Junta de govern local

El govern de Sitges aprova la compra de l'antic Patronat d'Acció Social Catòlica

Amb aquesta operació es recupera un edifici catalogat i que té el seu origen l’any 1900, quan es van iniciar els tràmits per a l’aixecament d’una capella

L’edifici va ser seu d’entitats i de l’activitat cultural de Sitges durant molts anys

Redacció Sitges 21-12-2018 14:58 Lectures 5597
El govern de Sitges aprova la compra de l'antic Patronat d'Acció Social Catòlica. Ajuntament de Sitges

El govern de Sitges aprova la compra de l'antic Patronat d'Acció Social Catòlica. Ajuntament de Sitges

La Junta de Govern Local reunida divendres ha aprovat l'acord d'adquisició de l'edifici que acollia l'antic Patronat d’Acció Social Catòlica, situat al carrer de les Parellades, que és actualment propietat de la Generalitat de Catalunya, i amb qui formalitzarà l'adquisició en els propers dies. La compra de l'edifici, de 956.000 euros, es finançarà íntegrament amb diners provinents del romanent de l’Ajuntament de Sitges.

L'alcalde de Sitges, Miquel Forns, ha manifestat que "avui és un dia històric perquè han estat uns quants els mandats en què l'Ajuntament ha intentat comprar aquest edifici. Ha estat una reivindicació de molts anys". Forns ha explicat que "Sitges tornarà a disposar al nucli antic d'un espai destinat als serveis dels sitgetans i les sitgetanes per a la seva activitat associativa”. L'alcalde també ha explicat que la compra ha estat possible gràcies a la situació de sanejament municipal i a la voluntat de venda de la Generalitat.

Per la seva banda, la primera tinent d'alcalde, Aurora Carbonell, ha manifestat que "aquesta és una fita important que s'esperava. L'edifici té un sentit de pertinença a Sitges. Ara recuperem un edifici per al poble, al centre, i esperem que la seva activitat també contribueixi a revitalitzar la zona”.

La regidora de Cultura, Tradicions i Festes, Rosa Tubau, ha explicat que "la recuperació de l'edifici té interès cultural i patrimonial. Hem aconseguit un dels objectius del Pla de Mandat: recuperar aquest espai per a Sitges, que havia estat seu d'entitats i sala d'exposicions”. Tubau ha informat també que l'edifici es destinarà a usos culturals, però que en aquests moments cal estudiar algunes propostes.

Un espai per a la memòria col·lectiva sitgetana

L’edifici de l’antic Patronat constitueix un espai per a la memòria col·lectiva sitgetana per la història de la pròpia entitat propietària, el Patronat d’Acció Social Catòlica, i per totes les entitats que al llarg dels anys s’hi van aixoplugar, com l’Agrupament Escolta i Guia Nostra Senyora del Vinyet, l’Elenc Artístic del Patronat, l’Agrupació Muntanyenca Amunt, les Caramelles, la Coral del Patronat i altres.

També va ser seu de diferents escoles públiques i privades del municipi com a equipament educatiu d’educació primària, secundària i Batxillerat. L'edifici té un alt valor històric i patrimonial, motiu pel qual l’immoble forma part del Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Catàleg de Sitges.

L’edifici de l’antic Patronat d’Acció Social Catòlica té el seu origen l’any 1900, quan es va construir una capella on les monges concepcionistes tenien la seva escola. L’arquitecte que es feia càrrec de l’edificació era Gaietà Buïgas Monravà, autor de diversos edificis de Sitges, entre d’altres el del Mercat Municipal. La Parròquia de Sitges va comprar l’edifici el 1918, fa tot just un segle, gràcies a les aportacions de benefactors anònims. L’any següent, la va cedir a l’entitat Patronat d’Acció Social Parroquial, posteriorment anomenada Patronat d’Acció Social Catòlica. L’edifici del Patronat va tancar portes el 1995, desprès que la Generalitat l’embargués perquè la propietat no podia afrontar els seus deutes.

Castells

Temporada castellera: Tarragona no és el final

Sixte Moral

Al llarg d'aquesta temporada que ja estem acabant ja s'intuïa que la Vella de Valls havia assolit un moment dolç, extraordinari que ha coincidit amb una certa "crisi" dels verds vilafranquins que havien estat en els darrers anys els dominadors absoluts de les construccions castelleres

ENQUESTA WEB

La campanya electoral del 10-N durarà només una setmana i els partits cobraran un 30% menys en subvencions

ELECCIONS GENERALS. A qui votaràs el proper 10 de novembre del 2019?

Esquerra Republica
Partit dels Socialistes
En Comú Podem
Junts per Catalunya
Ciutadans
Partit Popular
Vox
Altres
No votaré