Memòria històrica

Un documental recupera la història de les fortificacions republicanes de la Guerra Civil al litoral del gran Penedès

La cinta es proposa “despertar” les construccions de defensa i obrir un debat sobre la seva existència

ACN/ Gemma Sánchez Cubelles 23-11-2018 9:46 Lectures 2960
Gran pla general del fortí de la Guerra Civil de primera línia de mar a Cubelles, amb el cineasta Laureano Clavero assegut en un extrem. ACN

Gran pla general del fortí de la Guerra Civil de primera línia de mar a Cubelles, amb el cineasta Laureano Clavero assegut en un extrem. ACN

Els fortins de defensa construïts a la costa entre Cubelles i Calafell durant la Guerra Civil son els protagonistes del documental que aquests dies està gravant Mirasud Producciones a la costa del gran Penedès. ‘Fortificacions oblidades’ és un projecte dirigit pel cineasta argentí Laureano Clavero, que veu les restes d’aquestes construccions com uns “gegants adormits” que conviuen amb el turisme i blocs de pisos. En aquest sentit, s’ha proposat “despertar” l’essència d’aquests punts de defensa i obrir un debat entorn la seva existència, recordant que mai es van arribar a utilitzar perquè mai va haver un desembarcament de les tropes nacionals. Clavero preveu tenir enllestida la cinta al març i anuncia que d’aquí a un any estarà disponible a Amazon Prime Video.

Laureano Clavero s’ha marcat com a objectiu fer ressorgir del passat la desena de fortificacions que el bàndol republicà van aixecar entre Cubelles i Calafell a partir de l’any 1936. D’aquestes, les més ben conservades són les dues que hi ha a Cubelles, les quals han servit de punt de rodatge d’entrevistes durant els darrers dies. “Són les més senceres i importants de tota la costa”, assegura el director en una entrevista a l’ACN, tot lamentant que siguin indrets poc divulgats.

‘Fortificacions oblidades’ compta amb les aportacions dels historiadors i especialistes en la Guerra Civil espanyola Adrià Cabezas, Francesc Xavier Hernández i Jordi Ramos, i mostrarà detalls relacionats amb la construcció dels punts de defensa, així com anècdotes relacionades amb els veïns que se’n van ocupar. Clavero recorda que una de les singularitats dels fortins penedesencs és que els van construir gent del poble, que diàriament es citava a les set del matí.

Són aquestes petites històries “de la vida de poble”, assegura, les que també recollirà la cinta. “Sempre defenso que la millor història per explicar la pots trobar a la cantonada de casa, sense que sigui necessari viatjar molt lluny”, sosté el director, que garanteix que el documental aprofundirà tant en els aspectes arquitectònics, com en els bèl•lics i també socials. A nivell d’imatges, el cineasta debuta personalment en l’ús de drons per mostrar les fortificacions a vista d’ocell.

Coneixedor de la multitud de documentals i reportatges que existeixen entorn la Guerra Civil, Clavero assegura que la seva aposta es basa en donar un enfoc més concret i local, centrant-se exclusivament en la línia de defensa penedesenca com a indret on es preveia un desembarcament militar perquè hi ha la plana de la desembocadura del riu Foix.

“És bo intentar veure el mateix conflicte des de punts de vista diferents i fer-se preguntes sobre la construcció dels fortins i sobre per què no es van utilitzar, amb el conseqüent malbaratament de diners en una època en què es passava molta gana”, apunta.

En el marc d’aquestes reflexions que es proposa obrir, però, el director subratlla que la cinta no pretén “entrar en cap debat polititzat” entorn la Guerra Civil. Laureano Clavero defensa que “la memòria és apolítica i és important tenir-la, per a què després cadascú faci el que vulgui amb les seves pròpies conclusions”.

Pel que fa a l’estrena i al format definitiu del documental, el director assegura que ara per ara no ha decidit si ‘Fortificacions oblidades’ serà un llargmetratge o si el compactarà en una durada més reduïda. En tots els casos, la previsió és presentar el resultat final el proper mes de març, per dur-lo a diversos festivals i fer-ne presentacions públiques.

De cara al novembre, Clavero confirma que la cinta estarà a la plataforma Amazon Prime Video gràcies a l’acord que Mirasud Producciones té amb la distribuïdora Adler & Associates Entertaiment. La cinta estarà disponible a una quarantena de països, on s’emetrà en català amb subtítols en castellà i anglès.

Castells

Temporada castellera: Tarragona no és el final

Sixte Moral

Al llarg d'aquesta temporada que ja estem acabant ja s'intuïa que la Vella de Valls havia assolit un moment dolç, extraordinari que ha coincidit amb una certa "crisi" dels verds vilafranquins que havien estat en els darrers anys els dominadors absoluts de les construccions castelleres

ENQUESTA WEB

Després de la inhabilitació de president Quim Torra i el rebuig del ple als pressupostos del Parlament, es pot donar per esgotada la legislatura?

Creu que s'haurien de convocar ja les eleccions al Parlament de Catalunya?


No