Curs 2019/20

Els escolars de Vilafranca s'acosten a la Nova Cançó i la cançó d’autor

510 nois i noies de 5è de primària de la vila gaudiran de l’activitat Sona a cinquè!

Redacció Vilafranca del Penedès 03-04-2019 11:09 Lectures 1984
Cesk Freixas. EIX

Cesk Freixas. EIX

El proper dimarts 9 d’abril a l’Auditori Municipal es durà a terme, per desè any consecutiu, Sona a Cinquè!, una iniciativa que girarà entorn de La nova cançó i la cançó d’autor, com anys anteriors. Els mestres de música i el Servei de Cultura van escollir aquesta temàtica amb la idea que els alumnes coneguin, entenguin i gaudeixin d’aquest període de la nostra música, que està en auge des de fa uns anys amb grups nous a l’escena musical. Participaran activament escoltant, gaudint i cantant les cançons que s’han escollit per l’ocasió.

El format de l’espectacle permetrà als alumnes gaudir d’un concert on es repassaran algunes cançons importants d’aquesta etapa: Ma liberté de George Moustaki, Al vent de Raimon, L'estaca de Lluís Llach, La Samarreta d’Ovidi Montllor o La petita rambla del Poble Sec  de Cesk Freixas.

El cantant del Penedès Cesk Freixas, junt amb 2 components del seu grup: Víctor Nin i Rai Iniesta, seran els encarregats d’ensenyar aquesta música als escolars, per 5é any consecutiu. Es farà un passeig històric a través de la cronologia dels moments més importants de la cançó d’autor i nova cançó. Totes les cançons les han traduït al català.

El Cesk Freixas és de Sant Pere de Riudebitlles i forma part de l’escena de la cançó en català. Ha editat 7 treballs discogràfics (2005:Set voltes rebel, 2007: El camí cap a nosaltres, 2009: La ma dels qui t’esperen, 2012: Tocats pel foc, 2014: Protesta i 2017: Proposta i 2019:Festa Major), ha publicat 2 llibres i un recull d’altres cantautors internacionals per recuperar la cançó d’autor i protesta als Països Catalans. Va iniciar la seva carrera com a cantautor al 2004. Al 2013 publica el seu 1r llibre Paraules per a Gaeta. Al 2016 publica la 2a obra Alè de taronja sencera. Ha guanyat 9 premis Enderrock per votació popular al millor artista, al millor directe, al millor disc, a la millor cançó d’autor i al millor DVD musical i al 2015 va guanyar el premi Disc de l’any amb el Disc Protesta (Ràdio 4). Aquest any 2019 celebra 15 anys de trajectòria professional. Els components del grup són: Cesk Freixas a la veu i guitarra espanyola; Víctor Nin (guitarrista que l’acompanya des del 2006 i que ha arranjat i produït els seus 3 darrers discos) a la guitarra acústica i Rai Iniesta a la percussió i bateria.

Serà una oportunitat interessant per als alumnes de 5è de primària per a gaudir d’un espectacle sobre la nova cançó i amb tres músics del seu nivell, molt coneguts arreu del territori.

Altres activitats de sensibilització

Amb aquesta iniciativa SONA A CINQUÈ!, destinada als cursos de 5è de primària, el Servei de cultura de l’Ajuntament de Vilafranca arrodoneix el cicle de sensibilització musical que s’ofereix a les escoles de primària en la línia d’oferir recursos i activitats complementàries al professorat de música.

Aquest alumnat també va participar al Corrandescola, el passat dia 22 de març. Els alumnes van preparar-se a les escoles per cantar corrandes. Estava format per diferents parts: la 1a part van fer corrandes per presentar les escoles, la 2a part van improvisar sobre diferents temes i la 3a part van fer corrandes de comiat.

L’alumnat de 1r a 4t va participar del 11 al 19 de març, un any més, a la FIRA MUSICAL, que consisteix en unes audicions de petit format on s’aprofundeix en diferents famílies d’instruments. Aquest any va ser el torn del quartet de corda fregada (Aida Ortiz i Antoni Requena, violí; Eura Fortuny i Ruben Méndez, viola; Loreto Muñoz, violoncel i Felipe H. Contreras, contrabaix, orgue (Héctor París) i instruments tradicionals catalans (Cesc Sans i Lluís Giménez).

També els nois i noies de 6è interpretaran la CANTATA, una activitat que arriba a la seva XIX edició, i que aquest any porta per títol A de Brossa. Una producció de l’Auditori de Barcelona que les escoles ha treballat durant tot el curs escolar i que els familiars podran escoltar els dies 28, 29 i 30 de maig a l’Auditori.

Castells

Temporada castellera: Tarragona no és el final

Sixte Moral

Al llarg d'aquesta temporada que ja estem acabant ja s'intuïa que la Vella de Valls havia assolit un moment dolç, extraordinari que ha coincidit amb una certa "crisi" dels verds vilafranquins que havien estat en els darrers anys els dominadors absoluts de les construccions castelleres

ENQUESTA WEB

El Departament de Salut està preparant una nova llei d'addiccions amb limitacions més àmplies contra el tabac davant un repunt del consum després d'uns anys de descens

Salut vol prohibir fumar a totes les terrasses. Què et sembla la mesura?

Molt bé
Malament