponents de gran prestigi acadèmic i molt ben acollits per una gran quantitat de públic; de fet les sales han registrat un 90% d’ocupació al conjunt dels espais. El VilaPensa, organitzat pel Vinseum, ha comptat amb la col·laboració de l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès, la facultat de Filosofia de la Universitat de Barcelona i la Societat Catalana de Filosofia, i els impulsors començaran a partir d’ara a treballar en una segona edició, l’any vinent, per consolidar el festival a Vilafranca.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local