Filosofia

“La gent té ganes d'ampliar coneixements i al VilaPensa els donem l'oportunitat d'aconseguir-ho”

El festival filosòfic VilaPensa torna a Vilafranca entre els dies 2 i 7 d'abril amb una segona edició que espera superar els 3.500 espectadors de l'any passat

Ramon Filella Vilafranca del Penedès 28-03-2019 8:08 Lectures 3741
Jordi Sàbat és l'ideòleg i coordinador del festival filosòfic VilaPensa. Ramon Filella

Jordi Sàbat és l'ideòleg i coordinador del festival filosòfic VilaPensa. Ramon Filella

Jordi Sàbat és l'ideòleg i coordinador del festival filosòfic VilaPensa, que entre els dies 2 i 7 d'abril viurà la seva segona edició amb la perspectiva d'augmentar els 3.500 espectadors que es van registrar l'any passat

Què ofereix als espectadors el VilaPensa?

Vivim una època de crisi que no sabem definir. Abans teníem unes certeses que amb l'actual societat líquida s'han perdut, però la gent necessita saber i conèixer més dels grans temes que ens preocupen. No crec que ningú es conformi amb el que hi ha, i el VilaPensa és una eina que vol contribuir a difondre el màxim de coneixement possible.

En només dues edicions, el festival està agafant una volada molt remarcable.

Personalment he viscut l'experiència del Barcelona Pensa i de festivals similars que es duen a terme a ciutats com Mòdena, París o Londres, i en tots aquests casos es viu l'esdeveniment de manera molt intensa, gairebé brutal. Vilafranca no havia de ser menys. La gent del Penedès i dels diferents llocs que ens van visitar l'any passat s'ho van agafar amb molt d'interès i esperem que el festival continuï millorant tant aquest any com els següents.

El tema central d'aquesta segona edició gira al voltant de la recerca de la felicitat. Per què heu escollit aquesta temàtica?

Penso que parlar de la felicitat pot cridar l'atenció de la gent. En la primera edició vam apostar per centrar-nos en l'escepticisme i enguany hem optat per un registre una mica diferent. La nostra idea és poder parlar cada any d'un gran tema que pugui atraure el màxim nombre d'espectadors, De fet, tothom està cridat a participar en el festival independentment de l'edat, la ideologia o la seva cultura.

Un dels reptes que està damunt de la taula és aconseguir que el públic de la franja més jove d'edat també vingui als actes?

Sí, és un dels grans objectius que busquem. És cert que en la primera edició el perfil del participant va ser el d'una persona més gran de 40 anys, però esperem que amb el programa d'enguany això pugui canviar una mica. De fet, una de les metes del VilaPensa 2019 és anar a la recerca d'un públic nou que s'interessi pel que nosaltres plantegem. Estic convençut que un festival d'aquestes característiques té un gran camí per a recórrer.

Expliqui'ns una mica el programa.

Entre el 2 i el 7 d'abril tindrem 32 actes i 35 ponents que es repartiran en 18 espais diferents. També vull remarcar que enguany comptem amb la col·laboració de 26 entitats vilafranquines i comarcals, cosa que ens fa sentir molt orgullosos perquè és la millor mostra de la implicació del nostre territori en la proposta.

Els actes, a més, no van destinats a un públic minoritari, sinó més aviat al contrari.

Completament. El VilaPensa no tindria raó de ser si ens tanquéssim en nosaltres mateixos i el programa estigués pensat per a un grup reduït de persones. El festival busca cobrir una necessitat social de coneixement no atesa. La filosofia n'és el tronc central, però al programa s'hi pot trobar un ampli ventall d'activitats i conferències que tenen com a objectiu ampliar les nostres metes.

El festival es desenvolupa en pocs dies. De cara al futur, hi ha la intenció d'allargar-lo?

Crec que una de les novetats del VilaPensa és concentrar el missatge que volem oferir en pocs dies. El programa de cinc dies és molt intens i aquesta intensitat ajuda a potenciar el pensament.

Castells

Temporada castellera: Tarragona no és el final

Sixte Moral

Al llarg d'aquesta temporada que ja estem acabant ja s'intuïa que la Vella de Valls havia assolit un moment dolç, extraordinari que ha coincidit amb una certa "crisi" dels verds vilafranquins que havien estat en els darrers anys els dominadors absoluts de les construccions castelleres

ENQUESTA WEB

La comarca del Garraf està registrant en els darrers dies un repunt dels casos de coronavirus entre la població i la Generalitat ha suspès els ingressos, les visites i les sortides de les residències de gent gran de Sitges

Creus que la població s'ha relaxat i no compleix amb les mesures de prevenció de contagis?


No