Iakaré: "No tot el que es veu és clar!

Bàrbara Scuderi Vilanova i la Geltrú 16-02-2019 0:14 Lectures 1413
Iakaré al Centre d'Art Contemporani La Sala. Fèlix

Iakaré al Centre d'Art Contemporani La Sala. Fèlix

Hi ha una realitat que passa i una altra que pot ser narrada a través de diferents imatges i passatges, des del més imaginari fins a la quotidianitat més contundent. La nova exposició de Iakaré, Façanes, peixeres i un conte, reuneix el treball dels darrers quatre anys, en una singular combinació de tres formats. En la mostra, el protagonisme continua sent la societat, "aquella que arrenca el segle XXI fins avui", confessa l'artista vilanoví, conegut per la seva trajectòria ja més que consolidada en les arts plàstiques.

El Centre d'Art Contemporani La Sala acull el conjunt d'una obra, que és el retrat d'una societat, les seves transformacions, la seva cultura popular  i també la seva reivindicació, a partir d'escenes i escenaris propers i enigmàtics al mateix temps.

Iakaré ha volgut que la mostra sigui un joc i al mateix temps una exposició del seu treball. La recerca d'interacció amb el públic, a través de diferents propostes, com ara jugar a descobrir on es troben les façanes recreades, amb la insòlita informació de l'any en que se situen, o bé participar, de forma presencial i activa en el que serà el llibre de l'exposició. Una publicació oberta, en creació, a la que es convida a participar a tothom, a partir d'una fotografia instantània o bé protagonitzant una futura escena, i que esdevé paral·lelament una nova forma de mecenatge. 

La mostra serà itinerant i al mateix temps "anirà creixent i evolucionant", doncs és una obra viva, que s'actualitza, es transforma i es construeix contínuament.

El joc forma part d'una agosarada proposta. Els personatges de les figures recreades, entre les que es pot identificar en Pere Tàpies, en Sergi López i en Bienve Moya, per posar uns exemples, sempre en un altre context o no... formen part de la juguesca.

Divertit, provocador i entusiasta del retrat social, hi ha Gegants que recreen escenes que no són una cercavila; personatges anònims representant coratge o simplement alegria. Iakaré, viatja sempre acompanyat, recreant el més viu d'un món, que canvia i al mateix temps recollint el més emblemàtic de la cultura popular i les tradicions.

Una exploració en un món més real que virtual, té la virtut de traslladar protagonistes i espectadors a un imaginari, que Iakaré comparteix i recrea sense embuts. Caient per la finestra, penjant d'un balcó, reclòs entre quatre vidreres o bé esperant ser l'ànima d'una imatge, fidel i enigmàtica, d'una realitat on totes les emocions i històries són possibles.

Vols jugar? Aquest seria el lema de l'exposicioó, sinó fos perquè la màgia i la delicadesa de cada obra ens presenta un artista, que sabi del seu talent, de vegades s'amaga però a la fi se'ns mostra amb tota la seva força i amb totes les seves virtuts.

Recomanat per a xics i més grans, i més grans encara, l'exposició es pot visitar a La Sala de Vilanova i la Geltrú, fins el proper 3 de març.

Una oportunitat per gaudir i recordar, passejar i jugar, que de ben segur provoca inquietuds i somnis. I un consell de l'artista: "no tot el que es veu és clar!". Així que cal fixar la mirada en cada detall i no perdre la perspectiva d'un paisatge, que més d'un i més d'una podrà reconèixer, un xic per actual, un xic per nostàlgia.  

Castells

Temporada castellera: Tarragona no és el final

Sixte Moral

Al llarg d'aquesta temporada que ja estem acabant ja s'intuïa que la Vella de Valls havia assolit un moment dolç, extraordinari que ha coincidit amb una certa "crisi" dels verds vilafranquins que havien estat en els darrers anys els dominadors absoluts de les construccions castelleres

ENQUESTA WEB

La comarca del Garraf està registrant en els darrers dies un repunt dels casos de coronavirus entre la població i la Generalitat ha suspès els ingressos, les visites i les sortides de les residències de gent gran de Sitges

Creus que la població s'ha relaxat i no compleix amb les mesures de prevenció de contagis?


No