Institut del Teatre

IT Dansa arriba al Teatre Cal Bolet després de fer-se un nom en el panorama de la dansa

Explosió d’energia i talent dels joves ballarins d’IT Dansa amb un programa que emocionarà

Redacció Vilafranca del Penedès 05-02-2019 10:02 Lectures 1052
IT Dansa arriba al Teatre Cal Bolet després de fer-se un nom en el panorama de la dansa. EIX

IT Dansa arriba al Teatre Cal Bolet després de fer-se un nom en el panorama de la dansa. EIX

Aquest diumenge, a les 7 de la tarda, arrenca la temporada de dansa al Teatre Cal Bolet amb la It Dansa, la Jove Companyia de Dansa de l’Institut del Teatre de la Diputació de Barcelona.

IT Dansa va néixer l’any 1998 per contribuir a la professionalització d’alumnes que havien acabat els estudis de dansa a l’Institut del Teatre de Barcelona. Vint anys després, s’ha convertit en una companyia de prestigi que ve per primer cop a Vilafranca a presentar-nos tres creacions.

The Prom

La festa ja s'ha acabat. Un conserge d'un institut recorda alguna de les històries succeïdes durant la nit de graduació. La pèrdua inconscient, el desequilibri, l'aparença, el desig o l'alliberament seran els protagonistes d'aquests records. Un viatge a través de les emocions de joventut.

Lorena Nogal, qui va ser membre d’IT Dansa, ha creat a mida per a la companyia aquesta peça que cobra vida sobre un collage musical dels anys vuitanta:

«Per a mi, la peça ha estat un retorn a la joventut més tendra i vulnerable. Tornar al lloc on vaig estudiar i sentir que segueix la mateixa energia. Tenir l'oportunitat d'observar com la inseguretat, la vida i l'acció està present, forta i dinàmica. És la memòria d'un adéu inconscient. Un moment per a la reflexió i per adonar-te del que deixes enrere. Una imatge nostàlgica per recordar i mirar endavant amb il·lusió.» Lorena Nogal

Des del 2008 Lorena Nogal forma part de l'equip de La Veronal, al costat de Marcos Morau, com a assistent de coreografia i a ballarina principal. Com a ballarina també ha estat en companyies reconegudes com Gelabert-Azzopardi, Lanònima Imperial i Plan B Dansa. Com a coreògrafa ha obtingut diversos premis en certàmens coreogràfics nacionals. Al 2016 va ser guardonada com a millor intèrpret femenina en els premis de la crítica de Catalunya i va ser finalista al Premi de Dansa de l’Institut del Teatre.

Una coproducció del Grec 2018 Festival de Barcelona i l’Institut del Teatre.
Creació d’IT Dansa que es va estrenar al Grec 2018 Festival de Barcelona.

In Memoriam

El vincle entre realitat i memòria és el centre d’In Memoriam. La realitat no és la memòria i la memòria no és la realitat, però remuntar-se als records del passat ens ajuda a captar millor la realitat del present. Les nostres arrels són fortes com les d'un arbre, que s'estén tan lluny com les seves branques.

Des de la memòria, els ballarins i ballarines exploren els moviments d'atracció i repulsió, magnetisme i antimagnetisme, per tal d'examinar el significat de la paraula "harmonia".

Sensibilitat (atracció) i agressió (repulsió) sorgeixen de la mateixa font en un joc íntim de la polarització. Es relacionen les carícies i els cops que romanen profundament gravats en els nostres cossos.

Una coproducció del Grec 2011 Festival de Barcelona i l’Institut del Teatre.
Creació d’IT Dansa que es va estrenar al Grec 2011 Festival de Barcelona

Whim Fractured Fairytale

Whim és una peça sobre com, externament, hem de mantenir el seny, fins i tot quan ens estem tornant bojos per dins. Alexander Ekman convida a fer un viatge per les emocions humanes mitjançant una diversitat de situacions inspirades en la vida. Els ballarins i ballarines experimenten felicitat, tristesa, nerviosisme, estrès, preocupació, disgust o enfuriment, en un viatge emocional que ens recorda el que podria ser un dia, un any o tota una vida. La peça es va estrenar al Festival de Barcelona Grec 2007.

Alexander Ekman va crear Whim en els seus inicis com a coreògraf, una peça que va concebre especialment per a IT Dansa i que el va fer debutar amb èxit. Des d’aleshores, els seus treballs han estat representats per companyies d’arreu del món com el Netherlands Dans Theater, el Ballet L’Opera du Rhin, el Bern Ballet, el Ballet Junior de Ginebra, la Iceland Dance Company o el Göteborg Ballet, entre d’altres. Les seves coreografies destaquen pel seu ritme ràpid, l’humor enginyós, la innovació en el tractament de temes comuns i les transicions intel·ligents. Amb tot, són treballs que sorprenen i transformen el públic per la seva originalitat i innovació.

Castells

Temporada castellera: Tarragona no és el final

Sixte Moral

Al llarg d'aquesta temporada que ja estem acabant ja s'intuïa que la Vella de Valls havia assolit un moment dolç, extraordinari que ha coincidit amb una certa "crisi" dels verds vilafranquins que havien estat en els darrers anys els dominadors absoluts de les construccions castelleres

ENQUESTA WEB

El Departament de Salut està preparant una nova llei d'addiccions amb limitacions més àmplies contra el tabac davant un repunt del consum després d'uns anys de descens

Salut vol prohibir fumar a totes les terrasses. Què et sembla la mesura?

Molt bé
Malament