Festa Major 2018

La Vella de Valls despunta en un Sant Fèlix que suma tres torres de 8 netes

Minyons es queda a les portes de coronar la bèstia indomable. Els Verds han exhibit l’únic castell de 10 de la diada, descarregant el 3 de 10 amb folre i manilles

ACN/ Gemma Sánchez/ Mar Martí Vilafranca del Penedès 30-08-2018 19:40 Lectures 6812
Pla general del 3 de 10 amb folre i manilles descarregat pels Castellers de Vilafranca a la diada castellera de Sant Fèlix del 30 d'agost de 2018. ACN

Pla general del 3 de 10 amb folre i manilles descarregat pels Castellers de Vilafranca a la diada castellera de Sant Fèlix del 30 d'agost de 2018. ACN

La Colla Vella dels Xiquets de Valls ha despuntat durant la diada castellera de Sant Fèlix d’aquest dijous a Vilafranca del Penedès. Els rosats han signat la jornada descarregant el seu fidel 4 de 9 net, el 4 de 9 amb folre i agulla, i el primer pilar de 8 de la seva temporada. També han carregat la torre de 8 neta, que feia dies que es preveia que seria la construcció protagonista de la jornada perquè les quatre colles participants la duien al programa. Finalment, la Vella i els Castellers de Vilafranca l’han aconseguit coronar, mentre la Joves de Valls ha estat l’única colla que l’ha descarregat en una diada on Minyons s’ha quedat a les portes de fer-ne l’aleta. Al seu torn, els Verds han exhibit l’únic castell de 10 de la diada, descarregant el 3 de 10 amb folre i manilles, mentre el 4 s’ha convertit en una fita impossible després d’un primer peu desmuntat i un segon intent esfondrat.

Els Minyons de Terrassa han obert plaça apostant per la torre de 8 neta, la seva gran assignatura pendent. Si bé els malves han estat a punt de culminar-la, el castell ha caigut just quan entraven dosos i la colla ja l’ha donat per descartada per a la resta de la jornada. Seguidament, els egarencs han carregat el 2 de 9 amb folre i manilles, que ha fet llenya poc després que comencés a sortir la canalla.

De cara a la tercera ronda, la colla ha exhibit el 4 de 9, que ha descarregat amb comoditat. Fent ús de la ronda de repetició, els Minyons han lluït el grandiloqüent 9 de 8, mentre que han tancat la jornada descarregant el pilar de 6.

La Vella despunta amb quatre gammes extra

Al seu torn, la Colla Vella dels Xiquets de Valls ha visitat Vilafranca amb un programa de màxims que s’ha quedat a molt poc d’assolir. Els rosats han iniciat la seva actuació amb el 4 de 9 net, un gamma extra que tenen fermament controlat i que aquest dijous han descarregat de nou a la capital de l’Alt Penedès. Ha estat a la segona ronda quan s’han atrevit amb la torre de 8 neta que han carregat amb certa fermesa, si bé no han pogut defensar les tremolors en la sortida de l’enxaneta i finalment el castell ha caigut.

De cara a la tercera ronda, els vallencs han intentat aixecar sense èxit el 4 de 10 amb folre i manilles, que finalment la direcció de la colla ha descartat. Així les coses, en ronda de repetició han jugat la carta fidel del 4 de 9 l’agulla, que han descarregat, fet que els ha servit per enfilar amb confiança una ronda de pilars on han aconseguit el seu primer espadat de 8 de la temporada. Això els ha permès signar la diada amb quatre gammes extra.

Joves, l’única que descarrega la torre de 8 neta

Mentrestant, la Colla Joves dels Xiquets de Valls ha estat l’única que ha complert amb el que mediàticament s’havia convertit en el gran objectiu de la jornada: descarregar el 2 de 8 net, conegut com la bèstia indomable. Els rosats ho han assolit en la primera ronda, traient-se, de retruc, l’espina de la diada de Sant Fèlix del 2017, quan el castell va caure després d’haver-lo coronat.

En la segona ronda, la Joves ha carregat el 5 de 9 amb folre, fent la segona aleta ‘in extremis’, ja que l’estructura s’ha desfet poc després. Més ferms s’han mostrat tot seguit, descarregant el 3 de 9, defensant-lo amb intensitat a la sortida, després de descartar l’inèdit 3 de 9 sense folre que s’havia especulat hores abans de la diada. Per tancar la seva actuació, han descarregat el pilar de 6.

Vilafranca, de més a menys

Finalment, els Castellers de Vilafranca han protagonitzat un inici de màxims, amb un 3 de 10 descarregat que ha provocat un gran crit d’eufòria a la plaça, un any més plena de gom a gom. Amb la primera gran carta aconseguida, la colla local ha afrontat la segona ronda amb la torre de 8 neta, que ha carregat i no ha pogut defensar durant la sortida de la canalla.

De cara a la tercera ronda, els verds han dut a plaça el 4 de 10. La colla ha intentat aixecar-lo en dues ocasions, la primera de les quals ha desmuntat abans del so de les gralles. Al segon intent, el castell s’ha esfondrat i finalment s’ha descartat de cara a la ronda de repetició, en què els vilafranquins han dut el 4 de 9. Tot i que l’enxaneta ha arribat al capdamunt, però, no ha completat del tot el pas per damunt l’acotxador i el castell no s’ha considerat carregat, segons ha assegurat el cap de plaça, Jordi Bertran. Per tancar, els verds han aixecat dos pilars de 5.

Diada reivindicativa tenyida de groc

Aquest Sant Fèlix ha estat marcat per la presència dels mocadors castellers de color groc impulsats per la Coordinadora de Colles i Òmnium Cultural per reclamar la “llibertat dels presos polítics”. Al mateix temps, el groc també ha estat present entre el públic, la majoria del qual ha utilitzat gorres d’aquest color per protegir-se del sol punyent que queia sobre la plaça.

Bona part d’aquests assistents han alçat la veu a mitja diada per cridar consignes polítiques coincidint amb les connexions televisives del mitjans de comunicació estatals, mentre alguns d’aquests espectadors també han increpat els periodistes amb crits de “premsa espanyola, manipuladora”. La situació ha provocat que des de megafonia es reclamés silenci per tal de no desconcentrar les colles.

Des del balcó de l’ajuntament, com es tradició, han seguit la diada diverses autoritats polítiques nacionals. Aquest any la jornada castellera ha comptat, entre d’altres, amb el president de la Generalitat, Quim Torra, el vicepresident Pere Aragonès, la consellera Elsa Artadi i el president del Parlament, Roger Torrent. Per part de Junts per Catalunya també s’ha pogut veure Eduard Pujol, mentre que per part del PSC hi han assistit Salvador Illa i Eva Granados.

Castells

Temporada castellera: Tarragona no és el final

Sixte Moral

Al llarg d'aquesta temporada que ja estem acabant ja s'intuïa que la Vella de Valls havia assolit un moment dolç, extraordinari que ha coincidit amb una certa "crisi" dels verds vilafranquins que havien estat en els darrers anys els dominadors absoluts de les construccions castelleres

ENQUESTA WEB

Si no han d'estudiar, ni treballar, ni fer la neteja obligada, ni el temps acompanya per sortir al carrer, ni el "no fer res" és una opció, què t'agrada fer a casa quan tens una estona per a tu?

Quan tens temps lliure a casa, quina és l'activitat de lleure que prefereixes fer?

Llegir
Veure la TV
Cuinar
Fer manualitats
Escriure
Meditar
Jugar
Altres