Diputació de Barcelona

S'inaugura el nou enllumenat del Santuari de Foix

Marc Castells remarca la feina de la Diputació de Barcelona per preservar el patrimoni arquitectònic

Redacció Torrelles de Foix 10-02-2019 10:55 Lectures 2169
El president de la Diputació de Barcelona, Marc Castells, durant el seu parlament, a la inauguració del nou enllumenat del Santuari de Foix. Xavier Re

El president de la Diputació de Barcelona, Marc Castells, durant el seu parlament, a la inauguració del nou enllumenat del Santuari de Foix. Xavier Re

El president de la Diputació de Barcelona, Marc Castells, juntament amb l’alcalde de Torrelles de Foix, Sergi Vallès, ha inaugurat aquest matí el nou enllumenat del Santuari de Foix. L’acte s’ha iniciat amb un esmorzar popular i, posteriorment, s’ha procedit a l’acte d’inauguració oficial del nou enllumenat.

La Diputació de Barcelona ha atorgat a l’Ajuntament de Torrelles de Foix una subvenció de 44.924 euros per finançar íntegrament el projecte d’enllumenat del Santuari de Foix que ha permès renovar la xarxa elèctrica, instal·lar una nova il·luminació interior i reforçar la il·luminació exterior per tal de millorar l’impacte visual i estètic del santuari.

La corporació, a través del Servei de Patrimoni Arquitèctonic Local (SPAL), ja va fer-hi, entre els any 1981 i 1987, una excavació arqueològica per documentar la història de l’edifici i una restauració completa del santuari, així com l’adequació de l’entorn (on hi ha una torre, una cova i un recinte emmurallat), amb un cost superior als 19 milions de pessetes.

Per això, Marc Castells ha remarcat en la seva intervenció que «ara, tres dècades després, la Diputació segueix compromesa amb el santuari i amb Torrelles i vetlla perquè un edifici tan valuós i tan representatiu es conservi en bon estat».

El president de la Diputació de Barcelona ha afegit que «endreçar el patrimoni amb els recursos actuals és una manera més de treballar per la gent, de fer atractius els nostres pobles i ciutats i de consolidar un territori carregat d’iniciatives i orgullós dels seus valors».

Castells ha volgut recordar que, coincidint amb l’Any Europeu del Patrimoni Cultural, que se celebrava al llarg de l’any passat, la Diputació «ha destinat prop de 24 milions d’euros a preservar el patrimoni arquitectònic de la demarcació, mitjançant obres de consolidació, reforma i rehabilitació d’edificis monumentals i jaciments arqueològics». Aquesta és la inversió més important feta, en un sol any, per la Diputació de Barcelona en actuacions de l’SPAL.

Més de 200 projectes

El programa de la Diputació de Barcelona de preservació del patrimoni arquitectònic dona suport econòmic als ajuntaments per a 201 actuacions de les 12 comarques de la demarcació, amb una subvenció del 100% de l’import sol·licitat i amb la finalitat de garantir la pervivència del patrimoni arquitectònic i arqueològic local per tal de poder-lo usar o millorar-ne l’ús actual.

A l’acte d’avui també ha assistit el president del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, Xavier Lluch, i els alcaldes i alcaldesses de Subirats, Pere Pons; Canyelles, Rosa Huguet; Sant Martí Sarroca, Josep Olivella; Sant Jaume dels Domenys, Magí Pallarès; Puigdàlber, Miquel Vallès; i de Pacs del Penedès, Montserrat Mascaró; així com el president de l’Associació Cívica del Santuari de Santa Maria de Foix, Jaume Bel, i el mossèn de la parròquia, Xavier Aymerich.

Castells

Temporada castellera: Tarragona no és el final

Sixte Moral

Al llarg d'aquesta temporada que ja estem acabant ja s'intuïa que la Vella de Valls havia assolit un moment dolç, extraordinari que ha coincidit amb una certa "crisi" dels verds vilafranquins que havien estat en els darrers anys els dominadors absoluts de les construccions castelleres

ENQUESTA WEB

La comarca del Garraf està registrant en els darrers dies un repunt dels casos de coronavirus entre la població i la Generalitat ha suspès els ingressos, les visites i les sortides de les residències de gent gran de Sitges

Creus que la població s'ha relaxat i no compleix amb les mesures de prevenció de contagis?


No