Periodisme

Dones periodistes reclamen mesures de protecció per poder exercir la seva feina

Mònica Terribas lamenta que una conseqüència és que volen participar menys en tertúlies perquè estan més exposades als atacs

ACN Barcelona 19-12-2018 8:51 Lectures 1913
Dones periodistes reclamen mesures de protecció per poder exercir la seva feina. EIX

Dones periodistes reclamen mesures de protecció per poder exercir la seva feina. EIX

Periodistes de renom com la conductora d''El matí de Catalunya Ràdio', Mònica Terribas, l'exdirectora de 'Diario 16 digital' i activista pels drets de la dona, Cristina Fallarás, o la degana del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Neus Bonet, han reclamat aquest dimarts mesures de protecció perquè les dones periodistes puguin exercir la seva feina amb llibertat. Ho han fet en el marc d'una jornada organitzada per Catalunya Ràdio i el Col·legi de Periodistes sobre l'assetjament contra aquest col·lectiu. S'ha projectat el documental 'A dark place' i s'ha fet una taula de debat sobre la qüestió a l'auditori del Museu del Disseny de Barcelona.

Fallarás ha denunciat que pateix "amenaces" que "no es queden a les xarxes", i ha opinat que "la manera que tenen de fer-te por no és innocent". Ha afirmat que com a periodista és "subjecte de tal violència" que ha "modificat" la seva vida. "M'escupen pel carrer, no puc portar la meva filla al col·legi ni puc portar-la a sopar amb els seus avis", ha relatat. També ha indicat que fins ara "el testimoni" el posen les dones i "les anàlisis les fan els homes", per la qual cosa ha considerat que les dones han de "començar a controlar el relat".

De la seva banda, Mònica Terribas ha dit que tot i la "situació de violència extrema" no vol "viure amb por", i ha lamentat que "no s'està abordant bé el problema de manera col·lectiva". També ha afegit que una de les conseqüències d'aquesta situació és que a les dones "els costa molt participar en tertúlies" perquè estan "més exposades als atacs".

També ha incidit en aquesta la degana del Col·legi de Periodistes, Neus Bonet, que ha opinat que amb menys dones en el periodisme, "es produeix un increment de la virulència contra les que s'hi mantenen, precisament perquè no es normalitza la seva presència". Bonet ha convidat la CCMA a "liderar aquesta lluita per eliminar el biaix de gènere que vivim".

Finalment, la politòloga Tània Verge ha parlat de "fallida sistèmica" perquè són atacs a "dones periodistes que opinen, estructuren debats i contribueixen a l'agenda pública". I ha afirmat que ja es comença a parlar obertament de "violència política contra les dones". Per això ha opinat que "s'ha d'exigir a les institucions que actuïn legislant també sobre la tasca dels mitjans de comunicació per protegir més les periodistes".

Castells

Temporada castellera: Tarragona no és el final

Sixte Moral

Al llarg d'aquesta temporada que ja estem acabant ja s'intuïa que la Vella de Valls havia assolit un moment dolç, extraordinari que ha coincidit amb una certa "crisi" dels verds vilafranquins que havien estat en els darrers anys els dominadors absoluts de les construccions castelleres

ENQUESTA WEB

El Penedès i Garraf en ple arriba a la segona fase del desconfinament. A les portes de l'estiu i amb un futur incert, segurament ja heu començat a fer plans per a les vostres vacances

Heu començat a fer plans per aquest estiu?


No