Carnaval 2019

L’organització del Carnaval de Vilanova s’alia amb els adolescents contra les agressions sexuals

Alumnes d’ESO i Batxillerat dissenyen propostes que també fomenten el civisme i consum d’alcohol responsable

ACN/ Gemma Sánchez Vilanova i la Geltrú 18-12-2018 9:14 Lectures 2081
L’organització del Carnaval de Vilanova s’alia amb els adolescents per crear campanyes contra les agressions sexuals. ACN

L’organització del Carnaval de Vilanova s’alia amb els adolescents per crear campanyes contra les agressions sexuals. ACN

L’organització del Carnaval de Vilanova i la Geltrú busca la complicitat dels adolescents per dissenyar campanyes contra les agressions sexuals, l’incivisme i l’excés de consum d’alcohol durant una de les festes més importants de la ciutat. Aquest mes de desembre, deu centres educatius de la ciutat participen en una iniciativa que vol desenvolupar la creativitat i “fer pedagogia de la festa” als alumnes de tercer i quart d’ESO i primer de Batxillerat, segons ha destacat a l’ACN la presidenta de la FAC (Federació d’Associacions pel Carnaval), Anna Candela. Les millors propostes de cada centre protagonitzaran la campanya de civisme que cada any es desplega amb motiu del Carnaval.

La FAC ha proposat a deu instituts i escoles de Vilanova que s’impliquin en el disseny de les campanyes cíviques, marcant com a punt de partida diversos eslògans sobre les agressions sexuals, l’incivisme i el consum d’alcohol irresponsable. “Si et passes, se t’ha acabat la festa”, “Només sí és sí” i “Respecta qui no està de festa” són alguns dels lemes que els estudiants han hagut de seguir a l’hora de dissenyar la imatge de les campanyes. Cada grup d’entre 6 i 8 alumnes pot triar si aposta pel format gràfic o audiovisual.

“Els últims carnavals hem vist força problemes amb el consum d’alcohol als actes, fins i tot amb comes etílics en adolescents”, explica Anna Candela, que creu que involucrar els joves en el disseny de les campanyes és una bona manera de seduir-los per a què ells mateixos facin bandera dels missatges que es difonen. Al mateix temps, es dona la circumstància que els últims dos anys hi ha hagut dues denúncies per agressió sexual en nits de balls del Carnaval a la ciutat.

Candela senyala que la intenció és “conscienciar-los” i fer-los entendre que el Carnaval de Vilanova i la Geltrú està marcat per la sàtira com a element “essencial” de la festa, i insisteix en la importància de fomentar el respecte cap a la resta de persones. Segons la FAC, bona part dels joves que surten de festa durant el Carnaval “desconeixen aquesta essència”. “Els falta el sentit de viure la festa amb respecte, en comptes de fer el cabra com no toca”, rebla la presidenta de l’organització.

Al seu torn, el professorat veu aquesta campanya com una oportunitat per a què els nanos treballin valors en grup i despuntin en allò que se’ls dona millor. “Aquests treballs permeten l’autoconeixement personal i que els alumnes puguin aportar les seves habilitats, bé sigui en música, dibuix o narrativa”, explica Sara Tàpia, coordinadora de tercer i quart d’ESO a l’Institut Baix a Mar, que apunta que alguns estudiants s’han animat a composar una cançó.

En aquest centre, les campanyes les fan els alumnes de tercer d’ESO, i s’han centrat en les agressions sexistes i l’incivisme. Tàpia relata com han pogut comprovar que els nanos estan “molt sensibilitzats” amb tot allò referent a aquestes dues causes. Així, senyala que la confecció de les campanyes els està servint per fomentar actituds cíviques dins el mateix institut, de manera que, en definitiva, “els alumnes reflexionen, i això els ajuda a ser millors persones”.

“Tot s’hi val, però amb respecte”

El “masclisme” d’algunes disfresses, la “por” que senten algunes noies vers els nois a l’hora de sortir de festa, les deixalles llençades al carrer o gent orinant a qualsevol cantonada són alguns dels elements que han inspirat els alumnes de l’Institut Baix a Mar, que aquest dilluns al matí ultimaven els cartells i el detall dels vídeos que enregistraran al llarg d’aquest dimarts.

“Al Carnaval tot s’hi val, però amb un mínim respecte cap a la gent”, destaca Iker Asensio, mentre relata que el seu grup ha dissenyat un cartell per a la campanya contra les agressions on s’hi veu un cadenat trencat després d’haver lligat un símbol de les dones. “Volem explicar que cada persona és lliura de fer el que vulgui”, apunta.

Al seu costat, Àlex Chamorro, company d’un altre grup, diu que ells s’han basat en la imatge d’una dona plorant, tapada amb un antifaç de Carnaval. En canvi, un tercer grup il•lustra un noi que vol agafar una noia vestida de comparseria, però aquesta el refusa, tal com explica Irene Hernández, una de les alumnes que ha dissenyat aquesta proposta. Totes les campanyes contra les agressions sexistes llueixen l’eslògan “Només sí vol dir sí”.

En paral•lel, tots els grups estan treballant la gravació de vídeos per fer la campanya de civisme. En aquest cas, els alumnes aposten per fer entrevistes al carrer o per recopilar imatges d’actituds incíviques, com el soroll fora de l’àmbit de les festes o els orins fora dels lavabos públics. “Volem mostrar la mala imatge que dona l’incivisme, que diu molt poc d’una ciutat on s’actua així”, apunta una de les alumnes.

En tots els casos, les propostes hauran d’estar enllestides abans d’aquest dijous, quan cada centre triarà les seves millors campanyes. Totes les que siguin escollides s’incorporaran al material gràfic i audiovisual que difondrà l’organització del Carnaval durant la propera edició d’aquesta festa, que arrencarà de forma tradicional el 28 de febrer.

Castells

Temporada castellera: Tarragona no és el final

Sixte Moral

Al llarg d'aquesta temporada que ja estem acabant ja s'intuïa que la Vella de Valls havia assolit un moment dolç, extraordinari que ha coincidit amb una certa "crisi" dels verds vilafranquins que havien estat en els darrers anys els dominadors absoluts de les construccions castelleres

ENQUESTA WEB

Davant de l'augment del risc de rebrot i dels positius, el Govern admet que treballen en noves restriccions que podrien passar per un confinament de cap de setmana o un confinament domiciliari durant 15 dies

Creus que és necessari un nou confinament domiciliari per controlar la pandèmia?


No