Resum 2018

La venda de Freixenet i Codorníu a mans estrangeres i el crim d’una nena de 13 anys a Vilanova marquen l'any al Penedès

El primer nomenament del delegat del Govern i una alternativa pel Logis, altres notícies rellevants del 2018

ACN/ Gemma Sánchez / Gemma Aleman Vilanova i la Geltrú 30-12-2018 21:54 Lectures 5411
Imatge dels objectes que els ciutadans han anat deixant en record de la nena assassinada aquest 5 de juny de 2018 a Vilanova i la Geltrú. ACN

Imatge dels objectes que els ciutadans han anat deixant en record de la nena assassinada aquest 5 de juny de 2018 a Vilanova i la Geltrú. ACN

La venda de la majoria de l’accionariat de les històriques caves Freixenet i Codorníu als inversors estrangers Henkell i Carlyle, respectivament, han estat les dues notícies econòmiques més transcendents del 2018 al Penedès. Un any en què Vilanova i la Geltrú s’ha vist sacsejada pel crim d’una nena de 13 anys que va desaparèixer a l’edifici on viuen els seus avis i hores després era trobada morta a casa d’un veí. D’altra banda, al Baix Penedès s’ha reprès el projecte per construir el Logis amb una alternativa d’Idiada damunt la taula, mentre l’Anoia ha despertat l’interès d’Airbnb per obrir a Igualada el primer laboratori de turisme sostenible. Tot plegat, en un 2018 en què el Govern ha nomenat per primer cop un delegat territorial al Penedès.

16 de març: L’empresa alemanya Henkell compra el 50,7% d’accions de Freixenet després de més de dos anys de negociacions. Per primer vegada, part de la companyia cavista passa a mans estrangeres. Pere Ferrer i Andreas Brokemper assumeixen la direcció del comitè executiu, mentre que la presidència la comparteixen José Luis Bonet i Albert Christman.

4 de juny: Detenen a Vilanova i la Geltrú un home acusat de matar una nena de 13 anys quan aquesta havia desaparegut dins l’escala de veïns dels seus avis. Sota ingrés preventiu a presó, l’arrestat assegura que la víctima va entrar sola al seu pis i diu que la va matar perquè es pensava que era un intrús que volia atacar-lo. Argumenta que no era conscient del que feia perquè estava sota l’efecte de les drogues.

25 de juny: L'escola Institució Igualada, vinculada a l'Opus Dei, anuncia que serà mixta a partir del curs 2018-2019. Fins aleshores, els nens i nenes compartien aula de P3 a P5, mentre es dividien per sexes a Primària, ESO i Batxillerat, repartits als centres Mestral i Montclar. Els responsables argumenten la decisió pels canvis demogràfics de la ciutat.

28 de juny: El fons nord-americà Carlyle compra el 68% d’accions de Codorníu per 390 milions d’euros, trencant la històrica hegemonia familiar de la companyia cavista. Abans de la venda, Mar Raventós havia anunciat que es jubilaria i, al cap d’uns mesos, deixa la presidència en mans d’Alex Wagenberg, soci de Carlyle. Ramon Raventós relleva Javier Pagès com a conseller delegat.

17 de juliol: La Generalitat nomena per primer cop un delegat del Govern al Penedès i tria l’alcalde de Vilafranca del Penedès, Pere Regull, per ocupar el càrrec. Regull garanteix que la capitalitat de la regió serà compartida entre Igualada, Vilafranca, Vilanova i la Geltrú i el Vendrell. En una entrevista a l’ACN avança un acord pel repartiment dels Serveis Territorials a les quatre ciutats.

3 de juliol: Investigadors de la UB troben soterrada a Banyeres del Penedès una ciutat ibèrica de 2,5 hectàrees, el major nucli dels ibers descobert mai a Catalunya. L’inici de les excavacions, però, queda bloquejat a finals d’any. L’Ajuntament i els propietaris dels terrenys no es posen d’acord amb l’import per la compra-venda de la finca.

25 d’octubre: La jutge tanca inicialment la investigació del crim de la Guàrdia Urbana. Sosté que els agents Rosa Peral i Albert López són coautors de la mort de Pedro Rodríguez, també agent. Mesos enrere, la justícia havia arxivat per falta de proves la investigació on s’acusava Peral i López de la mort d’un manter a Montjuïc. També havia descartat indicis de delicte en un cas on s’investigava si Peral havia volgut contractar un sicari per matar el seu exmarit.

23 de novembre: L’alcalde de Pontons, Lluís Caldentey (PP), deixa el càrrec després de 20 anys per motius de salut. La seva carrera política està marcada per declaracions polèmiques contra els homosexuals, de qui havia dit que tenien una “malformació física o psíquica”, i contra la independència de Catalunya, titllant Carles Puigdemont de “rata que abandona un vaixell”.

27 de novembre: Una empresa ofereix una alternativa al Logis Penedès amb una inversió de 100 MEUR. Proposa ocupar els terrenys del centre de mercaderies que la Generalitat vol construir entre Banyeres, l’Arboç, Sant Jaume dels Domenys i Castellet i la Gornal. Dies després, transcendeix que es tracta d’Applus Idiada i el Govern obre la porta a fer compatibles els dos projectes.

28 de novembre: La plataforma Airbnb tria Igualada per instal•lar el primer laboratori de turisme sostenible. L'Adoberia Bella acollirà un programa pilot mundial per crear coneixement a partir de l'experiència de la capital de l’Anoia i desenvolupar projectes per convertir la ciutat en una principal destinació turística. S'elaborarà un llibre blanc que altres ciutats utilitzaran d'exemple.

Castells

Temporada castellera: Tarragona no és el final

Sixte Moral

Al llarg d'aquesta temporada que ja estem acabant ja s'intuïa que la Vella de Valls havia assolit un moment dolç, extraordinari que ha coincidit amb una certa "crisi" dels verds vilafranquins que havien estat en els darrers anys els dominadors absoluts de les construccions castelleres

ENQUESTA WEB

Davant de l'augment del risc de rebrot i dels positius, el Govern admet que treballen en noves restriccions que podrien passar per un confinament de cap de setmana o un confinament domiciliari durant 15 dies

Creus que és necessari un nou confinament domiciliari per controlar la pandèmia?


No