Arqueologia

Vinseum obre les portes diumenge a l’excavació arqueològica del cementiri medieval més important de la comarca

Les obres de reforma del museu vilafranquí han permès la descoberta d’un cementiri medieval que, segons els experts, es tracta del més important mai trobat al Penedès, amb més de vuitanta individus inhumats a dia d’avui

Redacció Vilafranca del Penedès 06-12-2018 12:15 Lectures 3073
Vinseum obre les portes diumenge a l’excavació arqueològica del cementiri medieval més important de la comarca. Vinseum

Vinseum obre les portes diumenge a l’excavació arqueològica del cementiri medieval més important de la comarca. Vinseum

VINSEUM i Tríade Serveis Culturals proposen una visita guiada a les excavacions arqueològiques que s’estan duent a terme a les obres de reforma de VINSEUM aquest diumenge 9 de desembre, a les 11:30h. La visita anirà a càrrec de l’arqueòleg Jordi Amorós, codirector de l’excavació, i permetrà al públic poder conèixer les  importants troballes que s’han posat al descobert. La visita tindrà una durada aproximada de 45 minuts i serà gratuïta, amb reserva prèvia obligatòria (a entrades.vinseum.cat).

Els treballs arqueològics que s’estan duent a terme al costat del Palau Reial estan resultant d’un excepcional interès. Les obres de reforma del museu vilafranquí han permès la descoberta d’un cementiri medieval que, segons els experts, es tracta del més important mai trobat al Penedès, amb més de vuitanta individus inhumats a dia d’avui.

La troballa, que data majoritàriament del segle XIV, ha estat inesperada, ja que el cementiri medieval de la vila que ja es coneixia és el que estava emplaçat a davant de la basílica de Santa Maria. A prop de la façana lateral del Palau Reial descoberta gràcies a l’enderroc de l’edifici que li era annex (Cal Pa i Figues) s’hi acumulen desenes de tombes individuals, però també nombroses de dobles, tant d’adults com d’infants, atribuïbles, segurament, a enterraments simultanis de grups familiars. Destaca per damunt de tot una fossa comuna de la qual s’ha extret 14 individus. Alguns dels esquelets excavats, sobretot els de la fossa comuna, podrien haver mort per causa de la Pesta Negra, epidèmia que a mitjans de segle XIV va arrasar més d’una cinquena part de la població catalana.

L’estudi antropològic d’aquests enterraments aportarà una informació molt valuosa de la Vilafranca dels primers temps de la seva fundació, ja que permetrà conèixer molt millor com eren els seus habitants (característiques físiques, esperança de vida, malalties, etc.). Per altra banda, les excavacions han permès descobrir que l’antic Palau Reial tenia una segona façana lateral, la que donava a un carreró paral·lel al carrer Sant Bernat. Des d’aquest vial es podia accedir tant a la part residencial d’aquest edifici com a unes dependències de serveis.
Les tasques d’excavació s’estan compaginant amb les obres de la construcció de noves dependències del VINSEUM. El tractament de les restes està sent supervisat pel Servei d’Arqueologia i Paleontologia de la Direcció General de Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya.

"Fer l'indiano" o com fer una recreació històrica acrítica i comercial

Fran Moreno i Irene Estevez

Seria molt interessant, de cara a edicions futures, que unes jornades com aquestes incorporessin un bon cicle de conferències, però entre mojitos, vermuts i música cubana creiem que s'ha perdut aquesta gran oportunitat en aquesta edició

ENQUESTA WEB

L'Audiència de Barcelona acaba de denegar a un home l'adopció dels fills de la seva parella nascuts per gestació subrogada. El tribunal recorda que el procediment és il·legal al país. La gestació per subrogació o per substitució, la maternitat subrogada o els ventres de lloguer són un dels temes que més divideixen la societat.

Creus que s'hauria de legalitzar la gestació subrogada al nostre país?


No