Marxa enrere

Rebutgen els Bordesassos al vídeo promocional de l’Hospital de Sant Joan de Déu pel groc de la seva camisa

La colla creu que 'l'aversió al nostre groc no deu ser perquè ens representi a nosaltres o a la lluita contra el càncer infantil, sinó a la demanda de llibertat per als presos polítics'

Redacció Vilanova i la Geltrú 13-09-2018 10:17 Lectures 5623

La colla castellera de Vilanova i la Geltrú, els Bordegassos, ha estat rebutjada i finalment no participarà al vídeo promocional de l’Hospital de Sant Joan de Déu pel groc de la seva camisa. La colla ha fet públic avui a través d'un comunicat la seva "sorpresa, disgust i incomprensió en relació amb una actuació que havíem de fer per a la prestigiosa institució de l’Hospital de Sant Joan de Déu".

Segons relaten, fa uns mesos, una empresa que realitza anuncis es va posar en contacte amb la colla per participar en un vídeo promocional de l’Hospital de Sant Joan de Déu. Malgrat que els requeriments de la gravació no eren senzills (volum de persones, realització del castell, hores de rodatge...), la colla no va dubtar a cancel·lar una actuació prevista per al mateix dia en què es volia fer el rodatge i participar-hi: "No cal que expliquem la importància que l’Hospital de Sant Joan de Déu té i la gran feina que s’hi fa. Precisament per això, tots vam veure clar que havíem de sumar al costat d’aquesta iniciativa i fins i tot vam anar a cercar la complicitat de diverses entitats vilanovines més, ja que se’ns exigia un volum de gent notable per a la gravació", expliquen des dels Bordegassos.

La gran sorpresa per a la colla vilanovina arriba quan, a pocs dies de la data que se’ls havia donat, l’empresa responsable de la realització d’aquest espot ens diu que té un problema “innegociable”: "el color de la nostra camisa és el groc". Els Bordegassos creuen que "algú ha vetat el color groc en aquest espot sobre Sant Joan de Déu. Independentment que el groc sigui el color de la lluita contra el càncer infantil, independentment que els Bordegassos de Vilanova vam triar el groc des de la nostra fundació l’any 1972, es veu que aquest color, avui, deu ofendre “algú”. Un “algú” a qui no li deu agradar el groc, o bé que accepta entrar en la paranoia contra el groc o que es plega davant qui, suposadament, es podria ofendre amb el groc".

En el comunicat, els Bordegassos de Vilanova remarquen que "no som aliens a tot allò que està passant al nostre país. És més, no ho volem ser. Com que suposem que aquesta aversió al nostre groc no deu ser perquè ens representi a nosaltres o a la lluita contra el càncer infantil, tan sols ens queda pensar que se’ns discrimina perquè algú podria arribar a relacionar el nostre groc amb la demanda de llibertat per als presos polítics".

En aquest sentit, la colla vilanovina lamenta "que “algú” prengui una decisió com aquesta que impedeix que puguem col·laborar amb una institució estimada, prestigiosa i admirada com Sant Joan de Déu. Evidentment, no podem acceptar que se’ns proposi canviar de color de camisa i molt menys per una fòbia a allò que pugui representar, avui a Catalunya, el color groc. Desitgem que l’Hospital de Sant Joan de Déu continuï i millori la seva gran tasca sanitària i d’investigació, i esperem que en el futur els Bordegassos puguem dur a terme la col·laboració que ara se'ns ha negat".

"Fer l'indiano" o com fer una recreació històrica acrítica i comercial

Fran Moreno i Irene Estevez

Seria molt interessant, de cara a edicions futures, que unes jornades com aquestes incorporessin un bon cicle de conferències, però entre mojitos, vermuts i música cubana creiem que s'ha perdut aquesta gran oportunitat en aquesta edició

ENQUESTA WEB

Per continuar reduint la taxa de tabaquisme a Catalunya, que el 2017 va arribar al mínim històric del 24%, Salut Pública busca noves accions que es puguin realitzar tant en la via pública com en l'àmbit privat

Et sembla bé que es vulgui prohibir fumar dins del cotxe?


No